Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Loreen är ett föredöme som idrottare bör ta efter

Lundhs blogg

Melodifestivalen goes Baku i veckan och den gamla Sovjet-delen Azerbajdzjan har hamnat i centrum. Ett land som styrts av klanen Alijev (först fadern Hejdar och nu sonen Ilham) sedan några år efter frigörelsen, och där det i dag är en skendemokrati – vilket många valobservatörer vittnat om – och där regimen förtrycker oppositionen.

I Economists index över demokratier så hamnar Azerbajdzjan på plats 140 av 167 länder, inklämt mellan Vitryssland och Kina. Ja, ni fattar, en blivande VM-arrangör i hockey och OS-värden häromåret och de har en sak gemensamt: det är diktaturer. Man kan garanterat diskutera om det är rätt att de får anordna sådana evenemang, men det är upp till organisationerna där Sverige är medlem.

Det hyfsat oljerika landet använder nu naturligtvis den internationella sångtävlingen för att försöka putsa på imagen, men det går väl sådär i Sverige vilket är glädjande sett till det jag sett och läst. Loreen hade kunnat köra den klassiska vägen och sagt att sång och politik inte hör ihop och ligga lågt, men istället så har hon satt sig in i läget i landet.

Annons

Inte nog med att hon kan svara på frågor och säga vad som är rätt och fel, hon besökte även aktivister för mänskliga rättigheter i Baku och vågar kliva fram och uttala sig om rätt självklara saker. Vad underbart med någon som vill och vågar och inte fegduckar.

[svtplay id=”2805335″ size=”large”]

Precis så hade jag velat att idrottare också gjorde när de ska åka till länder som av olika anledningar är kontroversiella. Det handlar om att visa respekt och ta reda på saker och ting. Hoppas verkligen att SvFF ger alla EM-spelare en uppdatering om läget i Ukraina, och sedan kan spelarna själva välja om de vill säga något eller inte.

***

Oerhört tacksam för att jag blivit nominerad som årets sportkrönikör, årets sporttwittrare och årets sportjournalist i SvenskaFans Guldskölden. Det värmer att vara uppskattad, åtminstone av en del.

Annons

Här kan ni rösta om ni vill.

***

Wow, Leeds är tolva i alla tiders Premier League-tabell. Vi måste tillbaka.

***

En färd till Gotland med båt väntar i morgon. EM-truppen samlas under torsdagen i Visby för att börja ladda upp inför EM. Även om Tobias Hysén, Anders Svensson och Christian Wilhelmsson kommer senare och Rasmus Elm får ledigt lördag-söndag för att dra på brorsan Davids bröllop.

Ser fram emot fälttjänsten som ska ta oss från Visby via Göteborg, Stockholm och sedan till Kiev. In ser att man som sportjournalist haft tur sett till att Sverige nu gör det sjätte stora mästerskapet av sju möjliga, och att man gick helt utan mästerskap 1978-90 exempelvis och även hade en lucka på 94-00. För det är när det bränner till i mästerskap som det är som roligast att jobba.

***

Branimir Hrgota till Malmö FF hade varit en “perfect match”. Ändå svårt att se det bli verklighet.

Annons

***

Tottenham vore tungt för Jonas Olsson. Helt klart är att han är ett starkt namn i Premier League och det är givet så att man fattar att han vill byta och London lockar, men det är en del andra klubbar inne och hugger. Dessutom är välskötta WBA ökänt för att inte släppa sina spelare särskilt lättvindigt.

***

Jag var ju lite glad att Fredrik Reinfeldt inte bara langade över en ny platt-tv när Estelle döptes utan istället 200 bäcker, men Björn af Kleen tryckte snabbt hål i det i dagens Expressen. För en som tillbringade många, många timmar på biblioteket under uppväxten smärtar det att man drar ner på sådant. Kanske något för dagens fotbollsspelare att dra en lans för?

***

Har fortfarande svårt att uttala Loreen på svenska, eller som hon vill att namnet ska sägas, och inte glida över på engelska.

Annons
Publicerad 2012-05-23 12:38

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto