Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Listan på spelare som tar MFF till Europa

Malmö FF firar vidare på Stortorget i kväll och det är klubben, spelarna, ledarna, fansen och sponsorerna värda efter framgången 2010. Imponerande att man rest sig efter en rad misslyckade säsonger och spelat både underhållande och effektivt. En värdigt överlägsen mästarklubb.

Stort av Roland Nilsson att lyssna på spelarrådet och ändra sig kring en del saker som lyfts fram som skäl till succén men det finns naturligtvis en rad förklaringar till framgången och alla har olika modeller och tankar, och då beroende på var man sitter runt om MFF, men här är en del. Take your pick:

Wilton Figueirdo nådde sin riktiga klass efter en vanlig försäsong. Ivo Pekalski visade sig hålla högsta allsvenska klass. Daniel Andersson fick lugn i backlinjen och bidrog med sin spelskicklighet till att offensiven tog fart långt bak. Unga spelare som Hamad, Durmaz, Mehmeti o Co har vuxit till sig efter att ha fått tydligt förtroende.

Hans Gren, Hasse Borg och Bengt Madsen försvann helt, mindre eller mer från sina respektive positioner. Roland Nilsson tog ett fastare grepp över laget, spelarna och truppen. Spanske assistenten Josep Clotet Ruiz var den som kunde förädla och förfina MFF-spelet.

Jag trodde inte förändringen i ledarstaben skulle vara tillräcklig för att få ihop Malmö FF på det sättet och skapa en sådan fotbollsmaskin som klubben varit. Vinnarattityden har uppenbarligen spritt sig och trots en del plumpar så fick man ihop spelet i rättan tid.

Dags för nästa steg nu för Malmö FF, att ta sikte på 2011 som till viss del handlar om att kvala till Champions League eller Europa League. Minst lika viktigt, som jag ser det, är att försvara SM-guldet och på så sätt skapa en kontinuitet i vinnande, i att matcha tätt och flitigt och i att spela avgörande fajter och hantera det.

Givetvis handlar det i grunden om cash. Ju tidigare Malmö FF bestämmer sig för vilka spelare som man ska behålla och vem eller vilka man eventuellt ska sälja, ju bättre är det. Okej för att alla är till salu till rätt pris, men det är klart att man kan bestämma sig för att behålla Daniel Larsson och Guillermo Molins, eller aktivt jobba för att sälja dem i januari.

Ett alternativ är att meddela spelarna att tidigast i augusti är det aktuellt med affär. För det viktigast måste vara för MFF att behålla den spelande delen av truppen intakt och kanske försöka dumpa Rick Kruys, Markus HalstiDusan Melicharek och möjligen Miljan Mutavdzic. Allt för att göra plats för en del kraftfulla nyförvärv som kan spetsa laget.

Håkan Jeppssons och Pelle Svenssons viktigaste uppdrag är nu att få in kapital till en satsning. Oavsett om man säljer rättigheter till spelare eller erbjuder del i eventuella överskott från ett möjligt Champions League-spel så måste man få rika privatpersoner eller fans att satsa pengar i ett riskkapitalbolag för att få in 20-25 miljoner kronor till en satsning.

För man ska inte äventyra grunden till MFF i en vild satsning på Champions League med lån eller inteckning av framtida intäkter. Då är det bättre att inte satsa alls och istället casha in på spelarförsäljning och på så sätt bygga för framtiden, det vill säga samla i ladorna inför en ny satsning om två, tre år.

Fast, visst måste det finnas intressenter till en trovärdig satsning som inte riskerar MFF:s ekonomi än mer, och där investerare skjuter till kapital i utbyte mot en del av intäkterna vid nya framgångar och/eller vid försäljning av spelare.

Framför allt bör Malmö FF jaga nyförvärv som är Bosman eller vars kontrakt är på upphällningen så att kapitalet kan gå till en rejäl signing bonus till värvningarna och att de därmed kan få en lägre lön och slita mindre på klubbens likviditet. Vilka är spelarna då? Ja, här är mina namn som man ska jaga på:

* Matias Concha, Bochum. Kontraktet går ut och han är från Malmö och får inga problem att anpassa sig till vare sig laget eller staden. En ytterback som förstärker och ger alternativ.

* Fredrik Stoor, Fulham. Ytterbacken behöver speltid efter två år i den engelska frysboxen. Borde gå att köpa utan att det handlar om några större pengar.

* Peter Larsson, FC Köpenhamn. Tidigare landslagsspelare som kört fast i storklubben. Kommer säkert loss utan större kostnader och en bra mittback behöver klubben.

* Nordin Gerciz, Örebro. Sitter på ett kontrakt som bara har ett år kvar och därmed kan priset pressas ner på spelaren som närmast är landslagsmässig. Ger ökad konkurrens och dessutom kan det öppna för andra positioner för Figueirdo.

* Astrit Ajdarevic, Örebro. Ett intressant namn sett till att hans kontrakt går ut och att talangen visat en hel del under hösten i ÖSK. Kan finnas ett andrahandsvärde.

* Mostapha El Kabir, Mjällby. Precis den typen av anfallare som man behöver i internationellt spel och som säkerligen kan leverera mål med en bättre uppbackning än den han haft i Mjällby.

Bubblare: David Elm, Fulham, Alexander Farnerud, Bröndby, Ken Fagerberg, Midtjylland.

***

Robbie Savage må vara illa omtyckt av en del inom engelsk fotboll men killen har humor. Underbart när han var med på telefon i Fotbollskanalen Europa och bjöd på skönsång, eller, nja, det var ju sång i varje fall:

Vill se hela Fotbollskanalen Europa så har ni det här så är det bara att klicka på hela länken.

***

Gillar att Anna Brolin gav oss alla en inblick på guldfesten – det är alltid underhållande:

Publicerad 2010-11-08 kl 13:54

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons