Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Bajens publik håller allsvensk klass

Över 11 000 på läktarna igen för Hammarby. En publiksiffra som hade gått rakt in på allsvenskans tio-topp-lista över mest publikdragande matcher. Allsvensk klass, helt enkelt. Imponerande för en klubb som nu är i superettan efter ett tungt fjolår då man sällan var över 10 000 åskådare, och som inledde säsongen med att förlora i Ängeholm men som rest sig med två segrar efter det.

Det var dessutom skönt tryck på Bajen-fansen på Söderstadion under större delen av de 90 minuterna mot IFK Norrköping. Detta trots ideliga underlägen med 0-1, 1-2 och 2-3. IFK överraskade på mig med en offensiv och öppen fotboll och det var inte orättvist att klubben tog alla poängen med sig. Shpetim Hasani briljerade med en klack i mål och ett inlägg i mål.

Hammarby visade moral när man fixade både 1-1 och 2-2 men klarade inte att fixa en tredje kvittering trots att man lyfte upp spelet och trycket. Men när först José Monteiro och sedan Andreas Dahl blev skadade i slutskedet och de grönvita fick gå ner till nio man eftersom man gjort sina tre byten så var det kört. Fast det som måste oroa Michael Borgqvist och Jesper Blomqvist mest måste vara försvarsspelet. Redan sju insläppta på fyra matcher och det håller inte om man ska tillbaka till allsvenskan.

Varken backarna eller Rami Shaaban utstrålade någon större säkerhet. Bara sättet som Monteiro blev cyklad vid 0-1 eller det bristande zonförsvaret när Armin Tankovic kunde nicka in 1-2 var tecken på att försvaret inte är i trim. Värst är dock att Shaaban inte alls verkar i stöt och inlägget som innebar segermålet var hans. Tänk att det bara är några år sedan som han var en given landslagskeeper, i dag ser han ut att sakna självförtroende och ger inget förtroendegivande intryck – något ett nytt Bajen hade behövt.

*****

Pep Guardiola har i veckan gett en klar signal kring Zlatan Ibrahimovic framtid i FC Barcelona. Först bytte han ut honom efter en timme trots att man jagade mål mot Inter och sedan bänkade han honom mot Villarreal och satsade på Bojan Krkic i stället.

Kan inte ha varit roligt för Zlatan att se Barcelona springa hem första halvlek med 3-0 och där ersättaren Krkic gjorde ett briljant mål:

Lägg till att Barcelona uppges vara överens om en värvning av David Villa. Ja, det ser inte särskilt ljust ut, även om Mino Raiola inte håller igen direkt.

Barcelonas sittande president Joan Laporta måste avgå i sommar efter åtta år som bas för klubben och en valkampanj brukar locka fram valfläsk. Frågan är vilka spelare som Sandro Rosell och de andra kandidaterna att ta över den katalanska storklubben kommer att locka med? Och om eventuella stjärnor på ingång kan betyda att det blir än tuffare för Zlatan?

Det lär bli en intressant vår och sommar.

*****

Är spänd på att se publiksiffran för AIK-Djurgården. En match laddad med ångest. Den kommer att ge statusläge för 08-fotbollen i allsvenskan.

Solna-laget var rätt okej spelmässigt mot HIF senast och det kan säkert bli seger i derbyt. Någon gång vänder det, för AIK är inte så dåligt som tabellen visar. Men det behöver inte betyda att publiken kommer tillbaka i snabb takt.

*****

Kan inte vara kul för Erik Hamrén och Marcus Allbäck att kolla på svenska spelare runt om i Europa. Finns det ens någon som imponerar? Martin Olsson har etablerat sig i Premier League, men honom har man inte ens kontaktat eller kollat på. I övrigt är det mycket spelare på bänkar eller som är formsvaga runt om i Europa: Seb Larsson (ja, han spelade i dag men annars har det varit dåligt) Marcus Berg, Johan ElmanderMarkus Rosenberg, Ola Toivonen och Rasmus Elm.

*****

Sett till 1 maj-tågens storlek i 08-land lär det bli svårt för Reinfeldt att vinna matchen.

*****

Fick ett flygblad i näven när jag kom till Söderstadion. Det var från fans som protesterar mot att tv-bolagen sänker svensk fotboll genom att kasta om i spelprogrammet. Jag förstår verkligen att man har åsikter om det men de hade glömt en del av ekvationen som de bör ta in.

Anledningen till att tv-bolag över hela Europa flyttar på matcher är för att få spridning på dem och kunna tjäna tillräckligt med pengar för att betala klubbarna vad de kräver för tv-rättigheterna. Det är rätt stora pengar som går till klubbarna som de sedan använder för att värva fler spelare och betala deras löner – något ofta fansen vill se.

En annan del av ekvationen är att allsvenskans publiksiffror började lyfta när fler och fler tv-matcher visades. Vilket i sin tur gav klubbarna mer pengar. Ändå lyckas inte de allsvenska klubbarna få ordning på sin ekonomi vilket gör att man gör allt för att dra in mer…och då bland annat vill ha mer pengar för tv-rättigheterna och så fortsätter det.

*****

När Leeds United var med i tv-rutan igen då blev det stryk mot Charlton efter ett självmål. Tur att jag missade den matchen.

Nu väntar ångest mot Bristol Rovers nästa lördag och det finns en del att förlora om man säger så. Millwall, Swindon, Charlton och Huddersfield kan alla sno andraplatsen och direktuppflyttning till the Championship.

Publicerad 2010-05-01 kl 23:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons