Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

För Philippe Huber är jorden möjligen platt

Leeds är vidare i FA-cupen efter bragdmatch mot Tottenham och det är ju långt mellan gångerna men det var förbannat gött att se Ross McCormack smälla dit 2-0. Marching on together…

[dailymotionplay id=”xx2qi4″ size=”medium”]

***

Precis som många andra läste jag Expressens Mathias Lührs underhållande intervju med Philippe Huber som äger det schweiziska rättighetsbolaget Kentaro och det är inget snack om att Huber inte är rädd utan svingar både hit och dit. Han är onekligen underhållande.

Det var Huber som tog klivet in i i svensk fotboll vintern 2005 när SvFF:s agent Rune Hauge inte fick tv-kanalerna att betala Lagrell o Co tillräckligt och i Expressen som jag jobbade på då så döpte vi honom till hästhandlaren efter kopplingen till Malin Baryard.

Huber och hans partner Philipp Grothe kom till Hauges räddning och köpte hela fotbollspaketet med löfte om att sälja det vidare. Det var också tal om att man skulle förädla produkten. Om Kentaro lyckats kan man diskutera – man sålde en del till Telia men det lyfte aldrig – och avtalet hamnade högre.

Frågan är om inte Huber är inkallad för att göra samma trick med hockeyn nu också? Elitseriens avtal går ut efter nästa säsong och i slutet av januari ska bud vara inne. Ja, det följer på många sätt agerandet när Kentaro klev in i svensk fotboll för att få fart på tv-buden – och därför kliver Huber fram i tidningen rejält.

För det är återigen Rune Hauge som lurar i bakgrunden. Norrmannens bolage Profile Media som han skapat ihop med Anders Lindh är rådgivare till Hockeyligan som säljer rättigheterna. Och när det går trögt i budgivningen då dyker Kentaro och Huber upp för att röra om i grytorna.

Problemet för hockeyn är att Kentaro inte är gratis att utnyttja. Philippe Hubers påstående i intervjun att hans bolag skickat in två miljarder i svensk fotboll är långt från sanningen. Snarare är det så att agenterna Hauge och Huber, enligt initierade källor, tagit ut 35 miljoner kronor om året för varje år tv-avtalet rullat på.

Det blir mycket pengar och sedan kommer Huber och Hauge att hävda att de drev upp priserna mer än vad de tagit ut, men där deras motståndare kommer att hävda motsatsen. Vem som har rätt går inte riktigt att reda ut, men det är större chans att jorden är platt än att han skickat in två miljarder i svensk fotboll.

Frågan är hur länge Huber och Kentaro är med i svensk fotboll? Klubbarna i allsvenskan och superettan har dumpat Kentaro och planerar att förhandla nästa tv-avtal på egen hand och SEF-basen och förre Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson har hjälp av den kunnige Jonas Persson (tidigare i IEC och numera i Kalmars styrelse).

SEF-klubbarna anser inte att Kentaro och Profile är värda stålarna för att förhandla fram ett tv-avtal och just Rune Hauge var mest Lagrells man. När det kommer till förbundet så är det så att Uefa tar över försäljningen av kvalmatcherna så att Kentaros del av förbundets affärer krymper – och det rejält.

Där har ni en förklaring till att Philippe Huber inte blev placerad vid honnörsbordet på den svenska Fotbollsgalan i höstas. Schweizarens roll är mycket mindre och i en tid när både SvFF och SEF bytt ledare pågår ett intrikat spel om makt och rättigheter och vem som ska sätta agendan.

Sett till svårigheterna för Kentaro att ta hand om sina affärer i Sverige gör att man kan misstänka att man försvinner från den svenska marknaden om man inte kan köpa in hockeyn. Blir intressant att följa om Huber kan göra sitt trick ännu en gång och se till att få makten över hockeyns tv-rättigheter.

***

Jetlag är segt.

***

Intervjuade Erik Hamrén under resan i Thailand och där han gav sin syn på allt från Messi och hur spellistor kan ge kritik till att han kände att media letade fel på honom i höstas och drömmen om VM-medalj och hur han upplever det är att vara tränare för Zlatan:

***

Saknar 30 grader och sol.

***

Publicerad 2013-01-28 kl 12:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons