Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Kurre" Hamrin är en legendar

Kurt Hamrin får Fotbollskanalens hederspris 2011 och motiveringen lyder:

Fotbollskanalens Hederspris går i år till Kurt ”Kurre” Hamrin. Han slog igenom på Råsunda i AIK:s tröja och hann bli allsvensk skyttekung innan han 1956 blev proffs i Italien. I serie A gjorde han 190 mål på 400 matcher för Juventus, Padova, Fiorentina och Milan – vilket är fortfarande sjunde bäst i serie A:s historia.

Han blev även den förste svensk att vinna Europacupen, eller det som i dag heter Champions League, 1969 med Milan och har även vunnit cupvinnarcupen två gånger.

Men det vi minns ”Kurre” Hamrin bäst och mest för, är insatserna under hemma-VM 1958 där det blev VM-silver, och där det klassiska målet på Ullevi i VM-semifinalen mot Västtyskland står ut som ett av de finaste svenska landslagsmålen någonsin.

ANNONS

Jag fattar att en majoritet av dagens uppväxande fotbollsfans inte har full koll på “Kurre” Hamrin är, men Solnakillen som spelade för Råsunda, Huvudsta innan AIK blev språngbrädan ut i Europa är utan tvekan en av Sveriges största och mest framgångsrika spelare genom tiderna, men det är närmare 40 år sedan han slutade spela på allvar.

Fast innan det hann han med att ta VM-silver med Sverige, vinna allsvenska skytteligan i AIK och smälla dit 190 mål i en rad serie A-klubbar, vilket bara sex spelare i serie A:s historia har passerat. Zlatan Ibrahimovic har närmat sig 100 mål, men har som sagt 90 mål till.

Hamrin är mest förknippad med Fiorentina men det var i Milan som han blev den första svensk att vinna dåtidens Champions League – något bara sex spelare gjort efter det – det vill säga Europacupen, och han sänkte Manchester United i semifinalen med ett mål.

ANNONS

Kan ni förstå hur stor Hamrin hade varit om det hänt i dag? Därför känns det kul att uppmärksamma en riktig och levande legendar.

Sedan är det VM 1958 och det där sanslösa målet. Det var förvisso en annan tid och en annan typ av fotboll, men trots allt visade Hamrin att han kunde en hel del i VM-semifinalen mot Västtyskland 1958, och det är lite Messi-klass.

[youtubeplay id=”cao207HCEvw” size=”large”]

Publicerad 2011-11-07 kl 20:20

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto