Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Politiker ska hålla sig borta från fotbollen

Lundhs blogg

Tyskland är i VM-kvartsfinal och då flyger Angela Merkel till Kapstaden. Gissar att hon tar den tyska halsduken med sig till matchen mot Argentina. Gäller att utnyttja varje tillfälle för politiker att få spegla sig i landslagets framgångar. Lätt patetiskt att se, men “die nationalmannschaft” var inte sena att hylla Merkel tillbaka. Ger åtminstone mig dålig smak i munnen.

Fredrik Reinfeldt gjorde likadant när Sverige mötte Ryssland i EM 2008 och tågade med de svenska fansen till matcharenan och försökte vara folklig. Han hade den svenska halsduken på sig när han gästade TV4:s studio på innerplan och han vann i varje fall inte min röst i sitt försök att vara supporter.

Lika otroligt är det när politiker ska rida på den negativa populismen kring lagen. Nigerias president Goodluck Jonathan har nu stoppat Nigeria från spel i två år framöver efter det misslyckade VM:et. Samme man som bad Lars Lagerbäck att komma hem med en medalj. Jo, tjenare, vilken planet lever han på. Tur-Jonathan är ett levande bevis på varför afrikansk fotboll går bakåt.

Annons

Eller så har vi Frankrikes president Nicolas Sarkozy som träffat Thierry Henry för att reda ut turerna kring det franska haveriet och där landets “Lars-Åke Lagrell” samt förbundskapten Domenech har blivit utfrågade i parlamentet. Vad tror de att de ska åstadkomma? Allt handlar ju bara om att rida på vågen av populism.

I England kräver premiärminister David Cameron målkameror och får stöd av andra parlamentsledamöter. Sportministern Hugh Robertson drog fram sågen. Och den konservative parlamentsledamoten Simon Reevell gick hårt fram i sitt debuttal i “the House of Commons”:

“Those of our footballers in South Africa who hint that their poor performance may be attributed to being away from their families for a few weeks should reflect on the fact that our real heroes are serving six-month operational tours in Afghanistan.”

Annons

Jag kan köpa hans poäng, men politiker ska hållas på avstånd från fotbollen. Enda gången jag hamnat i en sådan politisk cirkus var efter Roland Anderssons mindre smarta uttalande om “att kvinnor kunde se matchen på tv” i samband med vinterturnén till Saudiarabien.

Då blev jag nermejlad av olika politiker som inget att än ville rida på vågen mot Sveriges assisterande förbundskapten. De ville ha ut sin uppfattning om hur dum Andersson var och vilka bra politiker de är. Patetiskt, och inget annat.

Kanske den enda fråga jag och Sepp Blatter är överens om?

*****

I dag berättade Crucial att han vill slakta en tjur och låta oss grilla den. Något de bara gör till jul i vanliga fall. Lät som en hedersbetygelse och jag vågade inte avslöja att jag svimmar om jag ser minsta droppe blod.

*****

Tyska förbundskaptenen Joachim Löw får beröm för sin klädstil – men är inte bara klass – och jag vill varna känsliga tittare:

Annons

[youtubeplay id=”dIvXyu1N5Yw” size=”large”]

*****

I går åkte Ronaldo ur VM. I dag flög Roger Federer ur Wimbledon. Nike-förbannelsen är inte att leka med. Alla stjärnor i filmen är i princip borta, även om ett par av de spanska spelarna har små roller och att Robinho tryckts in efter att Ronaldinho föll bort.

Nike har bara kvar Brasilien och Holland i VM och möts ju nu, för resten av gängen har åkt ut: Portugal, USA, Sydkorea, Australien, Nya Zeeland, Serbien och Slovenien. Inte ens Nike-ägda Umbro med England hade något bra VM, även om dräkterna var snygga.

Adidas är starkare med och från de tolv lag man hade med i VM är Tyskland, Argentina, Spanien och Paraguay kvar och två når ju semifinal. Däremot har Frankrike, Nigeria, Mexiko, Sydafrika, Danmark, Japan och Grekland rykt.

Annons

Puma är en lyckad outsider sett till att den afrikanska satsningen inte gick hundra och att Italien försvann, så är det starkt att ha Uruguay och Ghana kvar i VM. Ett av gängen är ju klart för semifinal.

Adidas har dessutom flera starka lirare kvar: Messi, Villa, Robben, Schweinsteiger och Podolski. Om det bara inte varit för den för runda bollen…

*****

Inte bara politiker hakar på att hänga ut spelare. I England är man förbannade på att Wayne Rooney bokade en resa två dagar före det att han åkte ur VM. The Sun publicerar en förstasida från en påstådd fest efter förlusten mot Tyskland och Aaron Lennon får skit för att han röker cigarr:

Tydligen kommer bilden från Ledley Kings Blackberry. The Sun går hårt fram:

“Own goal, lads. Hours after being shamed by Germany our losers were puffing fat cigars in a hotel lounge festooned with beer bottles and a champagne bucket.

Annons

What exactly were you celebrating, lads? And how could idiots at the FA be so insensitive as to allow a boozy party at a time of national humiliation?”

*****

Har givetvis beställt en Leeds-makarapa och det är Surprise som fixar till de sista detaljerna. Samma ateljé som gör Ekwall vs Lundh-vuvuzelorna.

Publicerad 2010-06-30 19:22

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto