Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Real Göteborg mot SM-guldet

Fotbollskanalen On Tour kör på och Qatars säkerhetstjänst (!?) slog till mot ledaren Niklas Jarelind och kapade hans mikrofon…

Fotbollskanalen%20on%20tour:%20Blir%20bestulen%20p%C3%A5%20TV4-mikrofonen

***

Nordin Gerzic är en riktigt vass värvning av IFK Göteborg, om nu Bladets uppgifter stämmer. En signal om en rejäl satsning under Mikael Stahre och en än tydligare signal om att man byter spelidé. Man kan knappast ha sålt in en tanke på att slå långt till ÖSK:s playmaker.

Nordin Gerzic hade ett relativt svagt 2011 vilket inte var konstigt sett till hur Örebro tappade spelare och den oro som rådde på kontraktsfronten. Fast under 2010 var han en av allsvenskans främsta spelare och han har ett stort spel i sig, och kan onekligen få fart på klubbens offensiv.

ANNONS

En spelare som Tobias Hysén kommer att kunna dra mycket nytta av Gerzic och ÖSK-liraren blir det man sökte när man tog in Andreas Drugge. Detta är en klass vassare och dessutom får man nu en tränare som vill använda sig av en lirares kvaliteter, vilket Drugge inte hade.

Tänk att IFK Göteborg går in och värvar tongivande spelare från en allsvensk konkurrent som Örebro som slogs i toppen häromåret. Först John Alvbåge och nu Nordin Gerzic. Andas lite Real Göteborg över den här satsningen. Mot SM-guld och guldpytt för klubben.

Klart med viktiga förstärkningar i mål, i backlinjen och på mittfältet och sedan tidigare har man en av få landslagsmän i allsvenskan längst fram. Och i somras tog man Emil Salomonsson och Philip Haglund. Ja, kommer inte resultaten blir det tufft för framför allt Håkan Mild som gått “all in” på en succé.

ANNONS

För inte nog att han plockat in AIK:aren Stahre som huvudansvarig i tränarstaben, Mild sätter en stor del av IFK:s kapital i pant och då måste det ge utväxling i form av medaljer och framgångar.  Ja, inte kan man ha råd att bryta med Prioritet Finans nu och man måste hoppas på några millar efter Wernblooms ryska flytt.

Extra spännande är det sett till att Nordin Gerciz var tydlig om att Blåvitt inte var något för honom när han gästade Ekwall vs Lundh. Undrar hur IFK-fansen tar emot honom efter det?

***

Sverige-Bahrain i Doha är 17:00 svensk tid och HÄR finns alla fakta om hur du ser debuten för Pontus Jansson, Oscar Hiljemark, Niklas Hult och Erdin Demir.

***

Örebro får börja om från början, och man kan säga att klubben sakta men säkert börjat bygga ett kapital efter några tunga år, och det utan att ha riskerat särskilt mycket. Trots allt tog man Almebäck från BP utan större ersättning, Bedoya var okänd och Gerciz fick man fart på utan större kostnad.

ANNONS

Gäller bara att Lennart Sjögren och Sixten Boström orkar starta om och har tålamod. Trots allt har ÖSK visat för spelare att klubben är en bra plattform att ta sig ut i Europa (Porokaara, Almebäck och Bedoya) eller få svulstigare allsvenska kontrakt (Gerzic och Alvbåge).

De som kritiserar ÖSK för bristande satsning har antingen glömt eller förträngt den härdsmälta som rådde i föreningen i mitten på 2000-talet när man åkte ur allsvenskan på grund av elitlicensen. All heder till Örebro som utan att riskera föreningen klättrat tillbaka och är klart starkare i dag än då.

***

Qatar är ett på många sätt ett fascinerande land. Visst, det är häftigt med byggen, skyskapor, framåtanda och F1-show i stan på lördag och att man med olje- och gasmiljarder köper sig allt från diplomatiskt inflytande (i Libyen och nu öppnar talibanerna kontor här) till  fotbllsklubbar och investerar i konst, mode, sport (VM 2022, handbolls-Vm 2015 och mycket annat), tv-kanalen Al-Jazeera och så vidare.

ANNONS

Men det är skrämmande att mycket av livet i Qatar hänger på gästarbetarna. Totalt 1,4 miljoner ulänningar ser till att de 300 000 medborgarna i Qatar har det bra. På ett sätt bra att fattiga får jobb och på så sätt kan skicka hem pengar till Filippinerna, Nepal, Pakistan och andra länder men det är ju tyvärr så att villkoren inte är de optimala.

För när Qatars Sheikha Moza (emiren Sheikh Hamad bin Jassim al-Thanis andra av tre fruar) får uppmärksamhet för sina genomskinliga klackar på sina Chanel-skor och hyllas som en stilförebild så får gästarbetarna slita för att pröjsa av lånen de tog för att komma till Qatar. Dessutom har de ofta blivit av med passen och lönen är lägre än den rekryterarna lockade med.

Ovanpå det är strejker och fackföreningen förbjudna och gästarbetarna är så hårt knutna till arbetsgivarna vilket gör att de får stå ut med dåliga levnadsförhållanden, obetalda löner och annat utan de kan göra något åt det. Ett modernt slaveri, helt enkelt.

ANNONS

Ja, det är inte svårt att läsa sig till om hur tufft det är för gästarbetarna och fram till VM måste man ta in enormt många fler för att klara alla byggen. På VM 2022 är Qatar berett att lägga 1400 miljarder kronor – knappt hälften av Sveriges BNP 2010 – och det på att anordna ett fotbollsmästerskap.

Ja, man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att de stora pengarna inte kommer att läggas på gästarbetarna. Så även om Qatar är progressivare än andra arabländer (kvinnor får köra och man piskar inte homosexuella utan deporterar dem) så finns det mycket att göra, inte minst inför demokrati och ge även gästarbetarna drägliga villkor.

Publicerad 2012-01-18 kl 09:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto