Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Jag var steget före Henning Mankell

10å

Allsvenskan startar i helgen om efter EM-kvalet och stort fokus ligger på topplagen Malmö FF och Helsingborg och de två havererade storlagen AIK och IFK Göteborg. Och åtminstone tre av lagen har överraskat; HIF har gått oväntat starkt till skillnad från Solna-laget och IFK.

Fast för mig är även Elfsborg en grym besvikelse, särskilt sett till att Magnus Haglund fått många av de spelarna han har pekat på. Storsatsningen som Borås-klubben inledde 2005 med Anders och Mathias Svensson slutade med SM-guld 2006.

ANNONS

Därefter har klubben blivit 4:a, 2:a och 3:a och som längst gått till 5:e omgången i svenska cupen. I Europa-spelet har det blivit gruppspel 2007 och respass från Europa League innan gruppspelet tre år i rad. Det är rätt tomt i prisskåpet efter guldfesten på Grand.

I våras när vi åkte till en Tipslördag-sändning i Kalmar satt Henning Mankell i vår tysta vagn. Precis när vi skulle kliva av för ett byte så undrade succéförfattaren högt i vagnen om inte Haglund var överskattad som tränare? Jo, det är klart att han är. Vet att jag hade uppe just det när Henrik Rydström gästade Ekwall vs Lundh hösten -09 och att jag även då tyckte att Borås-klubben floppat sett till materialet och värvningarna.

Elfsborg är en välskött klubb och en av få som under 2009 gjorde vinst på driften. Klubben satt före Bajrami-försäljningen och efter värvningarna av Jon Jönsson, Jesper Christiansen på ett eget kapital på närmare 40 miljoner kronor. Allt talar för att det kommer att öka även efter 2010 sett till att det gav många miljoner plus och att man är skicklig på att driva klubb.

ANNONS

Fast sett till manskapet som spelar i gulsvart så borde man ha åstadkommit mer. Mixen av talanger och erfarna klasspelare borde räcka till rejäl guldstrid, sedan får ledningen säga vad de vill om att det räcker med att man är med i toppen och sett historiskt är det fantastiskt av Elfsborg.

Tänk att man nu kämpar om att eventuellt ta en tredjeplats, för annars kan man missa spel i Europa. Det är underkänt sett till förutsättningarna. Att försvara det är att lägga ribban på marken och hoppa över den, och vara glad över att man klarar det. En klubb med Elfsborgs resurser och möjligheter måste sikta högre och ställa kraven därefter.

Magnus Haglund har ofta fått rejäla förstärkningar och det snabbt, som när man värvade Ante Covic när han tyckte att ersättarna för Johan Wiland inte höll. På samma sätt som man i somras plockade in Christiansen, Klarström och Jönsson. Man har fortsatt att värva offensiva och i flera fall dyra spelare genom åren: Martin Ericson, Amadou Jawo, “Bella” Berglund, James Keene och Joel Johansson. Få av dem har lyckats, givetvis av olika anledningar och Haglund kan ju inte påverka allt.

ANNONS

Fast det är dags att kravbilden för Haglund speglar klubbens trupp, resurser och möjligheter att satsa. Då kan inte en eventuell fjärdeplats vara gott nog. Vill till att Haglunds Elfsborg tokspurtar i höst och verkligen säkrar spel i Europa, annars är det underkänt. Först ut är Mjällby hemma i morgon – och där bara tre pinnar gott nog.

***

“Filosofen” tar på sig skulden för att Zlatans tid i FC Barcelona inte blev som tänkt. Stort av “filosofen” som även kunde skämta om Zlatans sarkasm om “filosofen”.

***

Hade inte velat vara i Wayne Rooneys dojjor när han springer in på Goodison Park.

***

Ekwall vs Lundh med X X. Lördag 15.20 i Tv4 Sport. Say no more.

***

Typiskt att när allt är bokat och låst och utplockat så ändrar Erik Hamrén och landslaget planerna kring sin resa till Amsterdam och EM-kvalet mot Holland. Där försvann en slant. Gissar att spelarna ville ha en dags extra ledig nu när Sverige inte spelar mer än en match då, och laget samlas därför först 7 oktober.

ANNONS

***

Tro inte på några politiker som lovar att söka mästerskap. Det är som vanligt i valtider, det lovas och lovas och lovas. I verkligheten håller få alla löften som de kastar om kring sig.

***

Fotbollskanalen Europa är tillbaka på söndag i TV4, 23.15.

***

Schweiz blir svårt för U21-landslaget. Landet är på frammarsch och har en massa talanger. Bara hoppas att Jörgen Lennartsson väljer rätt när han tar ut truppen till de två matcherna.

Publicerad 2010-09-10 kl 18:19

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto