Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Hellre Zlatan-trailer än Zlatan-intervju för Kanal 5

Lundhs blogg

Vill betona att jag gjort en rättelse efter det här blogginlägget: läs här om Kanal 5 som satsar dubbelt, både på trailer och intervju med Zlatan och intervjun som byttes bort var den mot Norge i augusti.

I en tid när traditionella medier är under press och vi allt oftare hamnar i en diskussion om vad journalistik får kosta är det en aning intressant att Kanal 5 satsat på en trailer med Zlatan Ibrahimovic istället för att göra en längre intervju med Sveriges lagkapten.

Ambitionen att sälja in matchen med reklam väger över journalistiken i det här fallet och därför ser vi nedan i Kanal 5 med jämna mellanrum istället för att exempelvis Tommy Åström skulle sitta ner och göra en exklusiv intervju.

Naturligtvis ger Zlatan en presskonferens under onsdagen och det går att ställa frågor där också, men det är något helt annat att sitta ner och intervjua en person på egen hand. Ingen avbryter ens frågor med ett helt annat ämne när man sitter där.

Annons

För egen del var jag förvånad över att Zlatan ställde upp på en trailer, han är ofta medveten om sitt värde i kommersiella sammanhang. Så fick jag höra att Kanal 5 helt enkelt bytte bort rätten till en exklusiv intervju mot att Zlatan sa några väl valda ord för att sälja in Irland-Sverige.

Om det är rätt? Ja, det är naturligtvis upp till var och en att avgöra. För egen del tror jag att en bra intervju som man delar ut till kvällstidningarna hade gett minst lika mycket eko, och då i form av redaktionellt material.

I en tid när rättighetspriser går upp och det kostar att hålla sig med en redaktion så är det givet att detta kan bli allt vanligare. Betydligt billigare att bara sätta en trailerproducent att under en dag styra upp ett inslag än att jobba med en redaktion som bevakar landslaget.

Nej, jag är inte bitter för att TV4 bland annat sålde VM-kvalen Irland-Sverige och Kazakstan-Sverige till Kanal 5 under det senaste året. Den besvikelsen har vi redan tagit ut och det är inget nytt att det var trist för alla på Fyran.

Annons

Varför man sålde kan man bara spekulera i, men det räcker nog att kolla in Bonniers bokslut för att få en ledtråd. Sedan är alla medier mer eller mindre pressade och i krisläge går det bara att sälja sådant som är eftertraktat.

Och TV4 kommer garanterat att fortsätta satsa på livesänd idrott för det är något som drar folk till tv-apparater, datorer och mobiler. Vilket vi sett under hockey-VM, fotbolls-EM och friidrotts-VM. Så att det inte sänds matcher framöver är det liten risk för.

Däremot är jag orolig över var journalistiken ska ta vägen när traditionella medier rustar ner och det blir svårare och svårare att bedriva granskningar och verkligen sätta sig in i olika ämnen för att kunna ställa rätt frågor.

Givetvis är det allvarligare när det handlar om politik, näringsliv, stat och kommun men även idrotten och fotbollen behöver journalister som vågar ställa frågor som inte alla uppskattar. En trailer fyller knappast den rollen.

Annons

***

John Guidettis comeback dröjer ännu längre. Snart 18 månader sedan han senast spelade för ett A-lag. Undrar om han kommer tillbaka?

***

Inte förvånad över att Zlatan lyfter fram det värsta trycket från Celtic Park i Glasgow. Men det blir tryck i Dublin på fredag kväll också, eller lyssna bara nedan om du inte tror mig.

[youtubeplay id=”OJa6Rd259g4″ size=”medium”]

***

Många småskador i den svenska truppen. Inte till fördel. Ska dock inte glömma att även irländarna har problem med sin trupp och det är många spelare som är borta.

***

På fredag kväll håller jag på Tyskland. Det är inte ofta.

***

En del hänger gärna agenter för att de tar för mycket pengar ur fotbollen. Fifa uppger nu att det gjordes 10 454 transfers under 2013 till ett värde av cirka 22 miljarder kronor. Agenternas del steg förvisso 20 procent men var fortfarande runt 5 procent, totalt 1,1 miljarder kronor.

Annons

***

Sett till att en Leeds-spelare platsar i Irlands landslag kan det väl inte vara någon större kvalitet, eller? Får ge Paul Green att han gjorde en bra insats på Friends Arena.

Publicerad 2013-09-04 06:25

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto