Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Landslaget har Holland att tacka för mycket

10å

Holland-Sverige i kväll och frågan är vilken kvalitet det svenska landslaget hållit utan Eredivisie som är den högsta holländska ligan. För väldigt många av de svenska landslagsspelarna har drillats där och utvecklat sitt spel till högre nivåer i ett spel som är kvickare, mer tekniskt och mer krävande när det handlar om att hålla i bollen.

Holländarna må vara arroganta och stöddiga, men man får ge dem att den fotbollskultur man har i landet är inspirerande och att man har verkligen en förmåga att plocka oslipade stenar och förvandla dem till skinande ädelstenar innan man säljer dem vidare. Dyrt, förstås. Det är verkligen ett storartat arbete.

ANNONS

Zlatan Ibrahimovic var i söndags öppen om att han var tacksam för tiden i Amsterdam och att det var i Ajax som han lärde sig mer av en annan typ av fotboll och att han med hjälp av en del spelare i klubben kunde ta till sig ett annat sätt och på så sätt bli en storspelare. Något som tagit honom till Juventus, Inter, Barcelona, Milan och inte minst landslaget.

Snackade med Daniel Majstorovic som via klivet från Malmö FF till Twente började förvandlingen som ledde till en fast plats i A-landslaget. Han poängterade att han som mittback fick lära sig mycket om det offensiva spelet, att vårda bollen och hålla den på marken. Inget tjongande gällde när det var match. Dessutom blev han drillad i man-man-spelet vilket kan vara nyttigt och lärorikt.

Majstorovic kallade det ett nyttigt och lagom steg från Sverige och allsvenskan. Istället för att dra till större ligor med förvisso större löner och kanske sexigare inpackning så är nog Holland det perfekta klivet för många av de svenska stjärnorna. Där kan de få växa om de nu har kraften till det.

ANNONS

Så när vi gnäller över att de holländska småklubbarna och storklubbarna dammsuger den svenska marknaden på talanger så får vi väl trösta oss med att det är bra för Erik Hamréns landslag. Särskilt sett till att den nye förbundskaptenen vill spela bollen mer och att då behöver vi lirare som är drillade i Holland.

Här är resten av landslagspelarna som varit eller är i Holland och precis utanför landslaget finns ju bröderna Elm (Rasmus och Viktor), Petter Andersson, Markus Rosenberg, Kennedy Bakircioglü, Fredrik Stenman som alla drillats i holländska klubbar:

Andreas Isaksson: Spelar i PSV Eindhoven och han kanske skulle gått hit istället för till Juventus som ung, för han har en del att lära när det handlar om spel med fötterna.

Petter Hansson: Oerhört respekterad i Holland efter sina år i Heerenveen och där han flera gånger blev utsedd till ligans bästa back. Klivet från HBK till den holländska ligan stöpte om hårdingen från Söderhamn, även om inte alla ser det och att han i förra kvalet fick en del skit för sina uppspel.

ANNONS

Jonas Olsson: Alla som såg Olsson i Landskrona och nu ser honom i Premier League inser vad ett gäng år i NEC Nijmegen gjorde med honom. De uppspelen och den bollkontrollen han har i dag var han inte i närheten av tidigare.

Andreas Granqvist: Påarps man i världsfotbollen var redan en spelande back när han kom till Groningen, men steget till Wigan och Premier League var för stort och att han nu är kapten och ofta hyllad i Holland visar att även han tagit kliv här.

Pontus Wernbloom: Inget snack om att han fått en ytterligare dimension i sitt spel sedan han bytte Göteborg mot Alkmaar. En viss motgång i början var kanske nyttigt för honom att ta fram de egenskaper som gjort honom till en svensk landslagshjälte hösten 2010 – och tänk att många inte trodde på honom.

Marcus Berg: Blev allsvensk skyttekung på en halv säsong i IFK 2007 och sedan utvecklades han rejält i Groningen och det bar ända till U21-EM-succé och en 110-miljonersflytt till Hamburger SV. Tillbakalånad till Holland och PSV Eindhoven där han är på spåret igen.

ANNONS

Johan Elmander: Öis-talangen snappades upp av Feyenoord och hade svårt där men via vändor i Djurgården och NAC Breda så lyfte det i danska Bröndby och därefter i Toulouse och landslaget.

Ola Toivonen: Degerfors-anfallaren har via Örgryte, Malmö FF och numera PSV Eindhoven tagit säkra och utvecklande kliv på trappan mot landslaget. Tänk att Liverpool var intresserat tidigt i höstas och en del insatser i A-landslaget har varit kanon. Det har varit den rätta vägen för honom.

Emir Bajrami: Skadad och fick lämna truppen tyvärr. Flyttade till Twente och det är definitivt ett steg i rätt riktning för den kreative Köping-sonen som varit en injektion.

***

Jag är själv cykelfreak sett till uppväxt i Lund där man bara cyklar och att jag hojar året runt i Stockholm och ser det som det ultimata transportmedlet. Hatar att sitta i bilkö eller komma ner till T-banan och se att nästa tåg går om nio minuter. Fast Amsterdam är bara för mycket cyklar och spårvagnar och bilar, vet inte hur jag tagit mig fram om jag bott här? Kanske kanalbåt som i Fotbollskanalen Europa i går? Det var skönt att komma ut på vattnet igen och det flöt på riktigt bra, enligt Kåmark som gillar sina 031-skämt.

ANNONS

***

Landslagsspelarna har bra koll på vad som sägs och skrivs. I går hälsade Andreas Granqvist till mig via Ekwall att det är inte simma som han ska göra mot Holland. Apropå att jag några timmar tidigare i Nyhetsmorgon sagt något om att hoppa i på det djupa och se om man kan simma.

***

Hollands förbundskapten Bert van Marwijk var sur efter att Ola Toivonen sagt något om holländskt grispel. Undrar vad van Marwijk sagt om Anna Brolins provande av det holländska grisspelet?

***

Dagens mediaklimat ger rundgångar. Massimo från Tuttosport kom till den svenska presskonferens i går med andan i halsen. Hans konkurrent Gazzetta dello Sport hade toppnyheten om att Zlatan hade samma svåra skada som Kaká och kunde få vila sex månader – något Milans svensk skulle ha berättat i söndags.

Enligt Massimo var artikeln skriven av Gazzettans svenska korre och han frågade Hamrén om skadan. Den svenska förbundskaptenen var minst sagt förvånad och sa att vad han visste så kände sig Zlatan i toppstöt.

Kort därefter stod Bladets utsända, som ju samarbetar med Gazzettan och rimligen borde känna till nyheten, och pumpade Majstorovic om han visste något om denna nya skada.

ANNONS

***

Frank Östergren gillade aldrig mig och svingade rätt vilt när han fick tillfälle, men i det här fallet träffar han rätt. SVT får licenspengar och då fattar jag inte varför man ska ta hjälp av både reklam-tv-bolag och spelbolag för att hålla kvar profiler som Glenn Strömberg, Niklas Wikegård och Ola Andersson.

Publicerad 2010-10-12 kl 12:08

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto