POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Smart eller oärligt av Buffon?

Toppmötet Milan-Juventus hade allt man vill att en sådan match ska ha: mäktig inramning på San Siro, febrig hets, högt tempo, stenhård kamp, inslag av elegans och briljans, men tyvärr också en del som man vill slippa. Den assisterande domaren Romagnoli var inte i toppform och var inblandad i matchavgörandet.

För även om Juventus också fick ett mål felaktigt bortdömt av Romagnoli så svider det än mer för Milan att Muntaris 2-0 inte blev godkänt. Bollen var långt över linjen när Buffon kunde fiska upp den och dra ut den, och snabbt sätta i gång en kontring. Lite underligt att den assisterande domaren inte såg det.

Serie%20A:%20H%C3%A4r%20blir%20Milan%20bl%C3%A5st%20p%C3%A5%202-0%20mot%20Juve

I det läget av matchen, när Milan helt tagit över och Emanuelson, Robinho, Muntari och van Bommel såg till att man hade Turin-klubben i både partär och brygga, och att då hamna i ett underläge med 2-0, ja, gårdagens Juventus såg inte ut att kunna resa sig från det.

Fast målet uteblev och även om Milan dominerade delar av den efterföljande matchen så backade man mer och mer hemåt ju längre det gick på klockan och i kombination med att Juventus klev fram mer och mer så svängde matchen. När väl Matri kom in på planen fick tränare Conti en nödvändig spets och anfallaren kvitterade två gånger, men bara ett mål blev godkänt.

Kanske var det rättvist, men känslan är att Milan kommer att gräma sig länge, länge över det poängtappet. Om man vunnit hade man tagit greppet om serie A men nu får man jaga istället. Samtidigt kan man konstatera att Zlatans klubb bara vuxit sig starkare och starkare under säsongen och det lär bli en hetsig vår.

Vi såg inte så mycket av den omskrivne Andrea Pirlo, som ju varit med och lyft tillbaka Juventus till toppen i serie A och visat sig vara en genialisk värvning. Fast mot Milan körde han fast långa stunder precis som de flesta andra i svart-vitt-randigt. Frågan är om inte Juve trots allt har en fördel av att inte spela i Europa?

Matchen slutade i kaos efter att Vidal blivit utvisad – vilket Mexes borde ha blivit – och domare Tagliavento hade ingen lätt uppgift att skipa rättvisa mellan dessa två jättar som precis som de flesta storlag inte skyr några medel för att utöva påtryckningar för att få med sig domsluten.

Det rapporteras om att det hettade till på läktarna mellan de olika ledarna under matchen och scenerna efter slutsignalen visar att det är minst sagt laddat mellan klubbarna. Juvetränaren Conte anklagade efter matchen Milan för att vara maffian sedan han hört Galliani tjata om att Juve ringer tidningarna om dåliga domslut.

Ni hör ju själva nivån.

Efter Buffons agerande vid Muntaris mål skrev jag på twitter att det var smart av den italienska målvakten att så snabbt sätta i gång spelet och på så sätt signalera att bollen aldrig kan ha varit innanför linjen. Jag fick ett ganska kvickt svar av Malin Swedberg: “Eller oärligt?”.

Naturligtvis hade det varit snyggt om Buffon gett målet och visat på sportslighet, men det är möjligt att han inte uppfattade det, och sedan är tyvärr alldeles för få spelare uppfostrade i en anda av Fair Play. Det är tyvärr som i resten av samhället, äta eller ätas, och i det här fallet åt Buffon.

Så var det smart eller oärligt? Svaret är: både och.

***

Kolla Viktor Claesson 1,22 in i det här klippet mot FC Köpenhamn. Wow, liksom.

***

Vi kör givetvis Fotbollskanalen Europa med allt som hänt under helgen. Avspark 23:15 i TV4.

***

Efter att ha läst delar av Malmös bokslut är det bara att inse att Rikard Norling o Co har ett grymt tryck på sig att leverera. Klubben måste ut i Europa igen för det är där man kan höja intäkterna tillräckligt för att kunna vässa verksamheten och dessutom är en allsvensk toppstrid ett måste för att få drag på läktarna och ge nödvändiga intäkter.

Även om läget är kraftfullt förbättrat jämfört med för ett år sedan så är det tufft, och det gäller inte bara Malmö FF utan majoriteten av de allsvenska klubbarna. Man är beroende på spelarförsäljningar och/eller kliv ut i Europa för att få in intäkter som man sedan kan använda till att driva klubbarna under några år.

“Det ska fan vara teaterdirektör”, hette det i pjäsen “Ett resande teatersällskap” av August Blanche som är från slutet av 1800-talet. Måste vara värre att rådda en allsvensk förening i dagens klimat och även om det är förbannat roligt att jobba i en allsvensk förening så måste man ha svårt med sömnen emellanåt eftersom ingen klarar driften utan att sälja spelare, ha ett Gothia Cup eller spela i Europa.

Malmö FF har gjort så mycket rätt: fixat en egen arena, nått sportsliga framgångar, nått gruppspel i Europa och fått upp omsättningen till en nivå som inga andra allsvenska klubbar, vässat marknadssidan och tagit stora kliv. Ändå så är läget pressat med låg likviditet och för höga kostnader nu när man inte är med i Europa League.

Ett problem är Swedbank Stadion som senaste året kostade klubben 60 miljoner och där man under lång tid försökt köpa loss de resterande 75 procenten för att få ner kostnaderna. Det i ett läge när lånemarknaden är minst sagt svajig och där allsvenska klubbar knappast får den högsta kreditvärdigheten. Och man undrar ju varför de andra ägarna vill sälja om det finns en bättre affär runt hörnet?

Att man fått in 27-28 miljoner i investeringar i spelartruppen är ju bra för det egna kapitalet men tyvärr tar det ju av vinsten den dagen man säljer spelare. Kanske hade man inget val när Ricardinho, Hamad skulle förlänga och en spetsvärvning som Ranégie skulle in? Det är rätt uppenbart att MFF bör sälja någon spelare under året för att lätta på trycket mot klubben, om det nu kommer in ett bud.

***

Tio-tolv plusgrader i Zagreb. Blir skönt att möta våren i Kroatien. Landslagets samlas under måndagen och det är mest positiva rapporter från spelarna runt om i Europa. Mikael Lustig och Daniel Majstorovic är de som har det kämpigast med speltiden, och där Lustigs skada gjort att han bara tränat tio dagar med truppen och “Maestro” helt enkelt åkt in och ut under säsongen och även haft skadeproblem.

***

Fått en del mejl och pikar via twitter om att Bladets Marcus Leifby slaktat TV4 Sport. Det får han naturligtvis göra, det är hans jobb att ha åsikter om sport i tv. Det jag vänt mig emot på sistone är att Sportbladet inte skriver sanningen – som när det gäller EM i fotboll och TV4 Sport Xtra – eller vinklar artikel om SVT:s sändningsproblem på TV4:s skidskyttesändningar.

Promillepolisen eller Road Wars är inte heller något jag kollar på och jag hade hellre sett dokumentärer om sport och annat renodlat sportinnehåll i TV4 Sport men det är relativt många som tittar på programmen och det ger bättre siffror än en del av de sportprogram som man testat.

Publicerad 2012-02-26 kl 11:37

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto