Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Vilka kan ladda för EM - och vilka kan satsa på klubblaget?

Erik Hamréns rekordunga landslag har precis återvänt till ett vintrigt Sverige efter en januariturné med en trupp som var mer taggad, lovande och målmedveten än jag upplevt på många läger som detta. Det var häftigt att se svensk fotbolls framtid, och den ser onekligen ljus ut.

Här är status på de 21 spelarna som var i väg, och där några kan räkna in EM-slutspelet – andra får sikta på annat än landslaget.

Boka en EM-sommar i Ukraina

Anders Svensson, Elfsborg

Landskamperna 124 och 125 är avklarade och en topptrimmad Svensson har gett bara positiva intryck på Erik Hamrén. Inställningen och attityden har varit hundra hela lägret och det är tydligt att Svensson har målet att starta i EM, inte bara vara med.

ANNONS

Pär Hansson, Helsingborg

HIF-målvakten har imponerat på träningarna och skötte sig i sin match. Allt annat än ett fritt formfall under våren i HIF skulle stoppa honom från EM-truppen. Att han är efter Andreas Isaksson och Johan Wiland kan han nog ta, han har framtiden för sig.

Släpp inte på gasen i vår – EM-hoppet lever

Tobias Hysén, Göteborg

Tre mål i Qatar har i det närmaste cementerat en plats i EM-truppen men mycket hänger på konkurrenterna och vad de gör under våren, och hur bra Hysén är. Inte snack om att Hamrén gillar avslutaren och att han är nära en EM-plats.

Oscar Hiljemark, Elfsborg

Mål, assist, delaktig i straff och utvisning och ett moget och modigt spel som defensiv mittfältare i sina första två landskamper. Även om konkurrensen är stenhård centralt har Hiljemark gjort ett mäktigt intryck på landslagsledningen och han finns med i tankarna, var så säkra.

ANNONS

VM-kvalet börjar i höst – då finns det öppningar

Erdin Demir, Brann

Vänsterbackplatsen är relativt öppen trots många alternativ. Martin Olsson är för tillfället den ende som spelare och Oscar Wendt, Behrang Safari och Pierre Bengtsson har alla spelat mer eller mindre. Det var tydligt att Demir växte under lägrets gång och räkna med att Hamrén har koll på Brann-backen.

Jiloan Hamad, Malmö

En av lägrets vassaste och belöningen blev start i bägge matcherna. Naturligtvis frustrerande att islossningen mot Qatar kom efter att han klivit av, men MFF-ytterna kombinerar tekniken och steget med det mod och den vilja som Hamrén vill se.

Niklas Hult, Elfsborg

Visade med speed och teknik att han är något att utmana Bajrami med när “Chippen” Wlhelmssom går i pension. Kanske en aning för vek och behöver tuffa till sig, men han har egenskaper som kan räcka till A-landslaget om han fortsätter att ligga i.

ANNONS

Landslaget är inte något att sikta på nu – men i framtiden

Karl-Johan Johnsson, Halmstad

En vass parad och ytterligare räddning blev det för U21-målvakten som nu startar om i superettan. Nej, det är inte inom kort han ska vara med men han har potentialen i framtiden och det blir intressant att följa honom.

Niklas Backman, AIK

Konkurrensen bland mittbackarna gör det tufft och kanske är en flytt till utlandet ett måste för att kunna ta klivet upp i det riktiga landslaget. Har gjort det starkt i allsvenskan och gjorde ett kanonläger och finns med i gruppen som är under uppsikt.

Pontus Jansson, Malmö

U21-landslagets mittback fortsatte att visa att han kan bli en framtida storback. Spelet på små ytor och modet räcker långt. Om han ligger i och utvecklas och kliver i väg till en bättre liga är han en framtida landslagback.

ANNONS

Mikael Dyrestam, Göteborg

Överraskade med starkt spel när han fick starta mot Qatar. Tog hand om uppspelen och visade ett större register och mod än på träningarna. Om han bara tar en plats i IFK:s backlinje och får spela på en position så kommer han vara med och konkurrera framöver.

Viktor Claesson, Elfsborg

Hade ett gyllene läge att göra mål i debuten och fick till det med lite tur i sin andra landskamp. Ett ämne till något riktigt stort, och sett till att han tagit klivet från division 1 till A-landslaget på drygt 15 månader och aldrig spelat i allsvenskan så inser alla att han har något extra. Viktigt att ta en plats i Elfsborg så han håller i utvecklingen.

Jimmy Durmaz, Malmö

Målskytt i landslaget för första gången. Ingen betvivlar hans bollskicklighet, eller hans mod eller hans ambition. Ibland blir han bara för bollkär och söker det perfekta läget istället för det enklare och mer direkta. Det har varit häftigt att följa honom i Qatar och han rymmer en storspelare i sig, men måste höja lägstanivån och ta mer avslut.

ANNONS

Simon Thern, Malmö

Klippte till i debuten och gjorde snyggt mål under den halvtimme han fick på planen. Vi som sett honom i träning har noterat att MFF får en oerhört intressant och lovande spelare. Modig, vass och inte en som ger upp i första taget. Regelbundet spel i Malmö och U21-landslaget är första prio men A-landslaget finns där längre fram.

Emil Salomonsson, Göteborg

Förbundskapten Hamrén talade hoppfullt om den förre HBK-spelaren som nu ska få vara högerback i IFK Göteborg. En omskolad offensiv spelare som varit pigg på träningarna men som inte gjorde någon stor match mot Qatar. Sett till hur Hamrén talade om honom så finns det mer hopp, men då måste han göra en stark säsong i Blåvitt.

 

Lägg kraften på klubblaget

Johan Dahlin, Malmö

Fick en halvlek och hade lite problem och sett till konkurrensen är han inte riktigt med i matchen om landslaget. Kanske en aning nervös sett till Syrien för två år sedan? Fast det är givetvis så att om den 26-årige målvakten får till en kanonsäsong i Malmö och spelar en avgörande roll då kan han ta klivet in igen.

ANNONS

Adam Johansson, Seattle

Hade chansen att stärka sina EM-chanser men mot Bahrain hände det för litet. Kanske hade det varit lättare för honom med match där fokus låg på defensiven, men i Hamréns landslag kräver man mer offensivt att ytterbacken än vad Johansson hade i sig i januari. Blir förvånad om spel i Seattle lyfter in honom i EM-truppen.

Marcus Holgersson, New York

Bestulen på ett mål felaktigt avvinkat för offside I landslagsdebuten. Annars var det rätt tydligt att den förre HIF-backen har kommit långt i karriären på att maxa vissa kvaliteter och att han saknar en hel del tekniskt. En kul erfarenhet för honom att vara med och inställningen är alltid hundra, men konkurrensen kräver mer.

Stefan Ishizaki, Elfsborg

Kanske var det sista landskamperna för en stor talang? Den snart 30-årige ”Ishi” inledde både läger och match starkt men falnade. Fick inte ens hoppa in i andra matchen och även om han har en hel del kvaliteter så räcker det inte till för det riktiga landslaget.

ANNONS

Marcus Olsson, klubblös

Gjort ett starkt läger. Fick chansen till inhopp i bägge matcherna och lever oerhört på sin explosivitet och att han utan tvekan kliver i väg rakt mot mål. Om han höjt sin procent mål på avsluten så hade han kunnat gå långt, men det brister där och då blir det tufft.

Erik Friberg, Malmö

Kanske inte rättvist sett till att han blev blixtinkallad direkt från semestern, men emellanåt kan man undra om mittfältaren kan växla upp i tempo. En skicklig, säker och trygg spelare som MFF kommer att ha nytta av, men spets nog för landslaget visade han inte i Qatar.

Publicerad 2012-01-24 kl 11:28

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto