Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Här är klubben som inte får åka ur allsvenskan

10å

Allsvenskan är inne på upploppet och för vissa klubbar återstår bara en dryg månad fylld av ångest. Gais, Halmstad, AIK, Åtvidaberg, Gefle och BP spelar ödesmatch efter ödesmatch och stupet närmar sig för dem alla. Måste vara värst för AIK:arna som gått från SMGULD 2LAX9 och DUBBLISH till kamp för att hänga kvar.

ANNONS

Det som för ett år sedan framstod som ett ostoppbart ånglok och där alla drog åt samma håll är något helt annat nu. Tränare Miller sågar hejvilt och är kritisk mot fansen, spelarna och styrelsen (Atta-affären) och nu får han öppet mothugg av spelarna. Fansen och dess olika grupperingar är i strid med styrelsen. Styrelsen är i en hård kamp med konjunkturen och uteblivna resultat.

Ja, herregud, det är mycket som talar emot Solna-klubben. För AIK vore det förbannat tufft att trilla ut igen för det är inga roliga stålbad som man måste igenom. I efterhand minns nog bara de flesta återtåget under Rickard Norling och att man direkt blev ett allsvenskt topplag, men städningen efter nerflyttningen vintern 2004 var tuff, hård, sorglig och fylld av ångest.

Inget snack heller om att AIK är grymt viktig för svensk fotboll. Klubben och dess fans ser till att sätta fart på en hel del ekonomi och jag är övertygad om att de flesta mediaföretag och andra intressenter känner av att varken AIK eller några andra Stockholmsklubbar är med i den yttersta toppstriden.

ANNONS

Allsvenskan har nästan inte råd med att även AIK skulle trilla ut, särskilt inte nu när hockeyn är på frammarsch. För 08-derbyna har lyft snittsiffror och fått fotbollen i fokus. Det är inte samma kris direkt om Gefle, Åtvid eller BP skulle trilla ur allsvenskan. Det är inga stora skaror av bortafans som försvinner där, eller inte heller mycket mediautrymme.

Gais och Halmstad är mer etablerade än de andra tre klubbarna, men det är väl kanske bara HBK som hade lämnat en lucka efter sig på västkusten. Gais lider av att man har få nya fans och att klubben hamnar helt i skymundan av Frölunda och IFK Göteborg.

Samtidigt vill jag poängtera att jag absolut inte vill stänga någon serie eller på något sätt stoppa BP eller Åtvidaberg från allsvenskt spel. Resultatet ska styra vilka som går upp och åker ner, inget annat, att sedan vissa lag är bättre för det stor hela får man leva med.

ANNONS

Hur det går då? Ja, det är svårtippat minst sagt, men eftersom jag inte är inblandad kan jag ju bara njuta av att det blir kamp ända in i mål och att det på sitt sätt är bra för allsvenskan, om det sedan är bra för svensk klubbfotboll är en helt annan diskussion.

Så här tror jag botten i allsvenskan slutar:

Gais har 26 poäng och har följande kvar: Häcken (B), Helsingborg (B), Örebro (H), Gefle (B), Trelleborg (H), Elfsborg (B). Har ett försprång och ett halvhyfsat lag och tar poäng mot Häcken (1), Gefle (3) och Trelleborg (3) och hamnar då på 33 poäng.

Halmstad har 26 poäng och har följande kvar: Gefle (B), BP (H), Mjällby (B), AIK (H), Helsingborg (H), Djurgården (B). Får ett lyft av pinnen mot Gais men formen är svag. Har avgörandet i egna fötter sett till att man möter tre lag som ligger nedanför. Tippar att man tar poäng mot Gefle (1), BP (3), Mjällby (1), AIK (1) och då hamnar på 32 poäng.

ANNONS

AIK har 25 poäng och kvar att möta: Helsingborg (H), Djurgården (H), Gefle (H), Halmstad (B), Elfsborg (H), Åtvidaberg (B). Är oerhört darrigt och verkar plågas av Råsunda-spel. Tror att det blir poäng mot Djurgården (1), Gefle (3), Halmstad (1) och Åtvidaberg (1). Slutar i så fall på 31 poäng.

Åtvidaberg har 24 poäng och kvar att möta Trelleborg (H), Elfsborg (B), Häcken (H), Helsingborg (B), Mjällby (B), AIK (H). Hyfsat tufft slutprogram men har ryckt upp sig efter VM och kan knipa kvalplatsen. Tror det blir poäng mot Trelleborg (1), Häcken (1), Mjällby (1) och AIK (1). Slutar då på 28 poäng.

Gefle har 23 poäng och kvar att möta Halmstad (H), Kalmar (B), AIK (B), Gais (H), Djurgården (H), Göteborg (B). Möter tre av rivalerna och har sedan två lag på slutet som kan kriga om Europa eller vara borta. Det sistnämnda kan passa Gefle. Tror ändå det blir svårt och man tar bara poäng mot Halmstad (1) och Djurgården (1). Blir 25 poäng då.

ANNONS

BP har 23 poäng och kvar att möta: Elfsborg (H), Halmstad (B), Göteborg (H), Örebro (B), Malmö (H) och Häcken (B). Ruskig form och svårt slutprogram. BP:s tid i allsvenskan ser ut att ta slut i början av november. Tror bara det blir poäng mot Häcken och det blir en sistaplats.

***

TV4-Sport på lördag: Leeds-Sheffield U inför ett utsålt (och galet) Elland Road. Fotboll blir inte mycket bättre än så.

***

Fotboll och politik hör ihop. Vare sig man vill eller ej. Fotbollen är precis som många sporter en spegel av samhället i övrigt och att då ignorera vad som sker för att bara fokusera på löpvägar, transfers och klubbarnas risiga ekonomi vore fel. Därför är det självklart att skriva om SD-ledaren Jimmie Åkessons twitter. Att sedan en massa blir förbannade och på mer eller mindre trevliga sätt uttrycker det i kommentarer, i sociala medier eller i mejl är bara att acceptera. Det är ju lika många som tycker att det var bra.

ANNONS

***

John Guidetti!

***

Undrar om Zlatan nu förstår att han skiftat ner sig? Fem poäng på fyra ligamatcher är inte okej när man spelat mot Cesena, Leece, Catania och Lazio. Borde ha varit tio poäng. Naturligtvis skönt för Zlatan att göra mål för Milan även i ligan men det kan bli en omställning att spela i en klubb som halkar efter. Som sagt, det är rätt många år sedan Zlatan upplevde det.

***

Doubleheader i Ekwall vs Lundh-studion i dag, för det går inte att spela in i nästa vecka. Då är jag i New York en sväng och ska bland annat kolla in hur den amerikanska sportjätten ESPN jobbar. Finns sämre ställen än just den staden.

***

Att inte Dardan Rexhepi och Guillermo Molins fick mer speltid mot Djurgården är svårt att greppa.

***

Blev dåligt behandlad av Adam Alsing som såg nedvärderande på mig och undrade om jag ens jobbade på TV4 när jag sprang på honom på TV4:s kundfest. Nu kommer framgången! Och om den inte gör det så ska jag bara tänka på Alsings skäggiga nuna och jobba vidare.

ANNONS
Publicerad 2010-09-23 kl 12:11

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto