Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gerndt-frågan är inte upp till Erik Hamrén

Alexander Gerndt är nu dömd för kvinnomisshandel i tingsrätten och påföljderna blev villkorlig dom, dagsböter på 80 000 kronor och ett skadestånd på 6700 kronor till sin före detta fru som blivit utsatt. Bakom den meningen ryms en tragedi med många inblandade och det är bara att hoppas att de utsatta får hjälp.

ANNONS

Misshandel är aldrig okej och det är givet att alla tar avstånd från det och på så sätt ger sitt stöd till de som blivit utsatta. I och med att Gerndt är landslagsspelare och utlandsproffs blir det en offentlig fråga. Många reagerar starkt och vill stoppa honom från spel både i landslag och klubblag.

När det gäller spel i Utrecht handlar det om att klubben måste ta ansvar som arbetsgivare och hjälpa Gerndt. Att man skulle stoppa honom från sitt jobb vore fel, så vida man inte har det inskrivet i kontraktet att om spelare bryter mot lagen så kan man bryta kontrakt eller vidta andra straff.

Landslaget är en helt annan fråga, där man representerar ett land och ett förbund och en folkrörelse. Svenska fotbollsförbundet har en skyldighet kliva fram och ta ställning i frågan. Sedan tidigare finns en policy om att man inte kan spela under tiden man avtjänar ett straff som innebär någon form av frihetsberövande: fängelse eller fotboja.

ANNONS

I Alexander Gerndts fall är det betydligt mer komplicerat. Fortfarande kan domen överklagas av bägge parter, åklagaren ville ha tre månaders fängelse och Alexander Gerndt säger att han är oskyldig. Därför kan det dröja innan det hela är över, kanske till och med till nästa höst?

Kan Gerndt spela i landslaget under tiden? Ja, enligt förbundets policy kan han det. För om han överklagar så är processen uppskjuten. Samtidigt vore det fel signal att ta ut Alexander Gerndt nu, och det kan inte bara handla om att Erik Hamrén anser att han inte platsar.

Om domen står fast och Gerndt betalar sina böter så är han i princip fri rättsligt om än inte moraliskt. Villkorlig dom innebär bara att man har en prövotid under två år – utan att någon kontrollerar en – och bara om man begår något nytt brott så kan det bli aktuellt att bryta upp den villkorliga domen.

ANNONS

Därför finns det ingen klar tid för förbundet att gå på. Skulle han vara avstängd i två år? Om han fått fängelse i tre månader så hade han varit fri efter det. Ja, det är inte lätt, för det är trots allt givet att man ska få en andra chans när straffet är avklarat.

Förbundet var inte förberett på domen och Lagrell o Co hade inga raka svar under tisdagen. Man talade om att inte ge ett andra straff och att han är tillgänglig för spel. Samtidigt har förbundet ett ansvar att ta ställning i frågan och signalera att det inte är okej.

Ta bara att Lars Lagerbäck skickade hem Mellberg, Ibrahimovic och Wilhelmsson från en EM-kvalmatch för att de var en timme sena i säng. Då måste man här kunna vara tydlig och markera att det här gäller kring landslaget och eventuella rättsliga domar för att undvika den typen av oklarheter.

ANNONS

Det kan aldrig vara upp till Erik Hamrén om hur man hanterar den här typen av fall. Det måste komma från förbundets styrelse och någon representant måste kliva fram på dagens presskonferens och klart ta ställning i frågan. Vilken policy ska gälla för landslagsspelare som döms för våldsbrott?

Publicerad 2011-12-14 kl 09:16

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto