Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Tre Zlatan-mål jag aldrig glömmer

Ingen har väl missat att Zlatan Ibrahimovic fyller 30 år i dag när landslaget samlas för avgörande EM-kval. Malmö-anfallaren har gjort ett avtryck i svensk fotboll som är större än vad någon annan gjort tidigare. Så är det bara, och det går inte att snacka bort.

ANNONS

Ett  skäl är att tiderna är annorlunda än på Gunnar Nordahls tid, eller på Ove Kindvalls, Ralf Edströms eller Tomas Brolins tid och att allt från teknikens utevckling (tv, internet) till mediernas bevakning gör att de stora stjärnorna i dag blir större och det snabbare.

Det finns många aspekter av den resa som han gjort och som inte minst visar att Sverige också förändrats, och då på fler sätt än som bara berör fotboll. Och det räcker med att resa utomlands för att förstå hans storhet, och de känslor han väcker hos många, många fans runt om i världen.

Även om det inte betyder att man helt okritiskt hyllar allt Zlatan gjort eller stått för så är det häftigt med den oerhörda utveckling han haft och den effekt det haft på folk. Jag undrar hur många svenska utlandsproffs som kunnat komma hem med sin klubb och sälja långt över 20 000 biljetter till ett högt pris som skedde i somras?

ANNONS

Utan tvekan har Zlatan även gjort avtryck för oss som jobbat med fotboll under den tid han gått från talang i Malmö FF och till en av världens största stjärnor i fotboll och för mig är det tre mål som sticker ut och som jag aldrig glömmer eftersom jag upplevt dem och det ger alltid en extra effekt:

Bomben i Budapest:

Ett helt osannolikt skott i ett helt osannolikt läge och som tog Sverige till VM 2006. Från pressläktaren tog det en stund innan vi fattade att bollen gått i mål och ordnat seger mot Ungern i VM-kvalet, hösten 2005. Konstigt nog tog det mindre än en timme efter det klassiska målet innan Zlatan ringde min kollega, men då mest för att han var missnöjd med något som stått i tidningen eller om det var en rubrik.

Den galna klacken:

ANNONS

Sjuk kvittering mot Italien under EM i Portugal och återigen hade man svårt att se och förstå från pressläktaren att det verkligen blivit mål. Sedan bara exploderade de gula läktarna i Porto och sett till hur utspelat Sverige varit så var det helt sanslöst.

Räden på Stadion

[youtubeplay id=”zkI9V3Up5to” size=”large”]

Zlatan säger själv att han inte minns sin id i allsvenskan, och det var som sagt bara några inhopp hösten 1999 och sedan en vår 2001. Jag var på Stadion när Zlatans allsvenska turné drog fram och han var en publikmagnet redan då och gjorde ingen (utom möjligen Dif-fansen) besviken när han körde rakt igenom laget och fixade ett mål.

Sedan kan man alltid undra hur länge till Zlatan spelar vidare? Jag är tveksam till att han spelar ut sitt kontrakt med Milan som är till 2014. Det är svårt att åldras som anfallare, extra svårt när man är 1,93 och väger upp emot 100 kilo. Lägg till att han flera gånger sagt att han inte har motivation att spela om han inte är bland de bästa.

ANNONS

Skadorna på en åldrande kropp gör det inte heller lättare att komma igen. För även om han gjorde en bra insats mot Viktoria Pilzen var det betydligt tyngre mot Juventus och varken mot Ungern eller mot San Marino var han riktigt i slag.

Jag hoppas att han får vara med om ännu ett slutspel med Sverige, som i EM nästa sommar, och att han då verkligen får komma skadefri och uträtta något stort. För inte i något slutspel som han varit med i har han lyft till sin fulla potential, och därmed inte heller tagit Sverige till den maximala insatsen.

Publicerad 2011-10-03 kl 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto