Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vem fyller hålet efter Zlatan?

En av mina favorit-twittrare är Leif Boork och det är ofta raka puckar (förlåt) från den gamle hockeytränaren som nu jobbar för TV4 förutom sina uppdrag i Canal Plus och Expressen. Senast kring lunch dök detta upp:

“När du slutat saknas du lika mycket som hålet är stort, när du dragit upp Din knytnäve ur vattnet! Kin. ordspråk”

Ett klokt ordspråk som stämmer på de allra flesta av oss. Det är som Arsène Wenger sa, att kyrkogårdarna är fulla av folk som inte var oersätterliga.

Även om jag vet att Boork verkligen, verkligen, verkligen ogillar kulten kring Zlatan Ibrahimovic så undrar jag om det ordspråket stämmer in på Sveriges superstjärna och lagkapten? Skulle inte tro det. Finns inte någon som ens är nära hans lyskraft och jag förstår om Lagrell o Co fasar för dagen då han slutar.

Därför var det naturligtvis kul för dem att höra från Zlatan att han kör på i landslaget så länge han tillhör en toppklubb och att han har kontrakt fram till 2014. Det betyder att han kommer att vara med i VM-kvalet till Brasilien, och med en ny Nationalarena så behöver SvFF det.

Även om vi i medierna har en del i kulten så är det så att Zlatan går hem på ett unikt sätt hos en massa människor, det är allt från barn till pensionärer, och de flesta är charmade av honom och hans konster och kunnande. Ingen annan hade sålt ut Swedbank Stadion på samma sätt som Milan-stjärnan gjorde.

Att en del som Boork är irriterade på kulten kring honom…ja, det tror jag man får leva med. Lika ofta är det folk som är irriterade för att man ställer för hårda frågor eller bevakar sådant som de inte anser ska bevakas.

***

Träningen var tydlig: Andreas Granqvist startar med Daniel Majstorovic. Dessutom får Oscar Wendt spela vidare i backlinjen trots noll minuter i klubblaget.

Sett till passet på Swedbank på tisdagen är startelvan: Isaksson – Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt – Svensson, Wernbloom – Larsson, Toivonen, Bajrami – Ibrahimovic.

Så här såg det ut för ett år sedan:

Nyheterna%20med%20EM-kval

Kanske är det just Wernbloom den stora skrällen? Glöm inte att AZ-mittfältaren såg till att hålla Kim Källström utanför i EM-kvalet mot Ungern för ett år sedan. Då satte Wernbloom två mål och det är kanske hans djupledslöpningar som Hamrén är ute efter?

***

Zlatan har onekligen mognat. Bara det att han inte gick hårt åt Pep Guardiola utan istället hyllade hans arbete i Barcelona även om lagkaptenen sa att han haft andra problem med tränaren. Överhuvudtaget är Zlatan rätt avspänd i de här presskonferenserna.

Sedan kan man ju tycka vad man vill om att landslagets ledning inte vågar bestämma vad som gäller i förväg och därför säger 13:00 till oss i presskåren om Zlatan skulle vilja gå direkt till podiet. När han nu skulle få behandling och dessutom ville duscha så tog det 30 minuter.

Möjligen kan man tänka sig att någon från landslagets ledning kunde komma ut och berätta att lagkaptenen blir försenad.

***

Naturligtvis är det trist att allsvenska toppklubbar måste sälja av spelare, men det är ju kanon att de får in många miljoner. Ta bara AIK:s värvningar av T Bangura och M Bangura där 1,5 miljoner kronor nu blivit drygt 50 miljoner kronor på ett år.

Fler sådana affärer ger kraft att utveckla klubbarnas verksamhet, och det är svårt att tacka nej. Tänk på AIK som gått från konkursmässig till likvid och som kanske kan se på alternativ att förstärka klubben inför höstspurten.

Att Helsingborg och AIK plötsligt har mycket pengar ger dem en större frihet och också en större möjlighet att stå emot nästa gång det kommer bud på spelare. Allsvenskan är långt ner i näringskedjan, och bara genom att göra den typen av affärer så kan man klättra i kedjan.

Okej för att det kommer att ta tid, men det är ett steg åt rätt håll att sälja och sedan leta efter egna talanger och andra spelare att förädla innan man säljer vidare. Det finns få klubbar i världen som kan hålla kvar sina bästa spelare, och frågan är om det ens är önskvärt i alla lägen.

***

Är killen nedan redo för Bundesliga? I en liga där de stora pengarna hänger på att man spelar matcher är det knappast vänlighet och team spirit som genomsyrar stämningen i lagen. Ja, jag är tveksam men Henrik Larsson är övertygad om att han lyckas. 

***

Jag och Leif Boork har en historia långt tillbaka i tiden. När jag var i Berlin med några polare på påsken 1985 så var Tre Kronor där och träningsspelade mot Tyskland inför VM. Vi bestämde oss för att kolla in matchen, och så här i efterhand kan jag erkänna att vi smakat på nån öl före tekning.

För att göra en lång historia kort så ljög jag mig in i omklädningsrummet efter matchen genom att uppge att jag var Boorks son. Väl inne i de svenska delarna så fick jag med mig Rolf Ridderwalls matchtröja. Efter ett gästspel med Erich Kühnhackel och de andra tyskarna gled vi över till Tre Kronor igen.

Väl där fick Boork se “Riddarens” tröja hänga fram under min jeansjacka. Den utskällningen jag fick då, ja, det var en Sir Alex Ferguson-hårtork. Kan inte säga att jag inte förstod den dåvarande förbundskaptenen, och jag hoppas inte det var mitt fel att laget floppade i VM.

***

Martin Olsson som högerback på träningen. I B-laget. Ja, det är tråkigt att han inte är hetare. Fast han var på gott humör när han och Emir Bajrami var på Lilla Torg och tog en kaffe. Olsson kör sina diamanter i varje öra.

***

Om ni undrar varför norrmän nu flyttar till Sverige (HIF har värvat Thomas Sörum och Erlend Hanstveit) alla norska lag är utslagna i Europa-spelet. Ja, ett skäl är att man tagit bort möjligheten att använda expertskatt lika frikostigt som tidigare och som man har möjlighet att göra i Danmark.

Publicerad 2011-08-30 kl 15:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons