POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Imponerande AIK får dubbeljobba i höst

På papperet så var Djurgården hemmalag men AIK ägde sin hemmaborg i det sista 08-derbyt på Råsunda. Efter att T-banekaos ledde till att avsparken blev försenad och fansen var tvungna att bränna av sina mäktiga tifos i förtid så drog till slut matchen i gång och det blev till slut en direkt ojämn match.

För efter Djurgårdens aggressiva inledning på 15-20 minuter så tog AIK över helt. Även om målen dröjde till efter paus så var det kvalitetsskillnad på lagen. Tyckte inför matchen att Daniel Majstorovic från start var en chansning men James Keane och Erton Fejzullahu blev nerplockade av mittbacken och kollegan Per Karlsson.

I det stora hela imponerade AIK:s lag från Ivan Turina i mål hela vägen ut till den starka bänken. Man släppte till oerhört få chanser och utnyttjade Djugårdens svaga kantspel och skapade läge på läge när man tryckt ner Dif i brygga. Till höger var Martin Lorentzon och Daniel Gustavsson starka och till höger var det Martin Mutumba, som uppbackad av “Nisse” Johansson, vågade utmana.

Det var Lorentzon som låg bakom 0-1 när han hittade fram till Kwame Karikari som var iskall i avslutet med fel fot. Celtic-lånet Mohamed Bangura bombade in 0-2 från distans och inte ens Ulf Adelsohn (som satt på VIP-läktaren) kan klaga på Kenneth Höie för målen och där Celso Borges skickade in 0-3.

För Djurgården och Magnus Pehrsson blir det att återvända till Kaknäs och försöka tända om inför en slutspurt där det blir oerhört svårt att nå några större framgångar. Knappast enligt planerna men alldeles för många oavgjorda och en svag start tynger klubben. Även om man är på rätt väg.

Annat för AIK som åker från ett grymt inramat derby till Neapel för Europa League-spel mot Napoli. Där bör det bli åka av för AIK:arna även om Andreas Alm sa att det inte var några problem att gå “all in” efter vinster i allsvenskan. Just dubbeljobbet kan vara största hotet mot AIK:s guldhopp och gynnar Elfsborg, Malmö och Häcken som bara har inhemskt spel.

Samtidigt ser AIK ruskigt starkt ut och CSKA Moskva lärde oss alla att det inte går att räkna ut klubben. Det är heller inget snack om att man både breddat och spetsat truppen när man plockat in Majstorovic och Bangura. Lägg till Henok Goitom som är ett oprövat kort och som ännu så länge är svårbedömd efter den korta speltiden.

En häftig höst väntar både för allsvenskan och för alla AIK:are och vi neutrala kan bara njuta av att åka med och följa äventyret.

***

Fotbollskanalen Europa. TV4. 23.10.

***

IFK Göteborg är inte inblandat i guldstriden men gjorde sitt för att spetsa till kampen om Lennart Johanssons pokal när man slog Elfsborg hemma. En andningspaus för IFK som tog en trea och närmade sig mittskiktet av tabellen men det som sitter på min näthinna är Niklas Hults räder – är han inte en man för A-landslaget snart? – och de galna räddningarna från Kevin Stuhr Ellegaard.

Undrar om inte det darrar till i Boråslaget nu? Visst, man har Sundsvall hemma i nästa men sedan är det AIK borta och där kan 08-laget kliva förbi. Dessutom jagar ju både Häcken och Malmö på.

***

Man ska inte sätta för mycket tryck men det är spännande med Jordan Larsson, 15, som briljerar för Högaborg. Är man döpt efter Michael Jordan är det klart att pressen är där, och lägg till farsan Henrik.

***

Nej, jag tycker inte att regelverket som innebär att man ska sluta spela när fansen tänder bengaler är rätt. Det betyder inte att det är smart av fansen att tända bengaler oavsett. Dels kostar det klubbarna pengar, dels så förstör det matchens rytm så länge regelverket finns.

Ta lärdom av Malmö-fansens lyckosamma kampanj för att slippa bli bussade till Helsingborg och hur de i samtal fick till en förändring. Jag vet att man försökt kring bengaler, men det är bara att fortsätta till man hittat kontrollerade former för att tända dem för att få stämningen.

Efter att jag twittrat om att jag tyckte att bengalerna på 08-derbyt förstörde matchen – för att den rycks sönder med idel uppehåll vilket bland annat Magnus Pehrsson var missnöjd med – blev det reaktioner. “Pajas”, “gubbe”, “moralpanik” och “politisk korrekt” var några av epiteten.

Det går knappt att ta diskussionen med de mest “passionerade” av fansen och det är synd. Dessutom verkar de omöjligt kunna se att en del av dem faktiskt spelat en roll till att få det till det klimat vi har på arenorna. Det är inte så att alla klubbar vill ha det som det är inför en del av högriskmatcherna.

Att dessutom se hur man vid Dif-läktaren smäller knallskott så att tolv- och 13-åriga bollkallar får fly. Ja, det är en förbannat trist syn och som gör att en hel del människor har svårt att fatta det här.

***

Blandad helg för Erik Hamrén: Safari, Granqvist, Berg bänkade, Toivonen utbytt i paus och Gerndt utvisad. På plussidan så fanns mål från Zlatan, Elmander och sedan var Martin Olsson och Kim Källström tillbaka och “Chippen” nätade i LA Galaxy-debuten.

[youtubeplay id=”HYNULDWHf6g” size=”large”]

Dessutom glänste Alexander Kacaniklic för Fulham med en assist och en fixad straff och i bägge fallen var det Dimitar Berbatov som straffade WBA. Har du inte sett den svenska Premier League-sensationen i Ekwall vs Lundh on Tour så gör det: 

***

45 000 på två allsvenska matcher.

***

Förvånar mig inte det minsta att Zlatans lön anses uppumpad och att Le Parisien skriver den till 77 miljoner kronor istället för 120. Skälet är naturligtvis att hög lön är status och ett kliv ner till Ligue 1 måste bli kompenserad, och då vill man gärna ha ut de uppgifterna.

***

Elfsborg har 0.11 poäng i snitt på naturgräs sedan man vann på Råsunda våren 2011. Det är inte mycket, även om det nu inte spelar någon roll.

***

Jävligt snyggt mål, men det sved: [youtubeplay id=”tkaPaA-Ex7Q” size=”large”]

Publicerad 2012-09-16 kl 20:40

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå