Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tronskiftet är nära i Premier League

Lundhs blogg

I måndags tog Roberto Mancini o Co greppet om Premier League-pokalen när man slog United och därmed ryckte åt sig ledning i ligan, om än bara via målskillnad. Fast med två omgångar kvar och ånga uppe så började det ljusblå ta över i Manchester framför det röda.

Fast Manchester City hade en rysare framför sig när man styrde mot St James Park där Papiss Cissé och Newcastle väntade. Även om det blev mindre offensiv från hemmalaget, som jagar en plats i Champions League, än jag väntade mig så var känslan länge att det mycket väl kunde bli ett kryss.

Yaya Touré ville annat och ända sedan han kom till Barcelona har han varit en av mina favoriter. Han kan det mesta, och Mancinis drag att plocka av Nasri, skicka in Nigel de Jong och därmed trycka fram Touré i plan blev vinstgivande. Först sköt ivorianen 1-0 oerhört snyggt när han fixade yta utanför straffområdet, och när Newcastle jagade kvittering hade han ett par chanser till 2-0 och fick till slut in den.

Annons

Segern innebar att United hade många mål att hämta in mot Swansea, men det är tveksamt om slutresultatet 2-0 räcker sett till att City har Queens Park Rangers, som i princip är klart för PL-spel även nästa säsong, på hemmaplan och United har Sunderland borta och att City har åtta plusmåls fördel.

Tronskiftet i Manchester och i Premier League är oerhört nära. Framför allt rättvist sett till att City slagit United i bägge ligamatcherna och att man kommit igen starkt. Naturligtvis kommer United-spelarna att gräma sig länge över Everton-matchen där man hade 4-2 med tio minuter kvar och man bara vräkte framåt och blev straffat.

Inte oväntat blev Yaya Touré utsedd till matchens lirare och fick en flaska skumpa, men den langade han snabbt vidare då han är troende muslim och inte dricker alkolhol:

[youtubeplay id=”NoSQvDQD0pc” size=”large”]

Annons

Undrar vad som händer i Manchester United i sommar? För det är inget snack om Sir Alex Ferguson behöver förstärka och förnya. Läget för United är naturligtvis gott jämfört med det flesta klubbar, men det är ju tufft sett till ägarna i familjen Glazer inte gjort annat än försvagat klubbens ekonomi.

Trots allt har dryga fem miljarder kronor försvunnit ur Manchester United och man har lagt på klubben fem miljarder i skulder som kostar att serva, och detta samtidigt som Citys ägare investerat mer än elva miljarder kronor i sin klubb. Så egentligen är det inte konstigt att det blir ett skifte.

Frågan är nu hur det blir framöver? Då Uefa infört regler om finansiellt rent spel och där det blir förbud mot att göra den typen av pengainjektioner som Citys ägare gjort. Samtidigt finns det säkert kryphål. Om exempelvis Citys ägare vill sponsra en spelare vid sidan, vem kan kontrollera det?

Annons

Ja, det är inte så att jag räknar ut Manchester United och sir Alex Ferguson, för det ska man aldrig göra, men det som Wayne Rooney påpekade när han ville flytta har visat sig bli verklighet. För även om United värvade Ashley Young, Phil Jones och De Gea så är det en bit i från Citys förvärv, och man hade behövt en Sneijder, Modric eller en Kagawa eller två.

När det gäller Yaya Touré så fick han mycket kritik efter att hans City-lön på 220 000 pund i veckan – cirka 2,5 miljoner kronor – läckte ut, men han har visat sig vara värd en del. Han avgjorde FA-cupfinalen i fjol som var klubbens första titel på 25 år och nu två livsviktiga mål i jakten på Premier League.

Om nu City vinner ligan så slipper man att bli överskuggad av Manchester United. När City vann ligan senast, 1968, så var Manchester United snäppet värre, för klubben vann Europacupen bara några dagar senare och snodde uppmärksamheten rätt rejält. På söndag så kan man fira på egen hand och strunta i den gamle grannen.

Annons

***

Är nästan beredd att sätta mitt liv på att Genoa tar poäng hemma mot Palermo i sista omgången i serie A. Åtminstone mitt hus…

***

Feyenoords förvandling är en av de största i Europa under säsongen. Tänk att den fattiga klubben som inte fått handla spelare och som förra säsongen fick stryck med 10-0 mot PSV Eindhoven nu får kvala till Champions League efter att ha blivit tvåa i ligan. Enormt jobb, och John Guidetti har en stor del i det, även om han missade slutet.

***

Skönt för Ranégie att sätta den segernicken med elva sekunder kvar…för missen tidigare hade legat och gnagt.

***

Ligatiteln är klar för Behrang Safari och Guillermo Molins i Anderlecht och även Rasmus Lindgren och Eddie Gustafsson ser ut att fixa det i Salzburg.

***

Publikfiaskot i Hockey-VM är sanslöst, men man får åtminstone ge svenska hockeyförbundet att de erkänner sitt fel och försöker åtgärda det. Inte alltid förbund agerar så.

Annons

***

FA-cupen är tråkigt nog rejält devalverad. Håller verkligen med Peter Wennman i Bladet som skrev om en match man aldrig missade, men det är annat i dag. Tyvärr.

Publicerad 2012-05-06 18:51

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto