POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Svider att SVT rycker till sig Lennart Johansson-dokumentär

När väl Philip Anschutz sålt av AEG ska det bli intressant vad som händer med Hammarby och de 49 procenten som AEG äger. Säljer en ny ägare? Och i så fall till vem eller vilka? Ja, även om AEG:s representant i Sverige säger att det är som vanligt är det troligt att det inte alls är så.

***

Andra halvlek av Real Madrid-Manchester City var svettig att följa och sett till att City åkte hem utan poäng så måste det svida något fruktansvärt. Jag förstår att Joe Hart var besviken och kritiserade laget över att ha tappat 2-1 till 2-3 på fem minuter.

Vad segern betydde för José Mourinho var rätt uppenbart, eller hur?

[youtubeplay id=”al8yRYZ-9s0″ size=”medium”]

***

När missade Zlatan en straff senast?

***

Dokumentären om Olof Palme har onekligen gått hem och sidan tre i dagens Dagens Nyheter som visar på hur ALLA gått bananas över filmen är ett tecken i tiden. Själv ser jag också gärna dokumentärer och läser helst biografier av olika slag (föredrar typen om Steve Jobs snarare än mer ensidigt Zlatan-stuk) men det ska vara om verkliga personer.

Visst fattar jag att det blir en diskussion om det är en sann bild av Palme eftersom han på ett sätt torskade ett par val men samtidigt var en karismatisk, stark, modig politiker och på många sätt för stor för Sverige. Hatet mot honom skojar man inte heller bort, och jag glömmer inte Europeiska Arbetarpartiets bokbord och klistermärken tidigt 1980-tal.

Vi är nog många som växte upp då och hörde historierna om mentalsjukhus och annat kring Palme. En man som stod bakom det höga skattetrycket och en rätt teknokratisk inställning där samhället tog väldigt mycket ansvar för hur livet ska arta sig (på gott och ont) blir naturligtvis kontroversiell, och sett till att han klivit från överklassen till socialdemokratin blev det extra laddat.

Ännu inte sett filmen om Palme men ska få in den i helgen som kommer och just dokumentärer kan man inte få nog av. I sportens värld är det för få exempel som är lätt tillgängliga, även om jag gillade den om Ayrton Senna som nyligen gick, och Blåvitt-dokumentären hade ljuspunkter men förstördes av att man försökte trycka in en konstruerad politisk tes.

Bägge filmernas styrka är det gamla materialet som när F1-förarna har säkerhetsmöten eller med Blåvitt-spelarna i vardagen och det ska även vara ett plus i filmen om Olof Palme. Att just få vara med där det hände och få se hur de betedde sig, klädde sig och uttryckte sig ger en stark närvaro.

Är nu avundsjuk på SVT som är på väg att ta in en dokumentär som ska handla om Lennart Johansson, 82. Den förre Uefa-basens livsresa är naturligtvis mumma för någon att göra film av och det är förre Expressen-journalisten Thomas Pettersson som inblandad via ett produktionsbolag där även Svante Stockselius (fd Expressen, fd TV3, fd Tv4, fd SVT, fd Melodifestivalen) är delaktig.

Bland annat följer man Lennart på väg till Neapel för torsdagens match mellan Napoli och AIK där ju Lennart Johansson var ordförande och även engagerad i olika omgångar och som är klubben han älskar. I samband med Champions League-finalen i våras var man med och det är många stora män som ser upp till Lennart Johansson.

Tajt involverad i projektet är även Lars-Christer Olsson som ju kom till Uefa under Johanssons tid där och som var vd fram till 2007 då Michel Platini vann presidentvalet över Johansson. I våras så stöttade Lennart Johansson Olsson öppet när det handlade om vem som skulle efterträda Lars-Åke Lagrell som ordförande i det svenska fotbollsförbundet.

Får bara hoppas att dokumentären inte håller igen i de mer kritiska aspekterna kring kulturen i Uefa och Fifa och vad som hänt i korridorerna där. Naturligtvis har Johansson koll på mycket och det hade varit underbart om han verkligen öppnade sig helt och gav ännu mer insyn än han redan gjort.

Har för egen del alltid uppskattat Johansson för att han är rak och öppen. Visst, han blev en del av en speciell kultur i lyx och har givetvis blivit smittad av den. Inte heller tar man sig hela vägen upp i toppen av Uefa och nästan i Fifa utan att kunna hantera maktspel på högsta nivå, och med en hel del givande och tagande av hårda tag.

Vi får avvakta och se vad det blir och en fördel med att SVT är inblandat är det arkiv man har och där man kan misstänka att det finns en del äldre material. Sedan kan man bara hoppas på andra tv-bolag och att möjligen även Uefa sitter på material. Viktigast är dock att det inte bara blir en hyllning utan att Johanssons olika sidor kommer fram.

***

Manchester United har budgeterat en kvartsfinal i Champions League, FA-cupen och Ligacupen.

***

Hammarbys höst dog i och med förlusten på Grimsta IP och det är bara att bocka och buga för Brommapojkarna som gör det skickligt. Lite Häcken light över BP:s bygge och och känslan är man för varje resa som man varit uppåt blivit starkare. Lär bli ett grymt rejs under hösten mellan Halmstad och BP gällande den sista direktplatsen.

Däremot var det gula kortet på Pablo Piñones-Arce minst sagt tveksamt. Anfallaren har fått så fruktansvärt mycket skit av Bajen-fansen och då måste man kunna reagera. Sedan kan jag inte tycka att det han gjorde var särskilt farligt. Självklart har spelaren ett ansvar, men det finns en gräns.

***

Utan att lägga mig i Thomas Quick-fallet är jag ändå fascinerad av mejlväxlingen mellan några inblandade.

***

 Krönika om allsvenska toppstriden.

***

Gör ont att Leeds United nu har under 20 000 på Elland Road.

Publicerad 2012-09-19 kl 12:32

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå