POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hade Andy Gray överlevt i Sverige?

Många är förbannade för att vi inte kan visa bilder från Premier League i Fotbollskanalen Europa. Jag förstår irritationen och att det svider, för det gör det för oss som gör programmet också.

Men det är inte så att vi inte vill visa dem, problemet är att vi inte får, och utan att gå in på detaljer så har TV4 på alla möjliga sätt försökt köpa loss rättigheterna till söndagarnas program, men fått nobben.

Därför får ni nöja er med att se Premier League-bilder i våra sportsändningar i TV4 och på fotbollskanalen.se.

***

Har läst en del om SKY-duon Andy Gray och Richard Keys. Onekligen har de gafflat för illa alldeles för många gånger och har en inställning till kvinnor som är unken. I England och på deras arbetsplats verkar man vara mer förvånad över att de överlevt så här länge. Nedan är ett klipp som driver med duon:

Även om Keys nog hellre hade sett att klippet nedan kommit, så verkar många tro att även han får sparken:

[youtubeplay id=”hgN4NrlXQEQ” size=”large”]

Frågan är om Andy Gray o Co överlevt i Sverige. Nej, jag tror att han hade åkt betydligt tidigare. Det betyder dock inte att inte sexism existerar i svensk sportjounalistik. Män dominerar (oavsett om man gillar det eller inte) och därför blir det naturligtvis ett snack som är mer manligt, och inte alltid till det bättre.

Naturligtvis något man som man kan fundera ett extra varv på. Inte sällan blir det en känsla av en manligt logemente, och det kanske inte är det roligaste om man känner att man inte passar in i det. Skämten blir emellanåt därefter.

Förändringar har skett och även om en del säkert tycker det går för långsamt så har vi betydligt fler kvinnor inom sportjournalistikens värld och på mer framskjutna positioner vilket givetvis påverkar jargongen en del, men det finns mer att göra.

Sedan undrar jag om någon i Sverige hade suttit och slaktat en kvinnlig linjedomare på det sättet? Ställer mig tveksam till det. På samma sätt som jag aldrig upplevt att någon bett en kvinna eller man att “tuck it in, Love” i riktning mot nedre regioner av kroppen.

Det betyder inte att jag inte tror att det senare kan ha hänt. Den typen av trakasserier händer väl på fler ställen i samhället än på sportredaktioner, och är lika trista oavsett vad de sker. Och det handlar väl om att våga rapportera det vidare.

Tyvärr är mediavärlden en värld där oerhört många vill jobba och platserna är få. Det skapar ett klimat av att man inte vågar berättar om tveksamheter  som sker, av risk för att man inte får fortsätta eller att man kanske inte får rollen man önskar sig.

Det har hänt mig också på vägen och enda gången jag var rak och berättade som det var för en chef då kostade det mig en plats, eftersom den som gjorde fel var betydligt högre upp i näringskedjan.

***

En webcam när van Bommel och Ibrahimovic hälsar på varandra på Milanello hade varit kanon. Tror att holländaren är en perfekt värvning för Milan och är den som säkrar ligatiteln.

***

Såg inte Uniteds vändning mot Blackpool men efter vad jag läst så är jag böjd att hålla med många av de engelska reportrarna. Den vändningen till seger kan vara av typen som definierar ett mästarlag.

Här och nu har jag svårt att se att Arsenal, som är närmast, ska kunna utmana sett till matchandet i fler cuper och att man har en svagare trupp, och Chelsea är för långt efter.

Återstår Manchester City och derbyt i februari blir något extra. Ändå tror jag att Sir Alex Ferguson längre fram i vår ännu en gång understryker att han är långt ifrån slut.

***

Sett till att någon läckt Keys och Grays utspel så kan de inte ha varit så populära, eller?

***

Humor att Ferguson snackar upp värdet på Charlie Adam som han vet andra klubbar jagar.

***

Tror inte på den officiella historieskrivningen om Marcus Lantz och Landskrona Bois, där det heter att man började snacka för ett par dagar sedan. Jo, ta den om att tomten är från Landskrona också.

Jag hörde att HIF-mittfältaren skulle spela för Henrik Larsson från en centralt placerad källa när jag kom hem från VM i mitten av juli, och jag har inte ändrat mig under resans gång.

Sedan har säkert Marcus Lantz lyssnat på några erbjudanden – hur många och bra de nu varit förutom Mjällby – men det spelar ingen roll hur vass han var i allsvenskan i fjol. Lag som ska vinna SM-guld satsar sällan på en 35-åring som haft vissa skadebekymmer.

Då var det garanterat attraktivare att göra något ihop med Larsson och slippa att rycka upp familjen. Trots allt håller Lantz på med en del affärer och har ju klädbutik i centrala Helsingborg.

Planen är säkert att ta upp Bois redan i år och sedan avsluta med en säsong i allsvenskan. Om det går? Sett till vad Larsson fick ut av laget i fjol så kommer man att slåss i toppen, och en sådan som Lantz är värd många poäng om han förblir frisk.

***

I Sydafrika beskriver tidningen Guardian det landslag som Sverige knappt kryssade mot i lördags som: “a rag-tag national team of third division players”.

Om Erik Hamrén nu vill veta det?

***

Efter att ha läst Erik Edmans utspel så saknar jag honom i landslaget. Han har alltid i par rubriker till hands.

***

Var i Botswana ett par dagar och besökte vänner och för första gången var jag ute och kollade vilda djur. Det var häftigt. Såg geparder, zebror, strutsar och en hel del annat, samt det coolaste djuret av alla, något jag kan identifiera mig med.

***

Landar i morgon bitti i Sverige och räknar med kyla igen. Fast nu närmar vi oss våren…och allsvenskan…och superettan. Yes! Och glöm inte att vi ska få in en resa till Cypern i februari också.

Publicerad 2011-01-26 kl 13:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå