POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Allsvenskans nye "Hasse Borg" gör rätt som säljer Avdić

Gillar precis som Milan-tränaren Allegri att Zlatan Ibrahimovic tar en fajt med förre Leeds-tränaren David O’Leary.

[youtubeplay id=”K424keQcGOU” size=”large”]

***

Stefan Andreasson är den nye Hasse Borg. I tider då klubbarna ute i Europa i det närmaste ligger på sina plånböcker så har Elfsborgs klubbdirektör fått in runt 55 miljoner kronor för Emir Bajrami och Denni Avdić på mindre än ett år, och därmed gett Borås-klubben cash att bygga vidare med.

På mig imponerar inte bara att han kan ta betalt, utan att Andreasson har en näsa för att rekrytera spelare billigt som sedan görs till spelare för marknaden. För drygt fem år sedan satt jag och ringde klubbledare i jakt på nyheter då Elfsborgs dåvarande sportchef var lyrisk över en värvnig som skulle bli stor och het, och jag fick snabbt stora öron.

Det var “bara” en talang från Köping som hette Emir Bajrami då, och det var inget som blev mer än en notis i Expressen. Kan bara ge Andreassson rätt i efterhand och 30 millar in. Denni Avdić var en större talang men var trots allt en aning stukad när han lämnade Bröndby för Elfsborg, och utvecklingen har inte varit spikrak, även om han exploderat under 2010.

Att klubbledningen har tålamod att vänta på att talangerna ska växa till sig är en styrka för Elfsborg och hela tiden se till att de har långa kontrakt. Dessutom ser ju spelarna att klubben inte tvekar på att släppa spelare: Lasse Nilsson, Jon Jönsson, Samuel Holmén, Johan Wiland, Andreas Augustsson, Bajrami och nu Avdić.

Med skyttekungar gäller det att tajma en försäljning rätt. Dels kan de vara “one-hit-wonders”, dels är det inte sällan som de tappar sug och motivation efter en missad flytt, vilket är förståeligt. Efter att Elfsborg avstod från att sälja Avdić i augusti gjorde han två mål på nio matcher – innan det hade han satt 17 på 21 matcher – så därför är det rätt för alla parter med en försäljning.

Werder Bremen och Bundesliga är ett häftigt steg för Denni Avdić, men ett svårt sådant. Om han kan lyckas? Absolut, han har kvaliteter framför mål som gör att det offensivaste laget i Europas offensivaste ligor kan vara helt rätt för honom. Även om det visat sig vara svårt för svenskar i Tyskland, se bara på Markus Rosenberg och Marcus Berg.

Måste säga att om Andreasson nu får hem Lasse Nilsson för en rimlig peng är det möjligen en lika bra anfallare som Avdić, om inte en som till och med är bättre för Elfsborgs modell. Dessutom en som kan klubben och som blivit än mer skolad efter ett antal år ute i Europa. Bytet Avdić och Nilsson kan gå jämnt ut och då blir det också ett antal miljoner över.

***

Inledde arbetsåret 2011 med Nyhetsmorgon och Sportpanalen ihop med Johanna Garå och Robert Perlskog. Vi skulle plocka årets idrottshändelse och jag gick på Zlatans träningspass på Swedbank Stadion i Malmö, mest för ett tecken på hur stor han är:

***

Otroligt, SVT-sporten får sig en omgång i Aftonbladet. Leifby Live svingar hårt. Om han har rätt? Kollar sällan Sportspegeln och tyvärr är det väl som Anders Björkman konstaterar i Expressen, att en uppsamling av Sportnyheter får svårare och svårare att platsa i konkurrens med bredare nöjesprogram eftersom de flesta sett vad de vill se i form av matcher, mål och tävlingar, och det LIVE.

***

Vet inte exakt vilket virus som Fredrik Ljungberg drabbades av i söndags. Kan bara konstatera att en förkylning låter för tunt och att det borde vara i Celtic-förvärvets intresse att klarlägga exakt vad det var som fick honom att följa Old Firm på tv.

***

Inte en chans att Sebastian Larsson blir kvar i Birmingham, enligt vad jag hör. Däremot är han smart nog att säga att de snackar med klubben eftersom allt annat kan röra upp känslor i Birmingham. Alla svenska nyheter översätts ju snabbt och går att läsa där.

Vart han går? Ja, i Premier League är han rätt het sett till den roll han sköter på kanten. Sunderland, Everton, Blackburn och Stoke är alla möjliga, och där de två första är hetast. Antingen så köper en av de två klubbarna loss honom i januari, eller så får han sitta tyst om en deal fram till i vår eftersom Premier League-klubbarna är överens om att inte skriva med Bosman-spelare mitt under säsong.

***

Daniel Majstorovic gjorde en stark insats i slaget om Glasgow, fast vilken fotboll det är i skotska ligan. Kamp, vilja, attityd och engagemang i massor, men det saknas en del annat.

***

Ronaldinho till Blackburn är en klassiker där ägarna försöker signalera till fansen att man gör något. Troligt? Jo, tjenare.

Publicerad 2011-01-03 kl 10:29

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå