POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Har AIK och Helsingborg några mirakel i sig?

Ekwall vs Lundh on Tour är tillbaka på onsdag i nästa vecka. Redan nu kan du få ett smakprov där premiärgästen Alexander Kačaniklić reder ut turerna kring hur han blev uttagen i U21-landslaget trots att han debuterade i A-landslaget precis och gjort succé i Premier League.

Överhuvudtaget en behaglig kille som inte låtit succén lyfta i väg honom och som vänligt välkomnade oss till hemmet utanför London. Ger även ett klokt intryck och verkar veta vad som är bäst för att fortsätta prestera. Han var imponerande på många sätt och sett till vad han visat hittills så finns det mer att hämta.

Glöm inte heller att Ekwall vs Lundh on Tour drar på resa i november där DU kan hänga med. Vi drar 23-26 november och ser Charlton-Huddersfield och Chelsea-Manchester City och du kan läsa mer om resan HÄR.

***

Efter AIK-bragden i Moskva och Helsingborg redan med så var det fullt fokus på lottningen av Europa Leagues gruppspel – trafiken på fotbollskanalen.se gick i topp vid 13-tiden – och utfallet blev okej. Svåra grupper för de svenska klubbarna och vi får inte glömma hur tufft Malmö FF hade det i fjol mot Austria Wien, AZ och Metalist.

I slutändan fick MFF med sig en poäng på sex matcher och även om man i perioder spelade bra så bara small det när motståndarna fick chanser. Inte helt olikt när Helsingborg spelade mot Celtic nyligen, där man framför allt i den första matchen hade möjligheter att göra mål men brast i avgörande lägen både framåt och bakåt.

AIK fick Napoli, PSV Eindhoven och ukrainska FC Dnipro som inte är ett av de starkaste lagen i landet men väl kom fyra. Ingen tvekan om att AIK behöver några liknande mirakel som i Moskva om det ska bli några poäng. Elfsborg fick sig en rejäl omgång av Napoli för ett par år sedan och laget är inte sämre med en Cavani i slag. PSV är naturligtvis ett bättre lag än AIK och även där blir det svårt att sikta in sig på poäng.

En fördel för AIK är att man åtminstone borde kunna hämta hem en del pengar på matcherna mot PSV och Napoli. Kul dessutom att klubben breddat truppen med Henok Goitom och Mo Bangura. Kanske kan även Daniel Majstorovic kliva in? Ja, det är onekligen en spännande höst och sett till att man räknade ut dem mot CSKA är det bäst att ligga lågt.

Helsingborg fick också en tuff grupp med Hannover, Levante och Twente. Mattias Lindström är säker på att HIF går vidare och självklart ska man tro på sig själv och med Peter Larsson tillbaka i backlinjen så blir man starkare bakåt. Ändå ser det ut som en grupp där det kan bli ytterst få poäng för det allsvenska laget.

Hannover är stabilt Bundeligalag som gick till kvartsfinal i Europa League i våras och har potenta anfallare som Mohammed Abdellaoue och Mame Biram Diouf. Spanska Levante var en sensation i La Liga senaste säsongen och den lilla klubben blev sexa vilket är bäst någonsin. Äldre och erfaren trupp men har inte spelat i Europa.

Holländska Twente har sålt av en del av de tunga spelarna som Luuk de Jong till Mönchengladbach och får nog ses som sämre än tidigare och det är HIF:s bästa möjlighet att ta poäng så här på förhand.

Om man bara lägger ut AIK och HIF:s schema mot sina motståndare i Europa League och lägger in andra svenska insatser så inser man att det inte bara krävs ett mirakel utan flera om det ska generera mer än ett antal miljoner i publikintäkter. För att slåss om att gå vidare så måste lagen höja sig och klara av att ligga på den nivån.

Ni ser ALLA AIK:s och Helsingborgs matcher i TV4-sport och det går även att se dem på fotbollskanalen.se om man löer ett abonnemang på Play för mellan 79-99 kronor i månaden.

Här är hela lottningen;

Grupp A: Liverpool, Udinese, Young Boys, Anzji Machatjkala

Vidare: Liverpool och Anzji.

Grupp B: Atletico Madrid, Hapoel Tel Aviv, Viktoria Plzen, Academica Coimbra.

Vidare: Atletico Madrd och Viktoria Plzen.

Grupp C: Marseille, Fenerbahce, Borussia Mönchengladbach, Limassol.

Vidare: Fenerbahce och Mönchengladbach.

Grupp D: Bordeaux, Club Brügge, Newcastle, Maritimo.

Vidare: Newcastle, Bordeaux.

Grupp E: Stuttgart, FC Köpenhamn, Steaua Bukarest, Molde.

Vidare: Stuttgart, Molde.

Grupp F: PSV Eindhoven, Napoli, Dnipro Dnipropetrovsk, AIK.

Vidare: Napoli, PSV.

Grupp G: Sporting, Basel, Genk, Videoton.

Vidare: Sporting, Basel.

Grupp H: Inter, Rubin Kazan, Partizan Belgrad, Neftci.

Vidare: Inter, Rubin.

Grupp I: Lyon, Athletic Bilbao, Sparta Prag, Hapoel Kiryat Shmona.

Vidare: Atletic, Lyon.

Grupp J: Tottenham, Panathinaikos, Lazio, Maribor.

Vidare: Lazio, Tottenham.

Grupp K: Leverkusen, Metalist Charkiv, Rosenborg, Rapid Wien.

Vidare: Metalist, Leverkusen.

Grupp L: Twente, Hannover, Levante, Helsingborg.

Vidare: Hannover, Levante.

***

Sitter på flyget hem efter tre dygn av “Planes, trains and automobiles” i Storbritannien för att göra Ekwall vs Lundh on Tour samt Helsingborgs kval mot Celtic Celtic Park. Även om jag vet att det forna imperiet flagnat så är det alltid lite skakande att svänga utanför London och upptäcka det brutala klassamhället.

Nergångna bostäder, utslagna fabriker och en fattigdom som visar sig i form av dåliga tänder, risig kost (alla äter chips hela tiden och dricker mycket bira) samt en känsla av hopplöshet. Mellan var fjärde och var femte hushåll saknar helt någon vuxen som har jobb. Otroligt att den brittiska regeringen dessutom fortsätter att rusta ner vilket innebär att klasskillnaderna bara ökar och ökar.

Okej för att det var häftigt med OS i London och att medaljskörden gav en nationell yra, ändå undrar man om inte stålarna kunde gått till något vettigare? För vad finns kvar när alla åker hem och notan är kvar hos britterna? Inte heller kan jag se vad som ska få fart på de nergångna industrierna och i takt med att skolor och liknade drar ner så permanentas en underklass.

***

Bredan Rodgers rensar friskt efter King Kenny Dalglishs värvningar. Konstigt nog är det betydligt färre Liverpoolfans som hör av sig nu än då Roy Hodgson styrde klubben. Ändå kostade Dalglish värvningar betydligt mer och det ser ut att bli förluster som inte är i närheten av vad Hodgson åsamkade klubben.

***

Undrar om inte Gais elitlicens åker efter det här? Wanderson gick inte ens att skänka bort. Kanske inte konstigt sett till att han tjänar 4,9 miljoner kronor om året – och gör det i två och ett halvt år till. Lägg på de sociala avgifterna och ni fattar att den blivande superettanklubben behöver trolla för att fixa licensen. Tänk om man bara sålt i vintras till Helsingborg?

***

Premier League-klubbarna ser ut att närma sig fem miljarder kronor under sommarens transferfönster. Tänk att det fanns en hel del experter/journalister som i januari proklamerade att tiderna där klubbarna skulle spendera stora summor var över, och aldrig skulle komma igen. Jo, tjenare.

Självklart är det sämre tider i fotbollsvärlden och i Spanien och Italien är det svårt för många klubbar. De får låna in spelare eller byta med varandra och kan absolut inte betala transfersummor. Men det finns pengar på andra ställen och det går inte att säga att festen är över på det sättet.

Bara i Premier League har inte det nya tv-avtalet som stack med 70 procent kickat in än. Så räkna inte med fattigmansdagar och svångrem än på ett tag även om Uefa-mannen Gianni Infantino varnade klubbarna för att Uefa inte kommer att tveka när det handlar om att slänga ut dem som inte följer det nya finansiella regelverket.

***

Överallt bara rasslar det in spelare, men på Elland Road är det dött. Ken Bates Out.

***

Erton! Vilken utväxling han fått i Djurgården.

***

Mathias Ranégie hamnade i Udinese och även om SM-guldet kan ha försvunnit där så är det förståeligt att MFF-ledningen inte stoppade honom. När en spelare är i den åldern behöver det inte bli speciellt många fler chanser att komma ut och bli välbetalt utlandsproffs. Just Ranégies karriär kan få mig på gott humör. Tänk att komma igen så många gånger.

Däremot måste Malmös beslut att inte sälja Daniel Larsson (ja, jag vet att han gjorde målet på Rangers) till Kaiserslautern häromåret framstå som en av de sämre beslut svenska klubbar tagit. Tänk att de kunde ha fått närmare 20 millar för honom och nu kanske det blir ett par miljoner om man säljer till Bröndby eller så blir det noll i vinter.

En icke-affär i klass med när AIK inte sålde Kalle Corneliusson till franska Troyes för tio miljoner kronor, men det är ett tag sedan. Apropå Kalle Corneliusson är det lite häftigt att han gick från AIK och sedan hamnade i Napoli. Hedersgäst när klubbarna möts i Europa League?

Apropå Ranégie kan det vara värt att kolla in honom när han gästade Ekwall vs Lundh och var ärlig om uppväxten och den krokiga vägen till toppfotbollen:

Programmet:

Extramaterialet:

***

Elfsborg kan inte direkt deppa av att AIK och HIF får tänka på Europa och Malmö FF tappar skyttekungen. Bara Häcken kvar som hotar och sett till det målmaskineriet så ska inte Jörgen Lennartsson o Co slappna av.

Publicerad 2012-08-31 kl 22:42

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå