Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Lundh: SvFF står för jämställdhet – lev upp till de fina orden

Lundhs Krönika

Fotbollsförbundet bryter inte mot diskrimineringslagen.
Hurra.
Betydligt deppigare att inse att förbundet fortsätter att göra skillnad på kvinnor och män.

Efter ett drygt års utredning släppte Diskrimineringsombudsmannen under fredagen beslutet kring ersättningar och fotbollsförbundet. Frågan var om man diskriminerar kvinnliga landslagsspelare när man betalar dem mindre? Svaret var att förbundets agerande inte strider mot diskrimineringslagen.

Ett beslut som togs emot med glädje av generalsekreterare Håkan Sjöstrand. På förbundets hemsida var han mycket nöjd: ”Vi är naturligtvis glada att DO har kommit fram till att våra avtal i alla avseenden är icke-diskriminerande. Det var vår övertygelse att detta skulle bli slutsatsen.”

Då ska man veta att samme Sjöstrand för ett år sedan ifrågasatte om det ens gick att granska förbundet i frågan. Då sa han följande vilket knappast tydde på någon övertygelse: ”Så som vi ser det kan man inte anses vara arbetstagare i diskrimineringslagens mening eftersom det inte handlar om en anställning.”

Annons

Bakgrunden till det här är att Nina och Peter Rung anmälde förbundet till DO efter att Sveriges damer tagit VM-brons 2019. Paret Rung hävdade att fotbollsförbundet som tar emot stöd från staten via stöd från RF och sponsorpengar från statliga bolaget Svenska Spel absolut borde betala lika lön för lika arbete.

När man läser mer av DO:s beslut så framgår det tydligt att fotbollsförbundet möjligtvis inte diskriminerar enligt lagen, men betalar långt ifrån lika. Ett svenskt VM-brons på damsidan gav tio procent av vad herrarna fick för en kvartsfinal.

Vilket kan förklaras med de högre prispengarna som Fifa står får och en marknad som inte förbundet kan reglera. Förbundet har i sitt svar till DO tryckt på att marknaden inte vill betala kvinnor lika mycket och att SvFF-höjdarna jobbar för en förändring. Samtidigt kan man också läsa från DO-beslutet:

Annons

”SvFF har även under utredningen angett belopp som baseras på det verkliga antalet spelade matcher för en tänkt landslagsspelare som deltagit i samtliga matcher under åren 2018 och 2019. Enligt dessa uppgifter fick spelarna i damlandslaget ersättning som motsvarade omkring 24 % av den ersättning som spelarna i herrlandslaget fick. DO bedömer därmed att utredningen i ärendet ger stöd för att, såvitt avser förhållandena för VM 2018 och VM 2019, fotbollsspelarna i damlandslaget har missgynnats i jämförelse med fotbollsspelarna i herrlandslaget.”

Så även om inte SvFF diskriminerar damspelarna så missgynnar man dem, enligt DO. Ja, det är naturligtvis inget som förvånar då det under lång tid varit uppenbart att fotbollsförbundet inte lever upp till sin egen värdegrund kring jämställdhet.

Det handlar om brist på vilja. Om man hade velat så är det självklart att man likt fotbollsförbunden i Norge, Finland och Australien hade kunnat jämna ut det. Eller gjort som det svenska handbollsförbundet. Det svenska fotbollsförbundet hade kunnat agera mot marknaden. För något gott.

Annons

Det hade varit en viktig signal om förbundet varit helt transparent med ersättningar för det hedersuppdrag det är (vilket Håkan Sjöstrand säger gång på gång). Samt att man sett till att spelarna hade exakt likadana förutsättningar trots marknadens brister.

Vi vet alla att Fifa och Uefa är gammalmodiga och konservativa. Varför måste fotbollsförbundet vara likadant. Tänk om man vågat vara så modernt att man var helt jämställt. Och inte behövde hemligstämpla avtal, prata om att man betalar ungefär lika mycket när man inte gör det.

Frågan är grundligt utredd av DO och även om förbundet klarade sig från lagbrott var det tydligt att man missgynnar en part. Hur kan man vara nöjd med ett sådant besked? Så här skriver förbundet själv på sin hemsida:

”Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för en hållbar och utvecklande fotbollsrörelse. Vi arbetar medvetet för att bryta snedfördelning mellan kön på alla nivåer. För oss handlar jämställdhet om en rättvis fördelning av makt, inflytande och resurser. Alla former av våld, diskriminering och skadliga sedvänjor drabbar inte bara individen utan även fotbollsrörelsen och hela samhället.”

Annons

Lev upp till de fina orden. Förbundskaptenernas löner var inte en del av granskningen. Det var inget som fanns med i anmälan. Samtidigt är det slående att inte ens om man lägger ihop damernas förbundskaptens lön och hans assisterandes lön så når man upp till lönen som herrarnas assisterande har.

Peter Gerhardsson tjänade 1,2 miljoner 2018 och Magnus Wikman hade 700 000. Tillsammans tjänade damlandslagets ledare 1,9 miljoner. Peter Wettergren hade 2,7 miljoner kronor. Janne Andersson drog in 5,4 miljoner. Hyfsade skillnader.

Nu kanske det är mer rättvist att jämföra Gerhardsson-Wikman lön från 2018 med vad Janne Andersson och Peter Wettergren tjänade 2017. Det var år då ledarna tog varsitt landslag till VM. Då hade Andersson 3,95 miljoner och Wettergren 1,8 miljoner. Så då var Gerhardsson och Wikman ikapp en assisterande i herrlandslaget.

Annons

Nu missunnar inte jag Andersson och Wettergren höga löner, men däremot så blir det underliga signaler från ett förbund som står för jämställdhet. Än mer talande blir det när man jämför cheferna för dam- och herrverksamheten och väger in deras erfarenhet.

Marika Domanski Lyfors är tidigare förbundskapten som tagit Sverige till ett VM-silver och nu är hon ansvarig för damverksamheten. Stefan Pettersson saknar ledarerfarenhet även om han var en storspelare och gick bredvid Lasse Richt mer än halva 2018. Vem av Pettersson och Domanski Lyfors tjänade bäst?

Ja, ni vet givetvis svaret. Den mer erfarna personen som haft jobbet längre tjänade 300 000 kronor mindre det. Nu är detta taxeringsuppgifter, men 2018 var Pettersson heltidsanställd på förbundet och hade 1,4 miljoner i lön. Domanski Lyfors hade 1,1. Det kanske DO skulle titta på nästa gång.

Annons

Veckans...

Helgens måste
Nästan en full allsvensk omgång på söndag. Champions League-final med Fridolina Rolfö och Wolfsburg mot Lyon samma dag.

Helgens avstå
Träning.

Veckans knutna näve
Det är imponerande att se hur framför allt basketstjärnorna tar kampen mot rasismen i USA efter ännu en i raden av polisskjutningar av svarta. Både NBA och WNBA har stannat av trots pågående slutspel och spelarna har tydligt signalerat att sport inte är viktigt i det här läget. Sedan har flera sporter följt efter; NHL-slutspelet har stannat av precis som tennisturneringar, baseballmatcher och MLS. Naturligtvis är det viktigt att stjärnor som många ser upp till använder den kraft de har och försöker påverka inställningen som finns till rasismen. Får vi något liknade i Sverige framöver? Inte omöjligt när man ser hur idrottarna i USA agerar.

Veckans lottning
På måndag har Sverige fyra lag i Europa League-lottningen. Hammarby och Malmö gjorde vad som förväntades och tog sig vidare mot hyfsat svagt motstånd. Malmö FF har ett gynnsammare läge med tanke på att klubben är seedad till skillnad från Hammarby och IFK Göteborg. Djurgården befinner sig i en annan del av lottningen för CL-utslagna mästarlag. Även om en del Bajen-spelare vill ha Milan på vägen fram är det väl bättre om det mötet med Zlatan dröjer till gruppspelet. Dessutom är det tre kvalrundor kvar innan man ens når dit. Tänk om mer än ett svenskt lag kan ta sig in i gruppspelet, det vore bra för svensk fotboll. Hösten 2012 spelade både Helsingborg och AIK i gruppspelet.

Veckans avslut
Astrit Ajdarevic blev utköpt av Djurgården men hade ju 18 månader kvar på kontraktet och det kostade klubben en del. Han lär inte ha fått allt som var kvar på kontraktet men det måste vara bättre för alla parter att bryta när det inte funkar och Ajdarevic uppenbarligen inte trivs. Vet inte om man kan läsa in något i att han nämner och tackar både Bosse Andersson och Henrik Berggren samt önskar sina lagkamrater lyckat till i intervjun på Djurgårdens hemsida. Varken Kim Bergstrand eller Thomas Lagerlöf är omnämnda i avskedet. Blir intressant att se om och i så fall var Ajdarevic dyker upp framöver. Han har i sina bästa stunder hållit en hög klass och har förhoppningsvis mer i sig. Det har blivit en del skiften genom karriären.

Veckans myt
Att en värvning av Messi skulle kunna betalas av tröjköp. Ofta får klubbar 10-15 procent av överskottet vid varje såld tröja. De stora klubbarna som Manchester United och Real Madrid har redan fått flera hundra miljoner kronor per år för att bära Nike, Adidas eller Puma och då är det rätt givet att de inte får så mycket av tröjorna som säljs.

Veckans läsarbrev
Hej Olof, Vad hände med Riccardo Gagliolo? Hur kommer det sig att han inte är uttagen? Vänliga hälsningar Pär 

Svar: Oklart, det var ingen som frågade. Samtidigt kom bägge de tidigare vänsterbackarna tillbaka och Pierre Bengtsson finns kvar i truppen. Sedan har jag fått ett par mejl som ifrågasätter om Olsson är bättre än Parma-spelaren. Just sådant svarar inte Andersson på, men förbundskaptenen räknade inte upp Gagliolo som en av de som är skadade.

Veckans Kafka-liknande läge
Häcken vs Djurgården och en icke-flyttad match. Svårt att förstå hur SvFF går emot egna regler.

Veckans statistikproblem
Tidigare har jag och en del andra klagat på den svaga statistiken som finns till allsvenskan för herrar. Nu kan Bladets Kristoffer Bergström visa på att den är ännu svagare på damsidan. Naturligtvis för dåligt. Som rättighetsinnehavare får Bladet piska på EFD och förbundet.

Veckans granskning
Ekstrabladets Jan Jensen och norska frilansaren Andreas Selliaas har tillsammans skrivit en rad artiklar om Fifa-basen Gianni Infantino som verkligen inte är smickrande för schweizaren. Väl värt att läsa dem. Del 1Del 2Del 3. Fascinerande att ta del av Infantinos besatthet av att flyga privatjet. Långt från den bild han ville ge av sig själv när han blev vald då han flög lågprisbolag. Makt har en tendens att korrumpera.

Veckans raket
För mindre än tre år sedan lyfte Malmö FF upp Andreas Georgson till assisterande i A-laget efter många år på ungdomssidan in klubben. Redan sommaren 2019 ville Brentford ha honom och han flyttade till England. Efter en säsong i Championship-klubben växlar han upp till Arsenal. Imponerande och häftig utväxling för Georgson.

Veckans läsarbrev II
Hej Olof. Jag undrar varför du inte ställde frågan om hur många invandrare det är som spelar för Sveriges landslag. Då kan du förstå varför dom väljer andra länder, det har varit så här i Sverige så länge jag kan minnas. Svenskarna var mer glada att Zlatan slutade i landslaget än att ha honom kvar. Om "Granen " tar plats i Sveriges landslag så tycker jag Zlatan ska utan tvekan spela men Janne vill ju inte tvinga någon, förutom Granen, en av världens sämsta fotbollsspelare, enligt mig. Och sen så ger svenskarna honom bästa spelare i Sverige. Vad är det han har gjort för att få den före spelare som Lindelöf. Muharrem

Svar: Ingen kan påstå att Janne Andersson sluppit att svara på liknande frågeställningar. Sedan är det fel att påstå att spelare med annan kulturell bakgrund inte spelar för Sveriges landslag. Dessutom finns en hel del spelare som kan välja som valt Sverige, från Zlatan Ibrahimovic till Dejan Kulusevski. Guldbollen delas ut av Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundet och inte av ”svenskarna”. När Granqvist fick Guldbollen 2017 var hans främsta rival om priset Emil Forsberg snarare än Nilsson Lindelöf.

Veckans olika som bär
Manchester Uniteds två mittbackar. Harry Maguire dömdes för tre brott i Grekland och fick ett villkorlig fängelsestraff på 21 månader. Victor Nilsson Lindelöf blev hjälte när han ihop med sin fru och ytterligare en tjej hjälpte en 90-årig dam som blev rånad på sin väska. Den svenska landslagsbacken sprang ikapp tjuven och såg till att polisen kunde gripa honom.

Veckans hardball
FC Köpenhamn var överens med Celta Vigo om ett köp av Pione Sisto, men när den danske landslagsanfallaren krävde närmare tio miljoner kronor för att skriva på och lika mycket per år så klev klubben av.

Veckans cirkus
Lionel Messis val att lämna FC Barcelona. Ett sorgligt slut på en långvarig relation om det nu slutar i domstol för att argentinaren ska komma loss från sitt kontrakt. Samtidigt måste man kunna förstå att en 33-åring kanske inte har ork och tålamod att vara del av en ombyggnad av den katalanska storklubben som uppenbarligen är en aning på dekis. Var Messi hamnar? Manchester City med tränaren Pep Guardiola, sportchefen Txiki Begiristain och vd:n Ferran Soriano som alla har ett Barcelona-förflutet från Messis första tid känns troligast.

Veckans uppförsbacke
Ronald Koeman och Henrik Larsson hade nog inte räknat med att Lionel Messi skulle försvinna.

Veckans svenska offensiv
När Janne Andersson presenterade truppen till Nations League-matcherna mot Frankrike och Portugal så var det uppenbart att förbundet ville markera kring diskussionerna som var givna efter Anel Ahmedhodzic val att spela för Bosnien. Först var det landslagschefen Stefan Pettersson som markerade hur förbundet jobbar kring frågan. Man har många kontakter med olika spelare för att signalera att förbundet har koll. Dessutom förklarade Pettersson att Sverige ska agera internationellt för att se över hur man kan förändra regelverk. Sedan förklarade Janne Andersson att man tidigt haft koll på Ahmedhodzic och pekade på att han fick debutera i januari. Dessutom ville Andersson att spelare ska välja landslag när man är myndig. Skälet till det är att Sverige vill satsa på spelare som vill spela för Blågult. I Ahmedhodzic fall så har han spelat över 50 landskamper på olika nivåer för Sverige och om han valt Bosnien för några år sedan hade någon annan kunnat få chansen. Tror dock inte att Sverige kommer att komma någon vart internationellt när det handlar om att välja landslag som 18-åring. Utan man får vänja sig vid det här, och att alla inte kommer att välja Sverige. Fortfarande tror jag att en eller flera ledare med liknande bakgrund hade kunnat bidra i det här jobbet även om Stefan Pettersson, Claes Eriksson och Janne Andersson anser att man gör allt man kan.

Veckans läsarbrev III
Hej Olof Under din underrubrik "Veckans val" är du vag och feg. Dessa spelares val är ingen större förlust för Sverige, inte mer än att de är oerhört otacksamma. Visst, familj och släkt spelar en större roll i deras liv än det gör i våra, folkhemsprodukter som vi är.

Är det å andra sidan en förlust för Sveriges A-landslag? Inget vet, men jag har oerhört svårt att tro att de två i framtiden skulle vara oersättliga, oavsett vilka efternamn framtidens spelare i A-landslaget kommer att ha. Att landslagsstaben, enligt dig, bör ta in ledare enligt mångfaldsprincipen för att på så vis kunna övertyga/övertala dessa unga män att välja Sveriges landslag istället för andra är störtlöjligt. Familj och släkt har enormt mycket mer tyngd i de valen än Svenska landslagsstaben någonsin kan uppnå. Måste poängtera skillnaden mellan klubblag och landslag. Att spelare inom deras ordinarie förvärv inom klubbfotbollen endast ser till det korta perspektivet har vi lärt oss att leva med. Stor skillnad dock. Byt klubb och du kan komma tillbaka. Välj landslag och du kan aldrig komma tillbaka. Du Olof. Oavsett vad landslagsstaben gör, säger eller rekryterar kommer aldrig väga tyngre än dessa unga mäns familj och släkt. Dessutom menar jag, högst personligt, att ifall en spelare som är aktuell för Sveriges A-landslag tvekar pga av andra erbjudanden ska, inte bör, utan ska inte tas ut i en Svensk A-landslagstrupp. Ödmjukast, Mats

Svar: Vi tycker olika. Det jag tror hade varit ett bra steg tycker du är störtlöjligt. Dessutom är det så olika från individ till individ och där en Dejan Kulusevski väljer Sverige så väljer Anel Ahmedhodzic Bosnien. Tror inte alls det är ett lätt val att välja landslag och att då ha ledare som har en liknande bakgrund kan knappast vara en nackdel. Du behöver inte oroa dig, SvFF har hittills inte visat någon vilja att agera i frågan. 

Veckans journalistiska strid
Norska Verdens Gang har fått del av dokument från Football Leaks och bland annat skildrat betalningar och turer kring Martin Ödegaards flytt till Real Madrid. Där bland annat hans pappa fick rejält betalt för att träna ett u-lag och i slutändan tillföll 30 miljoner kronor honom. Familjen Ödegaard anmälde tidningen till Norges motsvarighet till Medieombudsmannen och hänvisade till att det var privata detaljer. I veckan var det förhandling och VG friades.

Veckans det bidde knappt ens en tumme
Anders Tegnell öppnar för att höja begräsningen på 50 personer till 500 personer. Något polisen säger nej till. Det vill säga regeringens pressträff för en vecka som skulle signalera att man gör något är nu tillbaka i att man inte gör något. Kör regeringen över polisen eller kör man över sig själv?

Veckans frågetecken
Nästa vecka börjar rättegången mot Rui Pinto som legat bakom Football Leaks. Portugisen har till slut erkänt att han stulit dokumenten som lett till en rad uppseendeväckande publiceringar som kring Cristiano Ronaldo och en misstänkt våldtäkt i Las Vegas och dessutom till att Uefa gick efter både Paris SG och Manchester City. Det ställer mediernas användande av materialet i en annan dager än om det är en visselblåsare. Nu kanske medierna med Der Spiegel kan hävda att man var övertygad om att Pinto var en visselblåsare. Det är en knivig fråga att hantera för medierna.

Veckans corona-flytt
Tyvärr har begräsningarna i hur många människor man får samla gjort att vi får flytta de fem sista stoppen på poddens Live-turné. Nya datum i mars 2020 och ni hittar mer information här.

Veckans Qlassico
Bayern München vann Champions League mot Paris SG och även om det knappast sprakade om finalen går det inte att klaga på resultatet. Det tyska storlaget har varit oerhört starkt och hade tillräcklig kontroll på PSG:s stortstjärnor. Ironiskt nog var det en tidigare PSG-talang som sänkte miljardbygget.

Veckans läsning
Inför poddintervjun med Martin Mutumba läste jag givetvis han och Erik Nivas bok Äkta hela vägen och det är onekligen en stark skildring. Boken ger en osminkad bild av den förre AIK-profilens framfart på och utanför planen. Nyttig läsning för de som är intresserade av fotbollens värld men även lärorikt om ett segregerat Sverige.

Veckans moderna fotboll
Serie A säljer en del av ligan till amerikanska riskkapitalister. Tanken är att man ska ta en andel i ett nystartat bolag som ska hantera ligans media- och marknadsrättigheter. För att affären ska bli av krävs att 14 av serie A:s 20 klubbar stöder en försäljning. Klubbarna i serie A är ekonomiskt pressade och coronakrisen har satt ökat tryck på dem.

Veckans kristall
TV4:s och C Mores VM-sändningar från Frankrike förra sommaren fick Kristallen för årets sportproduktion. Kul! Samtidigt är det bara att konstatera att det görs mycket bra sport-TV i Sverige och det av flera kanaler, vilket på ett sätt gör det än roligare att vinna. Å andra sidan går det att förstå de små marginalerna mellan en glaskristall eller inte.

Veckans nya grepp
Mediabranschen ritas om på många sätt och Spotify är en av aktörerna som med hjälp av sport vill ta mer av marknaden för lyssning. I samband med utgivningen av Martin Mutumbas bok så har man släppt en kortare version där Mutumba läser själv men där det även ingår nyskriven musik. Det är ingen ljudbok utan snarare en mix av podcast, teater och musik. Onekligen förändras världen och hur vi konsumerar innehåll och det går snabbt.

Veckans låt
”Sleeping My Day Away” – D.A.D.

Veckans Leeds United
Leeds är nära att göra klart med spanske landslagsmannen Rodrigo som bland annat ordnade Spaniens sena kvittering mot Sverige. Den Brasilien-födde anfallaren kommer från Valencia och det är ett rekordköp som kostar över 300 miljoner kronor. Tidigare rekordköpet var Rio Ferdinand som Leeds köpte för 18 miljoner pund (då 261 miljoner kronor) i november 2000. Däremot verkar inte Leeds få loss Ben White utan det ryktas om Robin Koch från Freiburg. Lägg till att Kalvin Philips blev uttagen i Englands landslag som den förste Leeds-spelare sedan Alan Smith 2004.

Veckans siffror
5. Antalet år på Pepsis nya avtal för att sponsra damernas EM och Champions League. Läskjätten har sedan tidigare sponsrat herrarnas Champions League och bygger nu ut satsningen på fotboll.

Veckans poddintervju
Rosenborgs nya tränare Åge Hareide är gäst och talar om lockelsen att göra den norska klubben stor igen, om att missa EM med Danmark och om hur han hänger med i den tekniska utvecklingen som sker kring tränarjobbet. Sedan tidigare finns 275 avsnitt av podcasten och det är bara att klicka på länken och lyssna.

Publicerad 2020-08-28 kl 17:30

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto