POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
10å

Risken är att Hammarbys fall bara börjat

Underbart att se hyllningarna av Henrik Larsson från fansen, Zlatan, Sir Alex och Lagerbäck på Olympia. Det hade HIF gjort bra och tårarna från den 38-årige anfallaren var ett tecken på det.

Sverige blir allt bättre på att hylla sina hjältar och det värmer. Att sedan HIF förlorade är bara att acceptera. Klubben slutade spela för flera omgångar sedan och det gick inte att vända.

Inte ens för Larssons skull.

*****

AIK gjorde vad som krävdes mot Örebro och nu räcker det med oavgjort för att fixa SM-guldet i Göteborg. Fast det viktigaste var att Solna-laget klev av planen utan att någon av stjärnorna blev varnade – och därmed skulle missa den sista matchen.

Fattar att priset på biljetter till IFK Göteborg-AIK är tiodubblat. Vem vill inte se den?

*****

Hammarby är ute ur allsvenskan. Efter att Trelleborg vänt på matchen och skickat in tre mål under de sista tio minuterna så var klubbens öde klart. Fast det var inte på Vångavallen som Hammarby åkte ur allsvenskan.

Snarare är det en under många år misskött ekonomi som är grunden till det haveri som leder till att Bajen rasar ur allsvenskan hösten 2009. Vem som bär ansvaret är rätt ointressant just här och nu, särskilt eftersom många av dem har försvunnit ur klubben.

Givetvis har de som legat bakom skiftena i styrelsen på senare år ett ansvar, men det är för sent att börja tjäbbla om det. Nu handlar det om att stoppa fallet för de som bryr sig. Om det går återstår att se.

Frågan är snarare vem som träder in nu? Och har de personerna några pengar att stoppa in i klubben? För blödandet som varit under 2009 är inget mot vad som väntar i superettan.

Herregud, bara Rami Shaabans lön är svårburen för en klubb i superettan och det finns en del andra spelare som tjänar för mycket för Sveriges andra serie. Kan man ens behålla Emil Johansson?

Sett till de sportsliga motgångarna och stöket runt klubben blir det uppförsbacke att leta sponsorer som är villiga att fortsätta att pumpa in pengar i klubben eller än värre, att hitta nya sponsorer.

Vad händer med Nike-avtalet? Ja, det kan skäras ner rätt rejält och lägg till minskade tv-pengar, placeringspengar, tipspengar, publikintäkter…you name it, allt kommer att minska utom skulderna. Man talar om att en allsvensk plats är värd runt 20 miljoner.

Hammarby kan bli ett nytt IFK Norrköping som ju varit tvunget att tokskära, för övrigt den klubb Michael Andersson ledde innan han tog över som vd i Bajen, och man är på väg att sälja klubbstugan och gör allt för att överleva och klarade sig precis kvar i superettan.

Historiskt har det varit ont om rika knösar som räddat Hammarby likt Malmö, AIK, Djurgården och Norrköping tidigare klarat konkursen med minsta möjliga marginal.

Sett till att det är större summor än någonsin i elitfotbollen blir de negativa spiralerna så kraftiga att det kan vara svårt att hantera skuldberget som växre lavinartat samtidigt som inkomsterna bara krymper.

Vore förbannat trist om Hammarby skulle försvinna, men sett till det kritiska läget och att man till viss del saknar ledning så är det risk att förlusten i Trelleborg bara var början på fallet, inte slutet.

*****

Djurgården har rest sig på tio. Hur det nu är möjligt? Två raka segrar och troligen måste man ha en tredje mot Kalmar FF på söndag för att fixa kvalplatsen, för Örgryte tar Gefle.

Blir ytterligare ett par rysare på söndag men med två raka segrar går i varje fall Djurgården in med formen på sin sida för första gången på hela säsongen. Räcker det? Nja, inte säker, men jag hoppas eftersom jag vill se Assyriska-Djurgården i kvalet.

Publicerad 2009-10-28 kl 23:25

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå