Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Därför gick det snett med Thern och Värnamo

I takt med att Jonas Therns adepter Simon Thern, Joseph Baffo, Viktor Claesson och Niklas Hult stormat fram i svensk fotboll och dessutom både Jimmy Durmaz och Jiloan Hamad hyllat den gamle bronshjälten för hans jobb med dem så har hans status vuxit.

Inget snack om att det jobb han gjort med talanger är unikt i svensk fotboll. Ta bara att han gav Mohamed Bangura möjligheten att växa till i IFK Värnamo och sedan fick Sierra Leone-anfallaren en rejäl utväxling som framför allt AIK hade nytta av, både sportsligt och ekonomiskt.

Jonas Thern är en resurs för svensk fotboll och han har länge förknippats med Värnamo. En kärleksaffär som verkar vara över och det slutar i bråk om pengar. Kanske inte konstigt när det är idel smålänningar som är inblandade och det plötsligt handlar om stora pengar.

ANNONS

I dagsläget har Thern stämt IFK Värnamo via sitt bolag Calcio Sport Management AB som även har det lönsammare Calcio AB, och man kräver fyra miljoner kronor. Tydligen hade Therns bolag rätt till ersättningar kring allt från spelarförsäljningar, ökade publikintäkter samt del av pengarna som följer avancemanget till superettan.

IFK Värnamo och Therns bolag har jobbat tätt ihop när klubben gått starkt fram både sportsligt och med talanger. Under några år jobbade Thern själv som tränare samtidigt som han drev fotbollslinjen på John Bauer-gymnasiet. Efter att man gick upp i superettan så klev Thern av tränarjobbet.

In kom Glenn Ståhl men han har varit anställd av Jonas Therns bolag i utbyte mot de olika ekonomiska rättigheter man nu stämmer klubben för. När fotbollslinjen inte längre kunde fortsätta blev det starten på att samarbetet började strula, och under resans gång blev Thern även ovän med Värnamo kommun och samtalar nu med andra klubbar som HIF.

ANNONS

Jonas Thern är inte ensam i sitt bolag utan har hjälp av det gamla Dallas Tornado-proffset Christer Tonning som var Halmstad BK:s första proffs och de har jobbat tätt ihop, Tonning var ett tag sportchef i IFK. Duon har varit revolutionerande i sitt arbetssätt men kör också på sin linje och om det inte passar så blir det inget.

Skälet till stämningen är Viktor Claesson. Supertalangen är klar för Elfsborg, heter det. Men under gårdagen – före stämningen – fick fotbollskanalen.se tips om att han inte alls är klar för Elfsborg, eftersom klubbarna inte är överens om affären. Fler kan hugga på honom, hette det.

Vi talade med Värnamos ordförande Kaj Larsson som bekräftade att klubbarna inte var överens, men sade att allt talar för att det blir Borås-klubben då Claesson är överens med klubben, men att affären blir först klar efter årsskiftet. Det blev inget skrivet eftersom vi inte fick ihop hela bilden.

ANNONS

Det klarnade efter nyheten från Värnamo Nyheter om att Therns bolag stämmer IFK Värnamo och att avtalet dem emellan går ut sista december. Inte konstigt att IFK vill vänta att göra klart jätteaffären – det handlar om många miljoner – till efter att avtalet gått ut för att slippa dela pengarna.

Rätt eller fel? Ja, det är inte lätt att ta exakt parti i en sådan strid men klart är att Jonas Thern ger ett kompromisslöst intryck även vid sidan av planen och alla vi som minns honom i duellerna på plan vet att IFK Värnamo har en tuff match att vänta.

Visst är det trist att det inte sällan slutar med bråk kring Jonas Thern, men så är det ofta kring visionärer och folk som vågar gå sin egen väg och brinner för det. Det gör ont att springa på dem, men man kan fråga sig var IFK Värnamo hade varit utan honom? I dagsläget är klubben i superettan och har dessutom sålt ett batteri talanger.

ANNONS
Publicerad 2011-11-23 kl 11:48

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto