Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sluta skyll på Bosman

12å

Vad trött jag är på alla som skyller på Bosman när det går dåligt. Domen som ger alla kontraktsfria spelare rätt att flytta är nu 14 år gammal. I 14 år har man kunnat anpassa sig efter Jean-Marc Bosmans seger i kampen för att bli fri.

Självklart är det jobbigt för Roland Nilsson att fyra tongivande spelare vill dra till andra jaktmarker och tjäna mer pengar mitt under säsongen. Precis som att Blåvitt tappar Mattias Bjärmsyr och att HIF:s Andreas Landgren skriver på för en serie A-klubb, men det är verkligheten.

ANNONS

Alla vi andra måste anpassa oss till att verkligheten runt om oss förändras. Rätt mycket i en vanlig människas liv skiljer sig jämfört med 1995, men inte går det att göra något åt det utan man får knega på enligt de förutsättningar som gäller.

Malmö kan exempelvis spela med de här fyra spelarna året ut – som Kalmar gjorde med Viktor Elm i fjol och det gick ju ganska bra både för Elm och klubben – eller så kan MFF-ledningen säga att vi satsar på andra. Men gnället från Nilsson är bara löjligt.

Att nu skylla på effekterna från Bosman-domen är för mig samma sak som att inte kunna sitt jobb. Okej för att de svenska transferreglerna är dåliga för klubbarna, men det är ju svensk fotboll som bestämt att det ska vara så.

ANNONS
Och det var ingen nyhet att Labinot Harbuzi ville tjäna mer – precis som nästan alla andra arbetstagare i världen.

Självklart ska spelarna ha rätten att utnyttja sin rättighet att skriva kontrakt med vem de vill när deras kontrakt gått ut, precis som klubbarna har rätten att plocka in spelare vars kontrakt gått ut gratis.
Så länge reglerna är så är det inte lönt att gnälla – och de är logiska.

Att sedan inte en del spelare tar ansvar och ser till att mer pengar hamnar hos klubbarna är också en del av verkligheten.
Det är dessutom tufft att kräva att just Andreas Landgren ska ta ansvar, exempelvis.

Jag är rätt säker på att de flesta av oss hade gjort just som den unge HIF-talangen när kontraktet ligger där och äventyret i ett annat land och en annan liga lockar. Även om jag vet att klubbledare gärna vill lägga skulden på spelarna.

ANNONS

Men när till och med en spelare som Håkan Mild kunde lämna IFK Göteborg som Bosman – då måste alla få kunna göra det.
Även det är något IFK:s nuvarande sportchef ligger lågt med.

Och om man inte gillar effekterna av Bosman-domen så får man väl åka på studiebesök i Borås. Elfsborg har inga spelare vars kontrakt går ut utan klubben ser till att de förlänger i tid – eller så ser man till att sälja i tid.

Publicerad 2009-07-14 kl 13:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto