Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

I kväll är Mourinho min man

I kvällens hajpade El Clasico hade jag velat ha en Mourinho-cam. Jag skulle helst vilja se varenda gest, rörelse, min på Real Madrids portugisiske tränare. Även om det kryllar av stjärnor i mötet mellan Real Madrid och Barcelona är det Mourinho som fascinerar mig mest.

Tänk bara hur FC Barcelonas gamle tolk (under Bobby Robson) och sedermera assisterande som var en rätt medioker fotbollsspelare gått hela vägen till att bli en av världens bästa tränare. Frågan är om han inte är den bästa? Då tänker jag på att han lyckats i olika miljöer, kulturer och med olika ägare och vunnit en massa inhemskt och en del ute i Europa med Porto, Chelsea, Inter och nu ser ut att ha fått bra fason på Real.

Han är i mångt och mycket Pep Guardiolas motsats med sina ständiga utspel, sitt känslospel, sina repliker, sin arrogans och sin brist på rädsla för konflikter. Herregud, han verkar leva utav konflikter och att skapa fiender utanför den grupp som han basar för. Sett till att få gamla spelare slaktar honom så måste han vara en fantastisk ledare som får alla att sluta upp för ett gemensamt mål.

Jag gillar ju det här lilla inslaget av cynism som Mourinho tillfört detta batteri av världsstjärnor och även om jag fattar att det inte uppskattas av alla så är det på något sätt imponerande hur han försöker undvika att lämna något till slumpen – bara det att assistenten José Morias har kollat tolv timmars video med Barcelona inför kvällens match – och att han är villig att tänja på gränser.

Det är bara att gå till sig själv och fråga sig vilken tränare man helst velat ha för sin favoritklubb? För min del hade Mourinho vunnit över Guardiola alla dagar. Bara tanken på att få honom i Leeds får mig att mysa. Inte bara för att han han gör resultat, det har ju verkligen Guardiola också gjort, men för att jag vill ha mer liv, handling och en känsla att tränaren brinner för sitt lag och sina spelare.

Den känslan får jag av Mourinho och det är häftigt att se. Nej, det är kanske inte alltid det smartaste och han skapar en hel del fiender, men ingen kan klaga på resultaten. Att skaffa sig lite fördelar och ge andra press och tryck är något alla håller på med mer eller mindre, även FC Barcelona tricksar och fixar, var det inte en vattenspridare i fjol?

Hur det går i kväll? Ja, jag sade ju 2-1 till Real i gårdagens extrasändning men jag ville ju säga 1-0 som Pontus Kåmark snodde mitt framför ögonen på mig. Det kommer att bli tajt, tätt och säkerligen en del fula tricks när Spaniens två bästa lag och säkerligen två av världens bästa lag möts.

Inte övertygad om att det blir underhållning för fotbollspuritanerna, tyvärr, men det viktigaste är ett resultat och där tror jag Mourinho är mer driven.

***

Vill ni se lite tv så har ni Fotbollskanalen Europa DEL 1 HÄR och DEL 2 HÄR och sedan vår El Clasico-special HÄR och sedan Astrit Ajdarevic som gäst i Ekwall vs Lundh HÄR.

***

Kul att Kennedy Bakircioglü och Markus Rosenberg gör det bra i skymundan i Santander. Tänk att Kennedy var matchens lirare i segern mot Deportivo på söndagen trots att han brände ett par grymma lägen, då måste han ha varit vass i övrigt.

***

Måste säga att det är fascinerande hur man på några år byggt upp El Clasico till en match som får världen att stanna av till viss del, och som får Spanien att lägga ner helt. Varumärkesbyggande på ett skickligt sätt och det är som om jorden ska sluta snurra i 90 minuter i kväll.

Fast det är klart, med de två senare Champions League-vinnande tränarna på plats i form av Mourinho och Guardiola, de senaste Ballon d’Or-vinnarna som Messi, Ronaldo och Kaká och en hel radda världs- och Europamästare (Casillas, Ramos, Xavi, Iniesta, Puyol osv) så finns det skäl för hajpen.

***

Lite humor att stora delar av TV4-Sporten krönte redaktionens tennistävling på Riche samtidigt som de forna kumpanerna (?) Hasan Cetinkaya och Oliver Cabrera också var på plats på den krogen i lördags.

***

Behöver ni komma i stämning inför El Clasico:

[youtubeplay id=”yhfHvVmo-rY” size=”large”]

***

Sharbel Touma stannade i Södertälje. Familjen fick bestämma. Syrianska kommer att bli en häftig nykomling. Sedan kan man undra hur en klubb, som var en av dem i Superettan som omsatte absolut minst pengar, finansierar ett sådant äss i truppen?

Säsongen 2009 låg omsättningen på en tredjedel av vad Trelleborgs FF låg på, och då ska man veta att TFF inte är nära att ta sådana spelare och varje år backar ett antal miljoner som miljardären Rune Andersson skänker. Kanske är det så enkelt att Syrianska har en eller flera “Rune Andersson”?

***

Onekligen nya tider när man får tragiskt dödsbud via Facebook. Bland alla skämt, videos, hugg och mer allmänna uppdateringar kommer plötsligt sorgen glidande. Det skakar om.

Det finns inga rätt eller fel, det är bara att en ny tid med nya sätt att kommunicera. Samtidigt får det mig att fundera över det alltmer offentliga i folks liv i form av sociala medier där det finns bilder, meddelanden och hela nätverk av vänner öppet för rätt många nyfikna.

***

Inget Barcelona för mig, det är en vanlig fråga, men jag är kvar i ett vintrigt Stockholm och får nöja mig med burken i kväll.

Publicerad 2010-11-29 kl 12:39

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons