Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Varför gör man så få dokumentärer om sport?

Efter att jag på sistone lyssnat en hel del på P3 Dokumentär (gå in där) och verkligen blivit imponerad av journalistiken, djupet och hur mycket jag kan lära mig har det slagit mig hur få dokumentärer som det görs om sport. Okej för att man sett en och annan boxningsfilm och att Blådårar i efterhand framstår som en dokumentär.

Men det är synd att man inte lägger mer kraft och tid på dokumentärer om sport, för skildringen blir oerhört stark när man i dag sitter på facit. Jag var helt fascinerad av “Thrilla in Manilla” där åtminstone jag fick en helt annan bild av Muhammad Ali och hans elakheter mot Joe Frazier, och bilderna från matchen varvat med de på “Smokin Joe” på ett slitet gym i Philadelphia var starka.

Ändå är det slående att fotbollen som är så stor och där en del hänger ihop med historien inte genererar fler dokumentärer. Det görs inte särskilt mycket internationellt, åtminstone som jag känner till. Vem gör storyn om Hillsborough? Eller Heysel? Eller om Sepp Blatter? Eller om Ronaldo? Eller om spelarexporten från Brasilien?

Dokumentärer existerar inte heller i Sverige. Trots att SVT säkert sitter på mängder av arkivmaterial. Jag skulle gärna se något dokumentärt om VM 1994, eller om hemma-VM 1958 eller om Bob Houghtons Malmö FF och så vidare. Fast nu ska det bli ändring, nu kommer i varje fall en film jag inte kommer att missa.

Jag längtar redan till dokumentären om Blåvitts framfart på 1980-talet. Det blir en succé. Eller rättare sagt, den ska vara riktigt usel för att inte bli en framgång och det tror jag inte om Svenska Filmstudion, SVT och Film i Väst. För i Sverige har väl alla en relation till Svennis, Torbjörn ett gäng Glenn i fotbollslaget som tog Europa med storm och gjorde något som inget annat svenskt lag fixat.

Kring klubben och Göteborg finns alla ingredienser för en sjysst story som kan skildra hur Sverige förändrats, för fotbollens förvandling från den tidens proletärer till dagens miljonärer speglar i mångt och mycket hur samhället ändrats. Från ett kollektivt lagtänkande – på gott och ont – till dagens egofixering.

Ta bara rörmokaren Tord och brandmannen Tommy – i efternamn hette de Holmgren och var tongivande:

Eller kolla in det här stjärnmötet, där Dan Corneliusson i ett gammalt klipp blir hyllad av självaste Diego Maradona:

Eller jämförelsen med FC Barcelona:

[youtubeplay id=”duHPTejJ0g8″ size=”large”]

Idel godbitar och det är inte underligt att vi är många som längtar och vill se dokumentären om hela Sveriges lag. Kanske kan den öppna porten för fler? Inget snack om att det kan vara kommersiellt gångbart, för vilka Blåvitt-fans kommer avstå från att köpa den DVD:n?

***

Anders Svensson är borta i sex veckor. Minst. Efter en broskskada i knät. En rysare och plötsligt är Elfsborg inte lika starka guldfavoriter. För det är inget snack om att mittfältaren är helt avgörande för Borås-klubben.

Däremot klarar sig landslaget utan Svensson mot Moldavien, och därmed slipper Erik Hamrén fundera på vem han ska peta ur trion: Svensson, Pontus Wernbloom och Kim Källström. Ännu en skada underlättar för förbundskaptenen, även om han säkert gärna haft de problemen.

***

Veckan i Champoluc går mot sitt slut och det som varit mest slående är hur vi svenskar fullkomligt invaderat den lilla alpbyn. Det väcker paradoxala känslor, för jag vill ju kunna åka utomlands men samtidigt vill jag ju inte BARA träffa andra svenskar på restaurangen, i backen, i liften i skidshopen och så vidare.

Jag inser att det egentligen inte går ihop, för givetvis reagerar en hel del andra svenskar på liknande sätt och vill ju helst vara själva i sitt paradis och så kommer jag och min familj och stör deras bild. Svenskar är i klar majoritet och det gäller både besökare och många av dem som jobbar.

Fast det är rätt kul att sitta och lyssna in andras konversationer. Som när jag åkte lift med tre tonårsbrudar tidigare i dag och fick höra både det ena och det andra. Inte så att de ens tänkte tanken att gubben i liften kunde vara svensk. Kan bara konstatera att de säger: “Osså ba, osså ba, osså ba” en hel del.

***

Johan Mjällby vs El Hadji Diouf verkar bara ha varit en match i matchen när Old Firm spårade ur. Alla verkar ha bråkat, även om Ljungberg som skadad slapp inblandning.

***

När jag var yngre följde jag ALLA sporter. Nu hänger jag knappt med i att Sverige tagit medalj i Norge. Förstår inte vad det är som hänt, men jag har gått från extremt bred till nischad på fotboll. Men jag älskar alla som slår norrmännen, och att någon hyssjade Holmenkollen låter som en ren dröm.

***

Lider med Pep Guardiola. Har själv samma typ av problem och det är för djävligt.

***

HD:s sportblogg avslöjar att Henrik Larsson gör comeback, inte i fotboll men väl i innebandy. Det är ju trist att han kör käppakrig light istället för superettan.

***

Ja, jag vet att det är reklam, men det är rätt kul med Messi.

***

Höll på att kräkas när jag såg Solsidan del åtta. Var för verkligt.

***

Publicerad 2011-03-03 kl 18:10

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons