Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Att hålla fast vid 51 procent vore att sänka allsvenskan

10å

In och rösta på de bästa i fotbollsmediabranschen. Välj ditt favoritprogram, din favoritbloggare, krönikör, kommentator, journalist och så vidare.

ANNONS

***

Århundradets dunk?

***

Debatten om hur svensk idrott ska ställa sig till en utveckling av bolagiseringen av klubbar och föreningar börjar dra i gång inför Riksidrottsmötet i maj, där man ska ta ställning till hur mycket inflytande investerarna ska få. Vad blir miniminivån för föreningarna? 51 procent? Eller 34 procent? Eller inga procent alls?

Alternativen är som sagt de tre olika procentsatserna ovan och där 51-procent är den miniminivå som föreningar måste äga och som gäller i dag. Den begränsningen gör klubbarna ointressanta som investeringsobjekt men var en kompromiss senast “den hemska kommersiella bolagiseringen” var uppe till beslut för drygt tio år sedan.

Att släppa det helt fritt, det vill säga låta klubbarna säljas ut till 100 procent är ett annat alternativ men det känns inte så troligt. Det tredje alternativet är en gräns på 34 procent, för då öppnar man för investerare att bestämma men de kan inte ändra bolagsordningen.

ANNONS

Det sistnämnda är något man kör med i Norge och är en spärr som gör att ett företag som Anschutz inte kan gå in och köpa en klubb och sedan ändra så mycket i bolagsordningen/klubben så att man exempelvis skulle kunna flytta den. Att exempelvis Hammarby skulle flyttas till Enköping eller ett uppköpt BP sätts i Karlstad.

Förbundets bas Lars-Åke Lagrell tror att Riksidrottsstyrelsen kommer att gå på linjen med en 34-procentsregel och lägga det som förslag till i maj, han borde väl veta, och att det sedan blir upp till förbund och klubbar att göra som de vill när det kommer till att bolagisera. Trots allt kan ju medlemmarna tacka nej till att ta in kapital.

Frågan om ägande av klubbar är en rätt avgörande fråga för svensk klubbfotboll sett i perspektivet att elitklubbarna själva aviserat i ”Framtidsprojektet” att minst en av dem ska ut i Europa varje år och att man ska bli Nordens bästa liga. SEF:s konsult Lars-Christer Olsson säger att de allsvenska klubbarna måste dubbla omsättningen.

ANNONS

Än har inte familjen Fotboll tagit beslut hur man ska ställa sig i frågan, utan det ska behandlas under våren och Lagrell hoppas få med SEF, EFD (damernas SEF) och förbundsstyrelsen till ett ställningstagande, och Lagrell själv driver att det ska vara upp till var och en.

Gamla stötar som Bengt Madsen och Gunnar Larsson – hur kan de fortfarande få vara med och bestämma?är emot att luckra upp 51-procentsregeln och den sistnämnde anser att det är fel av ideologiska skäl (den förstnämnde är nog bara rädd för konkurrens) och har på något sätt skrämt in SEF-basen och Elfsborgs-basen Bosse Bank i sin hörna.

Tyskland och Bundesliga lyfts ofta fram som ett exempel på ett land vars 51-procentsregel inte stoppat fotbollen från att växa sig stark, men det är svårt att jämföra Sverige med det landet. Marknaden är enormt mycket större och kraften i fotbollen likaså och att det räcker ju att se hur allsvenskan utvecklas.

ANNONS

Vi måste se till vad som sker i Danmark och Norge och gå mot mer investerare. Allt annat än att släppa 51-procentsregeln vore att sänka allsvenskan. Naturligtvis kommer det handla om ett fåtal klubbar som är intressanta för investerare, men förhoppningen är att de pengar man tar in trillar neråt i det svenska seriesystemet och ger oss en starkare liga.

Kompromissen på 34 procent är väl klok sett till att man inte vill ha in helt galen styrning av klubbarna och föreningarna, utan här får man en mindre bromskloss samtidigt som man öppnar för en rakare och ärligare styrning av affären kring klubbarna. Dagens konstiga hybrid av affär och folkrörelse är otidsenlig.

***

Framtiden för Ekwall vs Lundh är ännu så länge oklar men vi ger inte upp hoppet utan kämpar med sikte på säsong fem. Blir ju glad för denna typen av mejl:

ANNONS
Hej! Vill bara, för vad det är värt, uttrycka mina förhoppningar om att det senare basuneras ut att det blir ytterliggare en säsong av Ekwall v:s Lundh.

Det får inte vara sista gången vi sett Lundh gå på som ett vettvilling kring lönekuveret hos gemene allsvensk lirare som fått ett genombrott. Självklart vill vi se mer av en Anders Svensson som vrider och flyttar sig när obekväma frågor ska pareras. Och naturligtvis kräver vi att du själv fortsättningsvis synar kvalitén på U21-lirarnas smycken…
Lycka till! Mvh Björn

***

Fotbollskanalen.se har klart med två nya bloggar: Oscar Öberg och Karl Blom ger sköna spelarporträtt och Andreas Börjesson står för vass insikt i skotsk fotboll. Dessutom kan jag glädja er med att Bundesligamaestron Anton Fors har förlängt.

***

Andy Carroll gillar att dra en pint då och då och tänker inte ändra sig. Om det stannat vid en pint då och då hade nog sällan blivit problem.

ANNONS

***

Saknar Per “Texas” Johanssons krönikor med svärta och ärlighet men han har börjat blogga – alltid något.

***

Apropå idrott och kommers: Dan Persson bloggar skarpt om Hugo Stenbecks investering i Malmö Redhawks.

***

Simon Thern och Joseph Baffo har imponerat under sin korta tid i HIF, i varje fall enligt de rapporter jag tagit del av. Där kan Helsingborg ha hittat en ren guldgruva om man nu ska börja samarbeta med IFK Värnamo som verkar blivit ett fäste som drar till sig och utvecklar talanger, glöm inte att det var här AIK fyndade Mohamed Bangura.

I senaste Offside går det att läsa hur Jonas Thern fått fart på talangtillväxten i Värnamo och där en klubb som emellanåt mönstrade en startelva med ett ett ålderssnitt under 20 år tog sig till superettan. Engagemanget och idérikedomen och är fascinerade.

ANNONS

Jag förstår att Lars-Åke Lagrell bearbetat Thern för att få honom att bli en framtid förbundskapten. Tänk om svensk fotboll fått ta del av de visionerna, men då hade man nog fått spränga Råsunda och börja om från början, och det utan GIH-pärmar. Underbar beskrivning av Thern om när han jobbade med en förbundsutbildad instruktör…

I samma nummer går det även att läsa ett reportage om Hammarbys mytomspunna 84:or (mest kända är Björn Runström och Fredrik Stoor) och det slående i båda reportagen är att talangutveckling handlar oerhört mycket om dedikerade ledare. I Hammarbys fall är det Greger Casselborg som brinner för det och samtidigt kräver att spelarna ska offra det mesta för fotbollens skull och det ger resultat.

Hur plockar man fram den typen av ledare? Ja, det är inte lätt, och det är imponerande på ett sätt att Thern under resans gång ändrat sig och blivit mjukare i sin inställning för att istället premiera glädjen för då kommer resultaten.

ANNONS

***

Sepp Blatter kan konsten att prioritera. Nu har Fifa-bossen satt in siktet på “snoods” som ska förbjudas av säkerhetsskäl.

***

Hej Olof,
Nu så har ju Hamrén tagit ut sin 35-manna trupp till cypern. Tror du att Hamrén är medveten om spelaren Andreas Johansson i Vfl Bochum ? Enligt min åsikt är han värd en chans, därför att han är den typen av spelare som kan göra det  bra i Landslaget. Snart kanske Bochum går upp  i Bundesliga 1, då kanske man hör av sig.  Får lite känslan av att den generationen spelare är bortglömda och omoderna. Det är ju den generationen som är i sin absolut bästa fotbollsålder, den generationen som fortfarande har mer utav det här Atletiska som Hamrén talar om att han vill  svenska idrottsmän ska besitta.(VM 1994). Jag vet inte hur man får tag på Erik Hamrén. Men kunde jag det, så skulle jag bara säga att , kolla upp Andreas Johansson, han kunde vara intressant att ha på mittfältet i en ganska nära framtid. Som det är nu så är det ju bara blickar på U21 truppen och den här nuvarande U21 truppen , samt SM guld vinnarna. Vi glömmer bort många lirare, en generationsväxling, är ju inte färdig utan mer starka spelartyper ifrån den generationen. A. Johansson.82 A Farnerud.84 Vad tror du ? Allt gott. Rickard Lindquist.

ANNONS

Om du vill nå Erik Hamrén så kan du alltid testa erik.hamrén@svenskfotboll.se eller alternativt svff@svenskfotboll.se. Andreas Johansson var hyfsad på någon av Lagerbäcks USA-turnéer men det känns inte som att han tar sig in i landslaget i dag.

***

Robbie Fowler har aldrig fegat och nu sågar han Torres efter Liverpool-flytten. Kanske inte konstigt sett till hans klassiska målfirande:

[youtubeplay id=”tW8ZIdJZ9dU” size=”large”]

Publicerad 2011-02-04 kl 15:33

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto