Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Reinfeldt o Co har visat att de skiter i idrott

Lundhs blogg

Det är ingen nyhet att Fredrik Reinfeldt o Co struntar i idrott. Senaste exemplet är den parodiska Lena Adelsohn Liljeroth som visade sig ha exakt noll procents koll på huliganfrågan när hon menade att fotbollsförbundet skulle agera efter skandalen. Hennes titel är Kultur och Idrottsminister och det visar att regeringen inte inser varken kulturen eller idrottens storhet.

Tyvärr typiskt för ett parti där Regina Kevius är en symbol för hur korkat man kan se på idrotten sett till hennes vilja att slakta inom ungdomsidrotten i Stockholm. Ja, jag vet att hon fick backa en aning, men när man inte greppar något så enkelt som att notan för att dra ner på det stödet blir väldigt mycket större och kommer i efterhand, ja, då är jag beredd att ge upp tron helt.

Politiker är ju populister- och de är alla lika oavsett parti – och när Fredrik Reinfeldt i regeringsdeklarationen 2006 skrev att Sverige skulle söka stora mästerskap så var det inte värt något mer än att framstå som framåtsträvande. När sedan Svenska Fotbollsförbundet ihop med Norge ville söka EM 2016 då var Reinfeldt o Co långt borta.

ANNONS

Just politikernas bristande vilja och intresse att verkligen göra något mer än att bara komma med tomma floskler, okunnighet och ointresse är den största hindret för att få bukt med huliganfrågan. Detta är inte en fråga främst för fotbollsrörelsen utan för rättsystemet som måste få hjälp och resurser att bekämpa dessa kriminella.

Många lyfter fram England och man glömmer bort att det var Margaret Thatcher som drog igång en rejäl genomlysning efter Hillsborough-katastrofen. Efter det sköt man till pengar via ett statligt lotteri så att klubbarna bland annat kunde uppgradera sina arenor och med det följde en större säkerhet.

Jag säger inte att allt som skett i engelsk fotboll är avundsvärt men jag har det hellre som i Premier League än ingen fotboll alls. Är så förbannat trött på att en massa kriminella förstör för de som älskar fotboll. Så sent som i torsdags var jag på väg till Råsunda för match mellan och hamnade mitt i bråken i Gamla Stan mellan olika grupperingar, och då struntade jag i matchen.

ANNONS

Jag tror att fler och fler riskerar att tänka som jag gjorde i torsdags och strunta i att åka på matcher när det är så oroligt på arenorna, och om den trenden ska vända måste Reinfeldt o Co börja ta idrott på allvar. Ett första steg vore att ha en idrottsminister som åtminstone förstod vad det handlar om.

Jag gillar dock Per Unckel som ansvarig utredare, för han verkar ha satt sig in i ärendet, men han måste få resurser att göra något. Annars kommer det aldrig hända något. Och det enda som ska hända är att man ska se till att identifiera de kriminella och straffa dem. Att straffa klubbarna är meningslöst och verkningslöst, de gör vad de kan i frågan.

***

Bara att bocka för Sir Alex Ferguson och hans mannar som på ett magnifikt sätt intog Ruhr-området. Schalke 04 hade inget mer än världens bästa målvakt, och det höll inte hela matchen. Manuel Neuer visade att han varit en bra ersättare till Edvin van der Sar men tysken sa att United inte kommit med något bud.

ANNONS

Ryan Giggs var den som förlöste United och sedan följde Wayne Rooney. Tänk att både en manager och ett lag som varit slut ett tag är på väg att vinna Premier League och få spela en Champions League-final på Wembley.

Förvisso är det “bara”  2-0 till United inför returen på Old Trafford och de säger att allt kan hända, men inte i det här fallet. Det var rätt stor skillnad redan i den första matchen och det här släpper man aldrig. Oavsett vad än statistiken säger om Ferguson mot tyska lag.

***

Intressant med teorin att det kan ha kastas in knallskott från utsidan av arenan i Södertälje, men det ändrar inte så mycket. Säkerheten och rättsapparaten måste bli starkare och gå efter de som förstör.

***

Är det någon som köper “Rangers stoppar Henrik Lundqvist”? Det är ju världens enklaste fint för att skiten ska träffa Rangers Glen Sather och inte den svenska målvakten som säkert inte vill spela. En klassiker som många fotbollsspelare kört när de skyllt på att de inte får snacka för klubben.

ANNONS

Man inser att det är så när man på NHL.com kan läsa att Rangers skryter om att Marian Gaborik är största stjärnan i VM.

***

På väg till New York för några dagars exkursion. Sett till att dollarn rör sig ner mot sex kronor så känns det helt rätt val. Blir att se Real-Barca på någon bar, precis som jag ska försöka fånga Leeds-Burnley. Inte omöjligt att det blir en baseballmatch eller två på tv:n också, då gäller Phillies.

***

Fascinerande ordkrig mellan Pep Guradiola och “el puto jefe” José Mourinho inför kvällens Champions El Clasico. Jag gillar ju sådant och det är häftigt att Mourinho fått Guardiola så ur balans att han gick till så hård attack i Madrid. Om det var klokt eller ej struntar jag i, det är rätt att slå tillbaka ibland.

Vem som leder kampen? Ja, jag är benägen att tror på Real Madrids portugis som med en klassiskt äckligt disciplinerad defensiv fått Barcelona i gungning och sett till att målmaskinen avstannat, för efter 5-0 i höstas har man spelat 210 minuter och Messi o Co har bara gjort ett straffmål. Uppenbart är de störda av det och snacket.

ANNONS

Det är två tunga bataljer som väntar och omöjligt att tippa. För ett par veckor sedan var Barcelona klara favoriter, i dagsläget väger det helt jämnt. Under pistolen så tar jag Real, ja, jag har ändrat mig, men det är under pistolen.

Undrar bara vad el clasico gånger fyra det får för efterverkningar på det spanska landslaget? För jag tror inte att spelarna går igenom fler sådana krig som i cupfinalen senast utan att det uppstår sprickor mellan spanska Real- och Barcelona-spelare. Det är omöjligt.

***

Bet-at-homes reklam med rubriken “Bodycheck” och där ett par ligger nakna (förutom en hockeyklubba och hjälm då) på varandra får inte mig att springa till bookien, men jag kan inte reklam.

***

Philadelphia Flyers!

Publicerad 2011-04-27 09:39

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto