POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Döden för Tipsextra

Undrar hur bossarna i MTG-huset (och kanske även Johan Kleberg, Hans Pekkari o Co som shoppar rättigheter till TV4-gruppen) tänker efter att Premier League planerar på att steka matcherna på lördagar 16:00? Anledningen är pubägaren i Portsmouth som visade PL-matcher via grekisk tv och därmed rundade begräsningen som finns i England.

Rena lördagsdöden.

Under 2012 kommer nästa treårsvända av tv-rättigheterna till Premier League ut till försäljning och det är där den här förändringen kommer att vara en del av kontraktet. Vilket sätter stopp för visning av alla matcher som går klockan 16:00 på lördagar. Jo, ALLA matcher med avspark 16:00.

Ja, förutom att priset på rättigheten utanför England går ner (och PL-klubbarna får mindre i kassan) så innebär det att Premier League därmed sänker en svensk tradition kallad Tipsextra som Lars-Gunnar Björklund startade i tidernas begynnelse.

[youtubeplay id=”64a6Sn4mUlU” size=”large”]

Trist för alla oss som är marinerade i den institutionen men någon risk för ligans popularitet och att man skulle tappa så mycket där tror jag inte på. Tekniken gör att vi kommer att få fotbollen på ett eller annat sätt. Kanske börjar Premier League sälja direkt till kunder utanför England istället och rundar tv-kanaler och rättighetsagenter?

För även om jag kollar Viasatsas PL-lördagar med jämna mellanrum och de (på sponsorns inrådan) försöker lyfta Stryktipset är tiden förbi när halva nationen satt framför tjock-tv:n och följde sparkandet i engelsk lera i Midlands och man levde på plingen från andra matcher och drömmen om rikedom.

***

Tänk att folk blir provocerade av att jag har en tjock-tv. Och att en del unga människor skriver att de drömt om att bli sportjournalister men ändrat sig efter att de hör vilken tv jag har…ja, vad är det med dagens ungdom?

Kanske blir de sugna på att bli fotbollsagenter istället? Hasan Cetinkaya ger en intervju till LandskronaDirekt och känslan är inte att man snålar in på en platt-tv i den branschen. Dessutom får man en version på hur det gick till när Rasmus Bengtsson hamnade i Hertha Berlin och inte i Lazio och en hel del annat.

***

Expressens nyhet om att Mino Raiola vill ta över John Guidetti överraskar men ändå inte. Kampen om heta spelare är stenhård – äta eller ätas gäller – och Zlatans agent Raiola är oerhört stark i Holland, det var där han började. Vore ett tungt slag för Per Jonsson och Kentaro att tappa Guidetti.

Extra tungt om man väger in att på bolaget Northern Skydär agent Jonsson jobbar (och som delägs av Kentaro) är Anders Carlsson vd och han var Zlatan Ibrahimovic agent fram till att Mino Raiola kom in och tog över anfallaren, och därefter har Sveriges lagkapten genererat 1,5 miljard i transfersummor och cirka en miljard i lön och andra ersättningar.

Lågt räknat 100 millar in för Raiola. Tror även han har rätt många platta tv.apparater.

Ingen vet om John Guidetti kan innebära sådana pengar, men det är klart att det vore förbannat tungt för Jonsson o Co att tappa en spelare precis efter att han gjort 18 mål på 16 matcher och blivit uttagen i A-landslaget. Snacket om att Jonsson och Raiola ska samarbeta…ja, det är som det är. Vill spelaren byta gör han det, och kan köpa sig ut på ett eller annat sätt.

***

Fernando Torres senaste år har varit…ja, vad säger man? Ganska tungt.

***

Anna Brolin snackade med Joleon Lescott i Manchester City och han hade naturligtvis koll på John Guidetti…och att han var uttagen i det svenska landslaget.

***

Tillbringade stora delar av torsdagen på Fotboll & Pengar och det är rätt intressant att lyssna på en del synpunkter och tanakr kring svensk och internationell fotboll och vad man ska göra och hur och så vidare. Några reflektioner:

* Förstår inte att det ska vara så lätt att bara gå på tv-kanaler och klaga när det är förbund, klubbar och idrotter som sätter de allt högre priserna på tv-rättigheterna. SVT kan så lätt spela på populistisk ilska mot MTG (och SVT gör det) som köpt OS-rättigheterna, men de som ligger bakom det är IOK och Jaques Rogge.

* Fascinerande att en del allsvenska klubbledare anser att allsvenskan är undervärderad på tv-marknaden och inte inser varför Elitserien i hockey genererar mer tv-pengar. Skälet är att Elitserien har fler matcher och dessutom inte konkurrerar med hockeyligor av samma snitt som La Liga, Premier League, serie A, Champions League och så vidare.

* Nästa tv-avtal svensk fotboll skriver är det stor risk att klubbarna får mindre pengar än i dag. Skälet är när de andra ligorna som drar mer kostar mer och mer blir det mindre pengar över bland både konsumenter och tv-kanaler. Om inte allsvenskan kan höja intresset kring serien så kommer det bli mindre pengar.

* Gillar att Stefan Andreasson vågar lyfta fram att det finns saker som svenska klubbar är bra på, och det är ett måste. Lite handlar det om att sticka ut bröstet och tro på arbetet man gör.

* Visst är det kanon med idéer för hur allsvenskan ska utvecklas och ta en starkare position men problemet är att de flesta klubbar bevakas som ett SAAB eller ett IKEA och har krav på sig att sköta allt från säkerhet till spelarvärvningar och det på en omsättning som är ungefär som ICA MatmästerFolkungagatan. Klubbarna måste växa och det är inte lätt utan intäkter, och särskilt inte när styrelsen gärna köper en ny anfallare men håller igen på en marknadschef.

* Financial Fair Play låter så bra men Uefa-bossen Michel Platinis idé kommer tyvärr att cementera en världsordning där de stora förblir stora och kan växa på och ingen kan köpa sig in på en marknad som ett Chelsea, Manchester City eller Paris SG har gjort eller är på väg att göra.

***

Herman Lindqvist har aldrig varit en favorit, och här visar han prov på att hjärnan inte är påslagen.

***

Dagen efter snacket med Glenn Hysén i SUPERLIVE så vågar jag inte lyssna igen.

Europa%20League:%20Superlive%20sp%C3%A5rar%20ur%20-%20h%C3%B6r%20Glenn%20Hys%C3%A9ns%20galna%20telefonsamtal

***

Ja, jag är partisk. Ja, jag är besviken att Zlatan Ibrahimovic missar matchen mot Juventus. Ja, det var korkat gjort. Ändå är straffet med tre matchers avstängning för lavetten för hårt. Om det betyder att ligan är över? Nej, naturligtvis inte, inte sällan är det så att lag och spelare tar mer ansvar i sådana lägen.

Ta bara Sverige mot Holland, eller Milan i de två senaste ligamatcherna mot Udinese och Cesena. Däremot

***

Tror aldrig jag varit med om ett sådant intresse för en tävling på fotbollskanalen.se som den om att vinna Zlatans signerade iPad med hans nya app. Bara en kunde vinna, och jag hoppas att personen blev glad.

***

Svider även att John Guidetti bommar toppmötet med PSV Eindhoven. Fast det är svårare att protestera emot.

Publicerad 2012-02-24 kl 13:21

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto