Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Låt tekniken hjälpa domarna - inte stjälpa dem

Lundhs blogg

Domartabbarna avlöser varandra under VM 2010. Tyvärr. Ändå tror jag inte det är värre i dagens fotboll, det vill säga att domarna blivit sämre, utan det är bara det att tekniken hunnit i kapp domarna och kört om dem. Under VM är det 29 kameror på varje match som fångar ALLT som sker. Verkligen allt.

Med ny teknik i form av kameror, slow-motion, mätinstrument kan vi på läktarna, tränare och spelare och alla framför tv:n se exakt hur fel domarna dömer. Som när Luis Fabiano tar med handen. Eller när Arturo Vidal filmar. Eller när Malis Koman Coulibaly dömer bort USA:s 3-2 mot Slovenien. Eller hur ett offside-mål slinker emellan, eller hur de brottas i straffområdet.

Och då är det galna är att det konservativa Fifa vägrar att ta hjälp av tekniken för att hjälpa domarna, istället sitter de och bara ser på när de blir utsatta för det ena drevet efter det andra, och där tränare och spelare kan lägga skulden och fokus på herrarna med visselpipa.

Annons

Så se till att införa videogranskning eller annan teknik för att få klarhet i om det är mål eller ej och gå efter filmare, fuskare och andra i efterhand. Annars kommer aldrig domarna få en rättvis möjlighet att göra sitt jobb. Det är löjligt att tekniken fäller domarna i stället för att hjälpa dem. Gärna måldomare också, men inte utan att man tar hjälp av den teknik som finns och fungerar.

Dessutom måste Fifa förstå att öppenhet är av godo, inte tvärtom. Att bjuda in till en mediadag med VM-domarna utan att man får diskutera domslut med dem är inte speciellt begåvat. Vad ska vi då prata med domarna om? Vädret i Sydafrika? Vinerna de har druckit? Att de får 50 000 dollar för att vara här?

*****

Klyschan om att ingen mer än Brasilien kan vinna VM utanför sin egen kontinent (1958, 1994, 2002) tyder på att bara Dungas gäng kan vinna i sommar. Sett till hur Sydamerika går fram i VM – alla fem verkar gå till åttondelen – så känns det inte omöjligt med en ren sydamerikansk VM-final.

Annons

Fast jag räknar inte bort England, Tyskland, Italien än, jo kanske Italien, men inte de andra. Frankrike, då? Det vore en sensation om man tar sig vidare sett till kaoset.

*****

Inte säker på att Diego Maradonas beslut att vila sex-sju startspelare är till nackdel för Nigeria alternativt till fördel för Grekland. Ersättarna är högklassiga och vill visa att de ska spela. Lars Lagerbäcks stora problem är snarare att det blir svårt att slå Sydkorea. Jag har bettat igen och det är 200 rand på nigeriansk seger som gäller för mig, men hittills har jag inte vunnit.

*****

Sett till alla tabbar i VM borde Martin Hansson fått en chans, men nu lär han vara hemma till midsommar.

*****

Hatar verkligen att försova mig och jag undrar om det hänt sedan jag gjorde lumpen på A3 utanför Kristianstad och jag hade fått lift med PB Strand till Lund för att gå ut en sväng en torsdag och sedan skulle upp med bagarna morgonen efter. Känslan av panik skojar man inte bort, och sedan att man aldrig kommer i kapp den dagen.

Annons

Att då få just det sms:et i morse vid 08:00 och där Ekwall undrade om jag var vaken. Då jag skulle stått på gatan med all packning, och utcheckad och klar och sminkad och i kostym. Nu låg jag i sängen och det var ont om tid eftersom vi skulle ta oss till Soccer City. Det gick men det var inget roligt. Eller rättare sagt, det var inte roligt för mig men för de andra.

*****

Vad hade Nordkoreas spelare ätit innan de mötte Brasilien? Rått kött? Inte utan att man undrar efter kollapsen mot Portugal. Vad hände där? Får inte sluta 0-7 i VM. Eller hade spelarna fått snabbmat inför matchen mot Ronaldo 0 Co? Det kommer säkert att skyllas på något sådant av Kim Jong-il och hans hejdukar.

Och stackars det koreanska folket som fick en “reality check” som heter duga när de för första gången fick se en landskamp live, och då slutade det på det viset. Blir det revolution nu?

Annons

*****

Bröllopet gav en liten bildnotis i Sydafrikas största tidning och en kort text om att Victoria gift sig med sin “fitness trainer”. Skön bild av Sverige.

*****

Nigerias presschef Idah Peterside är en karaktär – snacka om PR-haveri när han fullkomligt sänkte sig själv i snacket om mordhoten på Sani Kaita:

Vad tycker tyskarna om att mordhot där betyder att man är död inom kort, men att i Nigeria så betyder det bara att man är missnöjd.

Lars Lagerbäck skrattade rätt gott när Peterside gick loss och man fick inte intrycket av att skyddet var skärpt som Nigeria säger.

*****

Tvära väderkast i Sydafrika, apropå bra ämnen till mediadagen med domarna. I Durban är det sköna, varma vindar från Indiska oceanen och det ser ut som ett semesterparadis. Gått från 10 minus till 25 plus på ett par dagar, det kräver sin packning. Inte konstigt att övervikten slukar cash.

Annons

*****

David Villa visade klassen mot Honduras med två mäktiga mål – kanske 1-0 var ett av VM:s bästa. Jag vet att Zlatan sagt att han inte ska kolla på VM, men om någon han känner råkar ha sett målen så kanske alla inser att det blir en uppförsbacke för FC Barcelonas nummer nio i höst.

Min italienska kontakt säger att Milan ligger på och att klubben behöver något stort. I min värld är det bättre än Manchester City, men det är klart att stålarna som kommer från Abu Dhabi är större. Är verkligen Europa League på Zlatans nivå?

Publicerad 2010-06-21 21:26

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto