Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Ge inte upp Mårts, fotbollen kan sänka sig själv

I förra veckan klagade Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts på den uppmärksamhet som fotbollen får kontra hockeyn. Sett till att fotbollslandslaget bara vunnit ett VM-brons för länge sedan, vilket är annat än hockeyn som ju tagit några VM-guld och OS-guld. Det finns ju förvisso en skillnad och det är att fotbollen är en större idrott i världen, helt enkelt.

ANNONS

Sedan kan jag inte se någon större skillnad på hur medierna hanterar allsvenskan i fotboll och elitserien i hockey. Bägge de högsta serierna dominerar mediaflödet. Däremot är det viss skillnad på landslagen, men det handlar också om att fotbollslandslaget spelar färre och därmed viktigare matcher.

Dock ska inte Pär Mårts ge upp drömmen om mer uppmärksamhet för sina killa, för fotbollen kan tappa sitt grepp sett till hur dess utveckling går åt att bromsa tillgången på spelare och därmed skapa uppmärksamhet. Fotbollslandslaget jobbar tvärtemot hur hockeyn och andra idrotter som gärna vill ha uppmärksamhet jobbar.

Det är lätt att bli bortskämd och vänja sig vid uppmärksamheten och ta den för givet.

Inför Sveriges VM-kval mot Tyskland så sluter landslaget leden och släpper inte fram särskilt många spelare. I dag på den sista presskonferensen så är det Johan Elmander och Andreas Isaksson ihop med förbundskapten Erik Hamrén på ett podium. Det är ett internationellt stuk på den tillställningen.

ANNONS

Sett till att Elmander och Isaksson var ute och pratade med pressen i går och i lördags så känns det inte så hett för svenska medier. Vad är nytt i dag när det gäller synen på tyskarna? Nej, det är rätt iskallt för alla svenska medier som skickat folk till Berlin för att bevaka landslaget inför höstens match.

Men det blir inte fler spelare, meddelar pressmannen Hans Hultman. Så inför VM-kvalet har landslaget släppt fram åtta spelare på tre dagar varav fem eller max sex lär spela (tror inte Christian Wilhelmsson, Alexander Kacaniklic och Marcus Berg startar). Nej, det är inte lika lite som stora länder som England, Tyskland, men det är betydligt färre än länder som Norge och Danmark.

Vi får inte snacka med Anders Svensson om hans syn på speltid. Kanske är det för känsligt? Inte heller höra hur Mikael Lustig ska stoppa Marco Reus? Eller hur Jonas Olsson ska hantera ett av Europas mest potenta offensiva lag? Eller om hur Martin Olsson mår, och hur han ska ta sig an Thomas Müller? Och vad tror utbytte Kim Källström om sina möjligheter? Sveriges lagkapten Zlatan Ibrahimovic kan vi bara glömma.

ANNONS

Det finns många frågor men svaren blir få. I grunden tror jag fotbollen förlorar på det och den dagen då fixstjärnan Zlatan Ibrahimovic lägger av i landslaget så kommer förbundet ha det betydligt tuffare. Då kanske det är en del förbundsherrar som låter som Pär Mårts när de har en nybyggd arena att fylla.

Jo, jag vet att förbundskapten Hamrén ogillar pressen numera och att lagkapten Zlatan Ibrahimovic oemotsagt får sprida att 95 procent av det som skrivs är lögn (undrar bara hur han klassificerar de maratonintervjuer han gjorde inför sitt boksläpp?) och att det naturligtvis påverkar hur truppens ledning hanterar medierna och att man bara stryper mer och mer.

Det är fel strategi. Bronslaget från 1994 gjorde media en timme om dagen och då hela truppen. Det är inte så att det krävs i dag, men att kunna snacka med fler är ett måste för att göra bättre journalistik. Att gå åt fel håll gör bara att det blir mer och mer spekulationer och annan typ av journalistik som är sämre. Även om svensk press är långt från både engelsk och tysk (de som säger något annat har inte någon koll).

ANNONS

Jag vet att det finns spelare i dagens landslagstrupp som gärna gjort press inför mötet med Tyskland – jag har kollat med dem – men därmed inte får komma till tals. Varför? Ja, det kan man undra. Jag tror inte att det handlar om att de inte kan prestera max i ett VM-kval för att de under 15-20 minuter svarar på frågor från journalister.

När jag ifrågasatte det i går i sms-konversation med Hans Hultman fick jag veta att “vi fått ganska att välja på senaste veckan” och att “i princip alla har ju varit tillgängliga”. Jo, tjenare. Kim Källström har inte talat med skrivande press sedan första dagen på samlingen (han kom till vår studio efter matchen men slapp mixed zone) och Anders Svensson gjorde en då också.

Det var inte läge att fråga dem om Tyskland första dagen på samlingen eftersom de tar en match i taget…ja, ni vet, och då kom Färöarna först. Sedan har det ju hänt saker på vägen, Svensson blev bänkad och Källström blev utbytt när laget vände underläge till seger. De frågorna kan vi inte ställa något om, men det är väl så Hamrén o Co vill ha det.

ANNONS

När det är jobbiga frågor då vill man gärna kliva undan och hålla avståndet, men när det är roligt, glatt eller något att sälja, då är pressen varken lögnaktig eller dålig. Erik Hamréns svar till Pär Mårts var att man får vad man förtjänar och precis så är det, eller rättare sagt, så blir det.

***

Vill ha mer koll på Tyskland så läs fotbollskanalens bloggare Anton Fors.

***

Var alltid avundsjuk när min mamma berättade om hur de satt mitt i natten och följde månlandningen sommaren 1969 och där Neil Armstrong klev ut på månen.

[youtubeplay id=”RMINSD7MmT4″ size=”medium”]

Därför kunde jag inte släppa Felix Baumgartner, även om det var en annan grej. Vilken man att våga genomföra det. Fattar inte hur man är funtad.

[youtubeplay id=”OM3YuCNr-9A” size=”medium”]

ANNONS

***

Tyskland vs Sverige är ingen lek. Tror på följande elvor:

Neuer – Lahm, Mertesacker, Badstuber, Schmelzer – Khedira, Schweinsteiger – Müller, Özil, Reus – Klose

Isaksson – Lustig, Granqvist, Olsson, Olsson – Svensson/Källström, Wernbloom – Larsson, Ibrahimovic, Elm – Elmander

Då får vi en del matcher i matchen: Lustig får en del att jobba med när Reus kommer mot honom precis som Olsson får det tufft mot Müller. Och vem ska fånga upp Klose? Wernbloom får kanske försöka ta hand om Özil ihop med Svensson eller Källström? Ja, det blir en match att se fram emot.

Om man ställer klubbarna mot varandra fattar man skillnaden: Fem från Bayern München, två från Borussia Dortmund, en från Arsenal, två från Real Madrid och en från Lazio. Bara från La Liga, Bundesliga, Premier League och serie A. Mot spelare från Kasimpasa, Celtic, Genoa, WBA, Blackburn i Championship, Elfsborg, Spartak Moskva, CSKA Moskva, Sunderland, Paris SG och Galatasaray.

ANNONS

***

Tyska tidningar har inte glömt Sverige-Paraguay från VM 2006 då 50-60 000 svenskar satte färg på den tyska huvudstaden och Pippi-sången ekade på gatorna. Både bilder och stories om det i dagens blaskor.

***

Stängd träning för landslaget i eftermiddag. För medier. För fans.

***

Glöm inte att Erik Hamrén ännu inte vunnit mot en stor nation som haft något att spela för. Holland var klart för EM när laget fick stryk på Råsunda och Frankrike i EM var likadant. Dags på tisdag kväll?

Publicerad 2012-10-15 kl 10:05

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto