Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Vilket lyft för Bundesliga att Pep gick dit

Pep Guardiola valde till slut Bayern München och även om den tyska storklubben var med i matchen hela vägen så trodde jag kanske mer på Premier League och kanske på Manchester City som ju redan rekryterat två av Guardiolas tidigare arbetskamrater i form av Ferran Soriano som vd och Txiki Begiristain som sportchef.

Dessutom var Guradiola öppen om att han ville coacha i Premier League i samband med en hyllningsvideo när det engelska förbundet fyllde 150 år häromdagen. Då var dock kontraktet med Bayern redan undertecknat och det var lite fascinerande att han gått i från sin princip om att bara skriva kontrakt ett år i taget.

Stort av Bayern München att bärga en av världens största tränare, och ett oerhört lyft för Bundesliga som surfar på en framgångsvåg av både sportsliga framsteg och att man är den liga som drar mest publik i Europa och dessutom är till stor del medlemsägda klubbar med biljettpriser som är okej, vilket gett en oerhörd massa positiv press.

Lite fegt val av Pep Guardiola kan jag tycka på ett sätt. Bayern har varit och är så oerhört dominerande i Tyskland och där det inte alls varit som i Spanien med Real Madrid vs Barcelona. Även om Dortmund vuxit sig stark de senaste åren är det inte i närheten av den styrka som Real haft i Spanien, och Bayern har oerhörda resurser som få kan mäta sig med.

Samtidigt är det ett modigt val att gå sin egen väg och satsa på Bayern och där han säkert ser större likheter med den tyska klubben och Barcelona än med Manchester City och Chelsea. Där medlemmarna äger en stor del av klubben och där man satsar oerhört på att ta fram egna talanger, sedan blir det ju aldrig detsamma som i Barcelona där han själv var fostrad och kunde allt utan och innan.

Undrar även hur Pep ska hantera FC Hollywood? Där spelare, ledare och en del gamla stjärnor inte sällan ser sig som större än klubben och det i sin tur genererar ett rubrikflöde 24/7 som inte är lätt att hantera för alla. Bara att söka efter Giovanni Trapattonis gamla presskonferens på nätet för att se hur det kan ta att leda den tyska storklubben.

Vilka stjärnor dumpar Guardiola i sommar? Ribéry? Robben? Gomez? Ja, han har säkert en rätt klar plan för hur han vill göra eftersom han vetat detta i en månad och kunnat följa klubben. Oerhört spännande ska det bli oavsett.

Håller inte med de som anser att FC Barcelona var ett lag och en klubb som gick för sig själv när Pep Guardiola kom in från B-laget och bara fortsatte att åka med. Trots allt hackade det betänkligt för klubben och man tog inte en enda titel 2007-08 och blev bara trea i La Liga och åkte ut i semifinalen i Champions League.

Frank Rijkaard blev då ersatt av Pep Guardiola som tränare för klubben. Dåvarande storstjärnan Ronaldinho var mer intresserad av annat och blev snabbt dumpad av Guardiola som även skickade i väg Deco och ville bli av med Samuel Eto’o.

Han byggde sedan laget än tydligare kring Xavi, Iniesta och en Messi som växte ut än mer och resten är tiki-taka-historia. Möjligen tog Tito Vilanova över ett självspelande instrument men det var en annan man som dragit i gång det och fått det i slag.

***

Flyger till Thailand i kväll för King’s Cup och även om matchtiderna (onsdag 23 januari 10:00 svensk tid samt lördag 26 januari på förmiddagen) inte är kanon är det några år sedan det fanns en möjlighet till så starkt motstånd. Inte sedan 2009 då Sverige mötte USA och Mexiko har det varit så relativt starka landslag.

Onsdagens motståndare är Nordkorea var med i VM i Sydafrika 2010 och även om man redan halkat ut i VM-kvalet till Brasilien så gjorde man det i en grupp med de två lag som dominerar det asiatiska kvalet och är på god väg till Brasilien: Japan och Uzbekistan. Nordkoreanerna har inte heller problem med att alla de bästa spelar utomlands.

Om Sverige kan slå Nordkorea så lär det bli Finland i en final, då Thailand är det sämsta laget och dessutom kommer med U23-landslag, och det finska manskapet är rätt starkt. Nej, Jari Litmanen är inte med men många av de finska spelarna i allsvenskan och även en del bänkade utlandsproffs är med i truppen.

Sveriges trupp sedan Johan Dahlin tackat nej för att träna hemma med Malmö FF och sedan Oscar Lewicki blivit skadad:

Målvakter: Pär Hansson, Oscar Jansson, David Mitov Nilsson

Backar: Adam Johansson, Pontus Jansson, Niklas Backman, Daniel Majstorovic, Pierre Bengtsson, Erdin Demir, Alexander Milosevic, Martin Lorentzon

Mittfältare: Anders Svensson, Simon Thern, Jiloan Hamad, Jakob Johansson, Ivo Pekalski, Christoffer Nyman, Robin Quaison

Anfallare: Victor Claesson, Erton Fejzullahu, Tobias Hysén, Viktor Prodell

Har inte varit i Thailand sedan 2001, även då för King’s Cup som spelades i Bangkok. Sverige spelade då fyra matcher – tre i gruppspelet och en final – och till slut slog man Kina i finalen som då tränades av den serbiske fotbollsgurun Bora Milutinović. Det var andra tider då och det var bara jag och TT:s Henrik Skiöld på plats som journalister samt fotograferna Leif R Jansson och Niklas Larsson och Tommy Söderberg ville att vi skulle åka med i spelarbussen.

Rätt övertygad om att det inte var så många andra som höll med och jag tror bara det blev en åktur med landslaget. Däremot är alltid vinterturnén ett utmärkt sätt att få sitta och snacka med spelarna på ett annat sätt och som är bra för bägge parter. För egen del är det en ynnest att få åka i väg och följa nya landslagsstjärnor på uppgång – och vilka man ska sortera bort.

HÄR ÄR EN TOTAL KARTLÄGGNING MED FLOPPAR OCH TOPPAR PÅ TIDIGARE VINTERTURNÈER.

***

Om jag varit Dogge Doggelito hade jag väntat med att skryta om en värvning till efter att han blivit en succé. Sett en del spelare komma och gå utan att göra avtryck, eller göra avtryck på fel sätt.

***

Tänk att El Hadji Diouf fick till en “Panenka” i ett avgörande läge mot Birmingham. För oss Leeds-fans gäller det att slicka i oss smulorna:

[dailymotionplay id=”xwt6ri” size=”medium”]

Nu väntar Tottenham i nästa runda i FA-cupen och det vore underbart att sänka ett av den svenska sportjournalistikens heliga kor.

***

King´s Cup i Thailand var ett av de första uppdragen för min del för Expressen och jag direktrapporterade om matcherna till sajten via mobilen. Tätt därefter var jag ett par svängar i Moldavien för VM-kvalet. Det plus en iver att hitta scoops ledde till en mobilräkning för det första kvartalet på 85 000, vilket sägs vara den största notan i tidningens historia.

Dåvarande sportchefen Lars Näslund kom inrusande på redaktionen och var röd i ansiktet och skrek: “Det är en klassiker, det är en klassiker.” Då hade han varit på möte med någon ekonomidirektör som ville beslagta min mobil men där Näslund hade kämpat emot och i slutändan fick jag ha den kvar.

Publicerad 2013-01-17 kl 12:16

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons