Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: Snällare journalister och medier är bättre, eller?

Lundhs Krönika

En journalist ställde en relevant fråga till tennisstjärnan Naomi Osaka som svarade på den – och sedan lämnade gråtande.
Efterspelet blev att reportern mobbade henne. Ja, var går gränsen för sportjournalisterna?

Foto: Bildbyrån

Tennisstjärnan Naomi Osaka har sedan i våras varit öppen med att trycket att prestera tagit hårt på henne. Bland annat klev hon av Franska Öppna efter att bland annat bestämt sig för att nobba intervjuer och presskonferenser och att allt blev för mycket.

Amerikanska gymnasten och storfavoriten Simone Biles klev av en hel del av grenarna under OS i Tokyo och talade om att hon inspirerats av Osaka. Klart att trycket och kraven på elitidrottare kan innebära att många av dem mår dåligt. Därför är det naturligtvis bra att de är modiga och öppna om det.

I måndags höll Osaka sin första presskonferens på länge och det var då hon fick en fråga där tennisreportern Ben Rothenberg klassade att den ställts ganska aggressivt. Efter att ha lyssnat på frågan så är det en fullt legitim fråga som snarare ställs på ett rätt vänligt sätt.

Annons

Cincinnati Enquirer Paul Daugherty sa följande: "You are not crazy about dealing with us, especially in this format. Yet you have a lot of outside interests that are served by having a media platform. I guess my question is, how do you balance the two?"

En rätt given fråga till en världsstjärna som har en rad uppdragsgivare som genererar stora pengar och där hon emellanåt gör en hel del åt dessa partners. Klart att det kan vara en svår balans, men det var knappast den mobbande fråga som den målades ut att vara av Osakas agent. Och givetvis går det snabbt när historien sedan sprids över världen och reportern är skurk.

Är snälla reportrar alltid det bästa? Ett par dagar efter sommarens EM-final skrev DN:s Greta Thurfjell en artikel om hur den svenska kulturkritiken blivit snällare med åren. Annat var det i slutet på 1960-talet när Ingmar Bergman gav sig på DN:s Bengt Jahnsson fysiskt och i slutändan dömdes regissören till böter på 5000 kronor.

Annons

Jag mejlade mig själv länken till hennes artikel för att påminna om något jag funderat på de senaste åren, men framför allt under sommarens EM. Om hur oerhört mycket snällare de svenska medierna och därmed journalisterna är. Att man tar en helt annan hänsyn.

Jag har svårt att se en motsvarighet till Expressens uppslag efter att Tre Kronor förlorat mot Vitryssland i OS 2002. Då rubriken löd: ”Skyldiga, de svek sitt land” och sedan var det passfoton på spelarna med deras inkomster under bilderna. Jag jobbade på tidningen då och fick försvara publiceringen på en debatt på JMK senare den våren.

Om alla nu tror att det var typiskt en kvällstidning så kan ni lyssna på min kollega Lasse Granqvist som då jobbade för Radiosporten. Bland annat kallade han det för en skam för svensk ishockey och att sa att det var det största totalfiaskot i svensk idrottshistoria. På något sätt har jag svårt att tro att det skulle bli lika hårt i dag, för det är snällare.

Annons

Det finns säkert spelare och ledare som tycker annorlunda, men det är nog för att de inte kan jämföra med hur det var förr. Bara under de dryga 25 år jag jobbat som sportjournalist har klimatet ändrats. Förr kunde Expressens Mats Olsson och Aftonbladets Lasse Anrell och Lasse Sandlin vara mycket spetsigare och elakare.

Jag behöver inte dra upp gamla exempel men alla som var med minns hur det kunde smälla då. Det är inte ens säkert att det var rätt eller bra, men det var mycket hårdare och elakare än i dag. För att inte ta upp gamla idrottare så finns den roliga men elaka krönikan Lasse Anrell skrev om oss på TV4 under EM 2008. Visst, Marcus Leifby och Johan Croneman kan väl köra på elakt mot tv-branschen, men annars är det tamt och långt från hur det var förr.

Inte bara i spalterna var det hårdare. Under flera mästerskap så körde kvällstidningar med en närgången bevakning med fotografer för att få exklusiva bilder. I Kiev 2012 blev det hett när vakterna på spelarhotellet tog Expressens fotograf, men lät ändå tidningen behålla bilderna. Det spionerades på stängda träningar.

Annons

Nej, det är inte det jag eftersträvar igen. Däremot så hade jag önskat att vi journalister vågade stå upp lite mer. Under EM i somras var det parodiskt vilken risig tillgång vi hade på spelare. Ja, trots pandemin. Ändå var det väsensskilt på hur det hanterades av medier jämfört med tidigare.

Nu var det i stället en krönikör som ifrågasatte att skriva om det och snarare hyllade det fantastiska jobbet. Utan att ens ha varit på plats hela vägen under EM-resan. Sedan fattar givetvis jag att en del av taktiska skäl är försiktiga och att de här frågorna kanske ska drivas av chefer och sammanslutningar likt Svenska Sportjournalistförbundet, men det finns en ängslighet i dag som är trist.

I dag har förbund, klubbar, ligor och inte minst spelare och agenter möjlighet att gå rakt ut via sociala medier. Även supportrar är aktiva och ser till att stötta spelare och lag. Något som nog har bidragit till att man är försiktigare och kanske funderar mer och längre kring vad man skriver. Och kanske till och med ser till att ligga rätt sett till majoritetens val.

Annons

Det hela leder till ett rätt deppigt klimat där man gärna vill mygga av alla som inte går i rätt ledband kring 51-procentsfrågan, villkorstrappan eller Berg vs Kulusevski. Lägg till att man gärna trycker till en reporter som kanske ställer jobbiga frågor till en tränare om visst uttalande eller se till att krympa tillgången till just den spelaren.

I grunden är det vettigt att vara snäll, men jag är osäker om det är den parameter som ska väga tyngst för journalister. Naturligtvis ska man ha respekt för vad som sägs och skrivs och vilka följder det kan få, men olydighet är nog en egenskap som borde väga tyngre. Snälla reportrar är verkligen inte bäst för journalistiken, snarare tvärtom.

Helgens...

Helgens måste
Plocka fram cykeln. Inläsning av min kommande bok Sporten och livet enligt Lundh. Tidig avfärd på söndag mot Razgard för tisdagens playoff till Champions League mellan Ludogorets och Malmö FF.

Helgens avstå
Morgondopp. Tar slut med sommaren och nio plusgrader sista tiden i Kivik gav inte mersmak.

Veckans Marshallplan
Uefa är på väg att formera en fond med närmare 60 miljarder kronor för att hjälpa Europas fotbollsklubbar. Det är ingen hemlighet att en del av klubbarna hade problem redan innan pandemin drog fram över världen och viruset har satt ökat tryck på många. FC Barcelona verkar riktigt snett på det och för den medlemsägda klubben måste det till något extraordinärt om man inte ska tippa över. Kanske finns räddningen i Uefas krisfond där klubbar ska kunna ta ut intäkter från exempelvis Champions League i förväg. Tyvärr är det väl ingen bank som skjuter in miljarder i en räddningsfond utan att få något för det. Det kommer att finnas en kostnad att betala och för en del klubbar kan det handla om många år innan man återhämtat sig till nivåer som är i närheten av pre-corona. Marshallplanen? Det var en ekonomisk räddningsaktion riktad mot Europa som USA genomförde efter andra världskriget som döptes efter utrikesminister George C. Marshall. Numera ifrågasätter man om Marshallplanen verkligen var en hjälp och pekar snarare på att det var USA:s sätt att stärka sitt inflytande. Såg en dokumentär om det i somras. Rätt intressant även om det ena inte behövde utesluta det andra. Att läget är pressat för många klubbar visar sig i Spanien där La Liga nu är överens med riskkapitalbolaget CVC om ett avtal där man får in närmare 30 miljarder kronor i utbyte mot tio procent av ett bolag som ska hantera rättigheter för media och sponsorer under 50 år. Sedan tidigare har dock både Bundesliga och Serie A nobbat motsvarande erbjudanden.

Veckans kölhalning
Elfsborg hade en tuff kväll i Rotterdam när Feyenoord vann med 5-0. Drömmen om Europa förblir en dröm 2021 för det här vänder man inte.

Veckans flytt
Aimar Sher byter Hammarby mot Spezia. Blir knappa 15 miljoner kronor till klubben för den egenfostrade spelaren och det är klart att det går att undra om det inte är för tidigt. Samtidigt är det förståeligt att man som ung spelare lockas av en tillvaro i Serie A och en annan lön. Fotbollen har många gånger visat att det är svårt att vara tvärsäker om vilken väg som är rätt.

Veckans fina sällskap
Peter Gerhardsson finns med på Uefas lista på tre nominerade av de främsta tränarna på damsidan. Förutom Sveriges förbundskapten är det Chelseas Emma Hayes och Barcelona Lluis Cortés som gör upp om att vara årets tränare i Europa. På herrsidan var de nominerade Pep Guardiola, Roberto Mancini och Thomas Tuchel.

Veckans fråga
Borås Tidnings Johan Rydén undrade i veckan om den ickefungerande resultatservicen på Svenskfotboll.se. Den har inte fungerat på rätt länge när det är fler matcher och lite mer trafik. Han fick i varje fall förbundet att vakna och nu medger man att det inte fungerar sedan en tid tillbaka. Vilket är en ganska lång tid.

Veckans läsarbrev
Hej Olof! Jag tror vi är många som undrar och få som vet. Hur klarar PSG Fifa Finan. Fair Play efter sin transfersommar? Eller gäller FFP endast övergångssummor och skuldsättning, inget med lönebudget/kostnader? Jag tror och hoppas att ett kort inlägg/skrivelse om det hade varit av intresse för många. Med vänlig hälsning Patrik

Svar: Haha, det är vi många som undrar. Uefas eventuella FFP-genomgång sker i slutet av den här säsongen men det är klart att PSG ökat på sina lönekostnader rejält även om man tagit ett gäng kontraktslösa spelare som Messi, Donnarumma, Ramos och Wijnaldum. Det har talats om att FFP ska luckras upp på grund av pandemin och det ger kanske PSG en möjlighet att hantera situationen. Sedan är PSG-basen Nasser Al-Khelaifi numera en av Europas mäktigaste fotbollsledare som smart nog höll klubben undan från superligan och därefter blivit ordförande i ECA som är klubbarnas organisation. Sedan tidigare satt han i Uefas exekutivkommitté och han är även ordförande för Bein Sports som köper mycket rättigheter av både ligor och Uefa. Så det är en man med fina kontakter, mycket makt och stora resurser. Sedan tidigare har FFP varit under tryck när Uefa inte kunnat sätta stopp för Paris SG och Manchester City som bägge klarat sig undan regelverket som skulle sätta stopp för att rika ägare bara kan ösa in pengar i klubbar.

Veckans tunga avslut
Hammarby hade 1-1 borta mot Basel med fyra minuter kvar när Arthur Cabral drog in 2-1 från strax utanför straffområdet. Sedan fullbordade Cabral sitt hattrick på straff efter att Jeppe Andersen fått bollen på handen och det slutade 3-1. Svårvänt för Hammarby som gjorde en hyfsad nsats på bortaplan.

Veckans moderna fotboll
Det var Sydsvenskan som uppmärksammade att Rangers ville ha betalt av bevakande medier. Inget borde förvåna längre och det går inte att utesluta att utvecklingen tar sig till Sverige.

Veckans negativa tester
Brann testade alla spelare som var med på den nu ökända festen för narkotika. Alla visade sig vara negativa. Heja.

Veckans smärtsamma
Att läsa Caroline Segers instagraminlägg där hon satte ord på hur jobbigt det är efter OS och straffmissen i finalen.

Veckans journalistik
Uppdrag Gransknings fem delar om hur narkotikan tar sig från Colombia via Mexiko till Sverige. Inte sett mer än det första men jag är nyfiken på mer. Norska Josimar har försökt granska en del av de utländska spelbolagen som dyker på tröjor i Premier League och i andra större ligor. Häromdagen skrev ju Bologna kontrakt med ett spelbolag från Filippinerna. Al Jazeera har på sistone granskat hur man kan köpa engelska klubbar trots att man är dömd för brott och kanske inte har legitima pengar. Den här världen är speciell. Hur växte Transfermarkt fram? Fint reportage i New York Times om det som nu är en given plats för många inom fotbollens värld att hämta information. Över 800 000 spelare finns i systemet och man har i dag över 80 anställda.

Veckans föredöme
Liverpools Jürgen Klopp träffade representanter för klubbens HBTQ-supportrar för att tala om homofobiska ramsor i samband med Norwich-Liverpool. En liten gest men väldigt bra att göra det.

Veckans VM
Strandfotbolls-VM. I Moskva. Sverige är inte med när 16 lag gör upp om titeln. Fifa har satt sitt namn på VM:et som går i Ryssland som egentligen inte ska få ordna några mästerskap efter dopningshaveriet.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof Flertalet stora mästerskap avgörs på straffläggning, ett avgörande som har väldigt lite med fotbollsspelet att göra, och ett väldigt godtyckligt sätt att avgöra VM mm, och traumatiskt för den enskilde som missar.  För att göra avgörandet mer spellikt vore det enligt mig bättre att gå ner på tex 7 spelare 2x15 min, eller sudden death. Med 7 spelare på plan öppnar dig lägen som leder till många målsituationer. Finns förstås alternativ som kan likna detta, men framförallt slipper vi de märkliga straffavgörandena. med vänlig hälsning Leif 

Svar: Förstår din poäng men för egen del är straffarna något som jag gärna behåller. Det finns en skicklighet i att hantera det uppkomna läget.

Veckans hösttecken
Janne Andersson tar ut landslagstruppen till VM-kvalen i september då Spanien och Grekland väntar. Onsdag 25 augusti 12:00 är det dags och det är klart att det kommer bli en del nya namn när en rad givna spelare likt Marcus Berg, Mikael Lustig, Pontus Jansson, Gustav Svensson och Sebastian Larsson slutat.

Veckans utarmning
Allsvenskan för damer fortsätter att tappa spelare och den senaste är Hanna Benison som uppges vara klar för Everton. Det är ingen oväntad utveckling när resurserna ute i Europa ökar med nytt kapital och Sverige producerar spelare av hög klass. Tyvärr är det svårt att vända det och allsvenskan för damer kommer snabbt att tappa i slagkraft och därmed också en del dragningskraft.

Veckans moderna fotboll II
Juventus lyckas knyta till sig Sassuolos EM-sensation Manuel Locatelli på lån i två år utan kostnad och sedan ska man betala transfersumman över tre år. Kan man misstänka att Turin-klubben har ont om pengar? Sassuolo kan alltså sälja sin fodran till ett finansbolag.

Veckans mest tröttsamma
Det är möjligt att landslagschefen Stefan Pettersson inte vill att Sverige träningsspelar mot Uzbekistan mellan VM-kvalen mot Spanien och Grekland. Det går säkert att ifrågasätta matchen, men Svenska Fotbollförbundet var ett av 55 nationsförbund som gladeligen röstade för att Uefa skulle paketera landskamper och sälja dem centralt. Sedan har SvFF anlitat norrmannen Rune Hauge för att förhandla med Uefa och försöka krympa gapet mellan vad tv-bolagen betalar Uefa och vad Uefa betalar förbundet. Det är sådana intäkter som gör att Stefan Pettersson kunde hyra ett lyxigt plan till herrlandslaget under EM. Om landslagschefen ska gnälla på matchen och klaga över att han känner sig tvingad se då till att göra det hos rätt personer. De sitter nära Pettersson och heter Håkan Sjöstrand och Karl-Erik Nilsson. De två stod bakom att Sverige ville gå i den här riktningen och har inte klagat när pengarna flutit in. Det går inte att hämta in pengarna ena stunden och sedan gnälla för att det inte är optimalt. Uefa såg till att göra ett paket med matcher för att med SvFF:s goda minne maximera intäkterna och då får man acceptera uppgörelsen eller lämna tillbaka pengar. Spelar ingen roll vilket TV-bolag som köpt eller vilken idrottsrättighet det handlar om, det är förbund, konfederationer, ligor och klubbar som driver på för mer intäkter och pressar upp priser.

Veckans bisarraste
Rwanda förlänger sitt sponsoravtal med Arsenal. Klubben ska fortsätta bära Visit Rwanda på skjortärmen. Ett av världens fattigaste länder betalar 120 miljoner kronor om året. Skälet? Presidenten Paul Kagame är Arsenal-supporter. Efter förlusten mot Brentford var Kagame mycket irriterad vilket han skrev om på Twitter.

Veckans låt
”Getting Along” – Royal Republic.

Veckans Leeds United
Nu vänder vi blad. Ny match på lördag, mot Everton.

Veckans poddintervju
Ännu inte satt något startdatum kring podcasten Lundh. Förhoppningsvis inom en vecka eller två.

Publicerad 2021-08-20 kl 20:07

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto