Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS
8:27

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se när Andersson bemöter Ibrahimovics attack i spelaren ovan.

TV: Janne ledsen och besviken på Zlatan: "Det gjorde ont"

Zlatan Ibrahimovic kritiserade Janne Andersson och det svenska landslaget för brist på mångfald. 
Nu berättar förbundskaptenen att han tog illa vid sig av utspelet. 
- Det gjorde lite ont, säger Andersson. 

Zlatan Ibrahimovic gick, i en intervju med Expressen, hårt åt Janne Andersson och det svenska landslaget. Ibrahimovic kritiserade Andersson för att han hade få spelare med utländsk bakgrund i sin första landslagstrupp mot Nederländerna, men att förbundskaptenen efter frågor om det vände kappan efter vinden till samlingen efter det. Jimmy Durmaz och Emir Kujovic, som har utländsk bakgrund, var med i Anderssons första landslagstrupp. 

Janne Andersson fick, under fredagens presskonferens inför kvalmötet med Malta på bortaplan i EM-kvalet, frågor om Ibrahimovics attack. Andersson berättar att han tog illa vid sig av utspelet, men nu ser framåt. 

ANNONS

- Snacket i landslaget... Det är ju några dagar sedan det kom. När den kom så kände jag att vi 2019 ska hålla på att prata om grejer som innebär vad folk kommer ifrån, eller deras rötter och efternamn, att det blir en fråga för landslaget tycker jag är jättetråkigt, säger Andersson och fortsätter:

- Själv har jag värderingar och en syn där jag absolut inte tittar på de här grejerna, så klart, vilket jag har varit väldigt tydlig med. Det gjorde mig ledsen och besviken att få det från en gammal landslagsspelare, dessutom på felaktiga faktaunderlag kom en insinuation om att jag tog ut spelare på andra grunder än vad jag har pratat om innan.

- Utifrån det perspektivet blev jag ledsen. Det gjorde lite ont, för som människa och ledare försöker jag vara tydlig med vad jag står för och jag försöker att leva som jag lär. Det är en fullständigt självklar grej för mig hur man hanterar människor och då ingår absolut inte de här grejerna. Tråkigt, men det var i tisdags och då var jag ledsen och besviken. Jag är sedan här för att förbereda laget för att spela fotboll och det är därför vi är här. Men när det kom tog det lite på mig.

ANNONS

Andersson vet inte varför Ibrahimovic kom med utspelet och planerar heller inte att "prata ut" med Ibrahimovic. 

- Jag har ingen aning. Jag pratade senast med Zlatan för tre år och ett halv år sedan och sedan har jag inte pratat med honom, säger han. 

- Jag har ingenting att prata ut om överhuvudtaget. Han valde själv att kliva av landslaget och det var vi helt överens om och det har jag respekterat. Sedan gör han en fantastisk ny omstart i karriären borta i USA som den stora fotbollsspelaren och idrottsmannen han är. Det är jätteroligt och att kunna leverera det vid 38 års ålder är helt enastående. Det är bara att önska honom fortsatt lycka till. 

Hur håller man sig i sin bubbla när det blåser över en sådan här sak?
- Är man förbundskapten eller om man är fotbollsspelare på den här nivån är man inblandad i något som engagerar väldigt många människor. Det finns väldigt mycket som kan hända runt omkring ett landslag och fokuseras på. Då ingår det att kunna hantera det på ett vettigt sätt, även om jag blev lite besviken och ledsen över att jag fick det här på mig, men det får gå över och sedan får vi gå vidare, säger han.

ANNONS

- Jag tycker att det här laget och den här truppen har visat att vi tillsammans står upp och stöttar varandra, som den här Durmaz-grejen under VM. Vi har också en fantastisk bra stämning i den här gruppen, vilket jag tror är en god grund till att vi nått vettiga resultat. Vi trivs ihop och då ingår det att hantera det, som jag brukar kalla för bruset utanför. Jag tycker att killarna generellt gör det bra, fortsätter han. 

Andersson fick även en fråga om hur han ser på stödet han fått från Svenska Fotbollförbundet efter Ibrahimovics utspel, då förbundet inte gått ut med något gemensamt stöd på sin hemsida, även om chefer som generalsekreteraren Håkan Sjöstrand och landslagschefen Stefan Pettersson uttryckt stöd i olika intervjuer. 

- Om vi pratar om mitt förhållande till min arbetsgivare kan jag säga att jag från dag ett i det här jobbet har känt ett väldigt stort stöd generellt. När det här kom fram hade jag ett snack med Håkan och kände ett enormt stöd precis som i alla andra frågor. Därmed var det avklarat för mig. Vi behöver inte prata vidare om det. Jag värderar inte sedan vad som sägs utåt, det får ni göra. Jag känner att jag har det stödet jag behöver. 

ANNONS

Att den här frågan ändå kommer upp och har gjort det några gånger under din förbundskaptenstid. Finns det någonting i det här med lagtänk kontra spelare som är mer individuellt lagda? Finns det någonting du kan reflektera över som gör att frågan kommer upp gång på gång?
- Om man tittar på spelartyper och spelare som är individuellt lagda, så tänker jag inte på vad spelaren heter i efternamn eller var han kommer ifrån. Jag värderar vilka egenskaper man har och det tittar både jag och Peter (Wettergren) på, som har precis samma syn på saker och ting. Inför förra samlingen brukar jag dra alla kriterierna som jag använder för att ta ut spelare och då finns det här överhuvudtaget inte med där. För mig finns det inte. 

Publicerad 2019-10-11 kl 13:09

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto