Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Oj, att Hamrén är så pressad

Den svenska startelvan är släppt och det är svårt att veta om Mikael Lustig verkligen har höftproblem eller om det bara är “höftproblem” som gör att högerbacken sätts på bänken och Jonas Olsson tar över som mittback och Andreas Granqvist får kliva ut till höger. För det är klart att Lustig tillhörde de spelare som inte kom upp i rätt nivå senast. Och man kan ju undra varför en skadad spelare sitter på bänken?

Så är ser startelvan ut: 1 Andreas Isaksson – 4 Andreas Granqvist, 3 Olof Mellberg, 13 Jonas Olsson, 5 Martin Olsson – 8 Anders Svensson, 9 Kim Källström – 7 Sebastian Larsson, 10 Zlatan Ibrahimovic [K], 6 Rasmus Elm – 11 Johan Elmander.

Erik Hamrén har under tiden som förbundskapten inte varit den som mörkat och fintat. Fast på den öppna träningen i onsdags körde han enbart backlinjen från Ukraina-matchen och ett mittfält framför som bestod av Larsson, Svensson, Källström, Bajrami första halvan och sedan Larsson, Svensson, Källström, Wilhelmsson andra halvan.

Det var en försvarsövning och Englands-spionen Reine Almqvist var rejält involverad och de bröt spelet ett par gånger och diskuterade om hur man skulle agera och det var rätt animerade diskussioner. På slutet pratade Almqvist mer med Martin Olsson och Emir Bajrami om hur de skulle göra och tänka kring vissa lägen.

Jonas Olsson var inte alls inblandad. Inte heller Rasmus Elm. På presskonferensen inför matchen pratade Erik Hamrén – förvisso efter en fråga – om Bajrami och Wilhelmsson som möjliga alternativ och vad de skulle ge laget. Lägg på att förbundskaptenen på eget bevåg drog upp en utebliven straff mot Ukraina och påpekade att det är nya, hårdare direktiv som gäller för domarna och att Zlatan Ibrahimovic i princip inte går att stoppa på ett sjysst sätt.

Ja, det är helt enkelt en Erik Hamrén som uppträder på ett annorlunda sätt. Vilket antagligen skvallrar om hur pressad han är. Vilket naturligtvis inte är underligt sett till den lama insatsen mot Ukraina, att EM kan vara över vid 23-tiden i kväll och att försnacket handlat mycket om bråk i det svenska lägret och sedan en rövbombande lek som fått en mängd potentater, från Sveriges regeringschef Fredrik Reinfeldt via ministrar och andra politiker till debattörer och SvFF-basen Karl-Erik Nilsson att kritisera landslaget.

De ledare och spelare jag haft kontakt med har varit oerhört irriterade över rapporteringen och uppståndelsen och pekpinnarna kring det sistnämnda, och det är naturligtvis så att det stör. Vi får inte glömma att Erik Hamrén är mästerskapsdebutant och det är svårt att föreställa sig hur det ska bli, och många förbundskaptener har blivit varse att det är svårt att kontrollera det yttre under ett EM eller VM och att det gäller att vara kall.

Sett i det perspektivet ger inte de senaste dagarna något förtroendeingivande intryck. För att försöka sätta tryck på domarna kan slå tillbaka och leda till att Zlatan får ännu svårare att få en straff. Å andra sidan är det inte konstigt att Erik Hamrén tar till allt möjligt för att se till att inte Sverige rasslar ut redan efter två gruppspelsmatcher.

***

På ett sätt kan jag sakna Pontus Wernblooms attityd. Glenn Hysén har en poäng i det, även om han uttrycker det annorlunda när vi träffade legendaren på plats i Kiev i senaste Ekwall vs Lundh on Tour. Bäst är dock när Glenn berättar om hur han försökte få loss startelvan av sonen Tobias Hysén i EM-truppen:

***

TV4-Sportens chef Hans Pekkari kom till Kiev och bjöd alla medarbetare på plats i den ukrainska huvudstaden på middag på Hyatt Regency och det var som Hasse Backe brukar uttrycka det: “En annan nivå” än vårt vanliga sjapp Ibis. Skönt att få komma ut på lufthålspermission och käka en blodig biff med bearnaise och sedan få ta del av en efterrättsbuffé som var i Hysén-klass.

Rundade sedan av kvällen på Club Babian dit många svenska fans sökt sig. Verkade som om alla bjudit bartendern Sean – se bilden nedan – på en drink och han hade haft svårt att säga nej tack. 

***

Mäktigt att se de svenska fansen äga Kiev. Hoppas det är likadant i natt, efter matchen.

***

Sett till Olof Mellbergs ilska senast och att Jonas Olsson nu kommer att vara tänd på att visa att Hamrén valt rätt är jag lite rädd för att någon av dem drar på sig ett rött kort.

***

Gillar verkligen Richard WilliamsGuardian, men att redan börja ifrågasätta om Roy Hodgson är på väg att ta engelsk fotboll tillbaka till medeltiden är lite väl tidigt. Han har ju knappt haft jobbet en månad ens.

***

Andy Carroll? Är det Englands segervapen. Är mest rädd för Joe Hart som är en av världens bästa målvakter och jag har inte glömt hur han sänkte Sverige i semifinalen i U21-EM 2009. Revansch nu, Rasmus Elm som är ende från det laget som startar i kväll? Elm var för övrigt en av dem som sköt mål på Hart i straffläggningen.

***

Fredrik Ljungberg är nära att sluta, säger han till fotbollskanalens David B Larsson i intervjun nedan. Han får naturligtvis köra så länge han vill, men det vore rätt skönt att slippa se honom kämpa för att slå sig in någonstans i Europa där han får svårt att platsa.

Publicerad 2012-06-15 kl 15:24

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons