Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Någon måste betala för landskamperna

Många är sura på TV4-Gruppen/Canal Plus för att fredagens Danmark-Sverige går i Canal Plus Sport 1 och för att England-Sverige går i TV4-Sport. Visst är det bästa om landskamperna kan gå i breda fri-tv-kanaler men skälet till att de inte gör det är för att det inte bär sig.

Risken var ju att ingen skulle köpa dem och sända dem. Vem skulle man hänga då? Aftonbladet, Resumé och andra medier hakade på det vanliga tåget och slaktade TV4-gruppen. Ja, ja, det är väntat men grunden till att matcherna ligger där de ligger är ju att de som säljer landskamperna sätter priset så högt att det inte bär sig att sända på annat sätt.

ANNONS

Varför hackar ingen på SVT som inte köper dem? Eller MTG som kunde köpt dem? Skälet är naturligtvis att de kanalerna tycker att matcherna är för dyra sett till vad det kan ge och då är det väl okej att avstå ett köp.

Så egentligen handlar det om att Danmarks och Englands förbund kräver så mycket pengar av agenterna som ska sälja matcherna vidare att det blir en för dyr affär för kanalerna. Dessutom bestämdes matcherna sent och det går inte att kasta om i tv-tablåerna så lätt, särskilt inte en fredag kväll.

Sedan vet man inte vilka trupper landslagen kommer med, exempelvis har ju inte England alla sin bästa spelare med i truppen. Wayne Rooney är inte med och jag är ganska säker på att Zlatan Ibrahimovic får ledigt efter matchen mot Danmark, och då faller attraktiviteten.

Jag vet naturligtvis att Lars-Åke Lagrells uttalande om att TV4 inte skulle gömma undan matcherna kom tillbaka som en bumerang, men det handlade ju främst om tävlingslandskamperna. EM-kvalen har TV4-gruppen sänt i TV4 och jag kan inte se annat än att VM-kvalet kommer att gå i TV4.

ANNONS

Fast i grunden handlar det om ett pris för matcherna och att någon måste betala det. I det här fallet så tog TV4-gruppen notan – och det är inte välgörenhet – utan man hoppas naturligtvis att satsningen ska betala sig i form av olika typer av betalning i Canal Plus/csports.se och att TV4-Sport ska bryta ny mark och locka fler tittare och annonsörer.

För verkligheten handlar om att TV4 precis som alla andra företag måste tjäna pengar för att kunna köpa fler matcher, mästerskap och så vidare, och glöm inte att priserna hela tiden går upptå. Jag är tillräckligt gammal för att uppskatta att alla matcher går att se direkt, även om de kostar pengar.

Sedan kan man naturligtvis hävda rätten att alla ska kunna se landskamper, men det ansvaret kan knappast bara ligga på tv-bolagen utan det måste ligga på förbunden, och sedan gäller det framför allt tävlingslandskamper och mästerskap även om det aldrig går att garantera.

ANNONS

För vem kan exempelvis tvinga Danmarks förbund att sälja en landskamp till ett svenskt tv-bolag så att det ryms inom budgeten för fri-tv? Ja, det är exakt ingen. Och när matcherna ändå går i TV4 så gnäller folk på reklamen som ju också betalar för matcherna…så det blir aldrig bra.

***

Spelar in Ekwall vs Lundh på resa under fredagen. Utan tvekan en av Sveriges hetaste spelare och en tänkbar export redan i vinter.

***

I en del tidningar skrivs det om Zlatans bok och man räknar ut hans ersättning efter standardavtal och att han sedan delar jämnt med David Lagercrantz. Inte en chans att Zlatan delar fifty-fifty med författaren och inte en chans att han har ett standardavtal.

***

Gillar att Jonas Olsson äntligen får chansen från start med Olof Mellberg. Ska även bli spännande att se Wiland från start, Safari tillbaka och Bajrami.

ANNONS

***

Fascinerande vad det engagerar folk att Sverige möjligen ska byta landslagsdräkt. Umbro, Adidas, Nike, Puma har fått sällskap av Kappa och Lotto när man önskar märken som landslaget ska jobba med. Gillar i grunden Umbro men tycker inte att de fått till det med Sverige, inte alls som med England exempelvis.

Gillar egentligen inte Adidas och har aldrig gjort. Trött på de tre strecken och de modeller som man plockar fram. Mina favoriter är Nike och Puma som gjort en hel del coola dräkter även om de inte alltid träffar rätt. Hade inte ens tänkt på Kappa men en del av deras kreationer är onekligen snygga.

Vad jag förstår är Umbro-ledningen i Sverige rejält nervös för att man fått intryck av att det svenska förbundet kommer att byta för det blir ett dråpslag. De som driver Umbro i Sverige har bara en licens från Nike och om man tappar SvFF kan det bli svårt att få den förlängd.

ANNONS

Allt talar för att Adidas leder på upploppet men jag hoppas verkligen Puma och Kappa ger sitt yttersta för att presentera sjyssta alternativ. Att sedan förbundet byter efter tio år är nog bara smart, för det blir lätt slentrian i sådana samarbeten.

***

Landskrona har värvat en ny Sonny. Nu vänder det.

***

Säkert bra betalt i norska Lilleström och det är tydligen det enda alternativet för Magnus Haglund. Den norska klubben ligger dock i bakvattnet på de andra norska storklubbarna och det blir en tuff uppgift för Haglund att lyfta Lilleström.

Har för mig att min norske favorit Tom Lund spelade där på 1970-talet. Eller minns jag fel?

***

Manchester Citys ägare, Khaldoon Al-Mubarak, kanske inte behöver köpa så tunga namn? Här slår han till med ett hat-trick:

[youtubeplay id=”QgeL71lmdSs” size=”large”]

ANNONS

***

Efter vad jag förstår vill spelarna i Elfsborg gärna se Peter Wettergren i en ledande roll i klubben, och kanske även som tränare. Undrar hur han kommer att kombinera ihop med Jörgen Lennartsson som är huvudkandidaten för Stefan Andreasson o Co?

Publicerad 2011-11-10 kl 22:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto