Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Roy of the Pub team is a wizard

“Roy of the Rovers” eller bara “Rovers” hette en klassisk serie i Buster på 70- och 80-talet och som var riktigt stor i England. Nu är det en annan Roy som är dagens gigant i engelsk fotboll.

Roy Hodgson. Halmstads, Örebros och Malmös gamle tränare, som senare varit runt i en hel del lag och ligor, har nu tagit ett pubgäng som går under namnet Fulham till final i Uefa-cupen.

Inget mindre än ett mirakel, men ett häftigt mirakel av den 62-årige tränaren som nog aldrig trodde att han skulle få en ny chans i Premier League efter en tid i Blackburn som knappast var så lyckad.

Tänk att för två år sedan var Fulham 14 minuter från att åka ur Premier League men ett mål av Danny Murphy såg till att Hodgson räddade klubben som han fått ta över under säsongen. Sedan har han inte sett tillbaka utan byggt ett grymt LAG.

Fulham slog ut Hamburger SV efter seger med 2-1 och London-laget, som lever i skuggan av de stora, gick därmed vidare med 2-1 sammanlagt efter ännu en makalös vändning. För länge var det Hamburgs match på Craven Cottage och Mladen Petrics ruggiga frispark till 1-0 såg till att HSV:s dröm om en final på sin egen hemmaarena.

Hodgson hade valt att satsa på skadade Bobby Zamora från start men ganska tidigt haltade han omkring med sin onda hälsena. Fulhams viktige anfallare fick en timme för det hände väldigt lite framåt. Först efter att Zamora byttes ut Dempsey så skapade man tryck mot Rust i HSV-målet.

Efter att Damien Duff bränt Fulhams första chans var det Simon Davies som kvitterade efter ett riktigt konstmål. Han löpte in i straffområdet och tog ner bollen med klacken och lyfte den med en ny rörelse över backen och skickade in 1-1. Hade Lionel Messi eller Zlatan Ibrahimovic gjort ett sådant mål så hade folk gått helt i spinn.

Då återstod dryga 20 minuter kvar, och i och med kvitteringen fick Fulham smaken av blod och bara vällde fram över hela planen. Det var som om pubgänget inte insåg sina egna begränsningar. Roy Hodgson spetsade det hela och gick “all in” när han plockade av en back mot en anfallare.

Bara sju minuter senare så slog Zoltan Gera till efter en hörna av Simon Davies och frälste Craven Cottage när han från nära håll tryckte in segermålet bakom en chanslös Rust.

Hamburg försökte resa sig men det var aldrig någon riktig fara framför Mark Schwarzer utan det blev istället ett häftigt firande på planen i London. Spelarna var som tokiga och sprang runt och mjölkade verkligen tillfället. Har alltid gillat Hodgson och det var lite rörande att se honom som en sådan stor segrare.

Otroliga Fulham har slagit ut litauiska Vetra,  ryska Amkar, CSKA Sofia, Roma, Basel, titelförsvarande Sjaktar Donetsk, Juventus, tyska mästarna Wolfsburg och nu Hamburger SV. Undrar om Fulham kan behåla Roy Hodgson efter det här?

Häftigast är kanske att det är samma idé och filosofi som genomsyrar Fulham i dag och som Roy Hodgson och Bob Houghton revolutionerade svensk fotboll med på 70- och 80-talet. Och där två lärjungar i den skolan leder varsitt landslag i VM i Sydafrika i sommar: Lars Lagerbäck och Sven Göran Eriksson.

*****

Helsingborg och Malmö fortsätter att överraska. Precis som AIK och Göteborg, fast de lagen gör det i negativ bemärkelse.

*****

Blev Rafael Benitez av med sitt jobb efter att Atletico Madrid snodde finalplatsen med ett sent mål? Inte omöjligt. Sedan fattar inte jag regeln att bortamål i förlängning ska räknas dubbelt. Det är ju fusk.

*****

Inte utan att jag lider med Zlatan Ibrahimovic sett till den hårda kritiken i Spanien efter att Barcelona åkte ur Champions, och att han på nära håll fick se sina gamla lagkompisar fira en otrolig triumf. Det måste smärta även dagen efter.

*****

Undrar var José Mourinho är till hösten? I Real Madrid? Liverpool? Tror inte han stannar i Inter.

*****

Kolla in Halmstads tysk Michael Görlitz i Ekwall vs Lundh. Tänk en tysk som inte dricker öl och inte är arrogant men tycker att holländaren Mark Van Bommel är det största rövhål han träffat. En hel del garv:

Publicerad 2010-04-29 kl 23:22

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons