Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Blir det "all in" eller försiktighet, Hamrén?

Dagen efter Portugal-matchen och det är svårt att veta vilket ben man ska stå på. Givetvis en solid insats av Sverige där man höll Ronaldo o Co under hyfsad kontroll och dessutom skapade tillräckligt med skarpa chanser för att göra det där bortamålet.

Istället blev det Ronaldo som fixade 1-0 och landslaget flög hem med en förlust och utan bortamål. Det är naturligtvis inte omöjligt att vända på det, rysaren är bara att det är svårt att se Ronaldo gå mållös från returen när Sverige måste kliva fram.

Ett portugisiskt mål innebär att Hamrén o Co måste göra tre mål för att nå Brasilien. Då handlar det om att “rycka tussarna” rätt tidigt och det kan definitivt straffa sig. Värsta är att Portugal har fördelen av bortamål även i en förlängning.

Ett sent svenskt mål och inget insläppt leder till förlängning och möjligen straffar. Därför har Sverige ingen brådska även om man naturligtvis ska försöka få till ett vassare anfallsspel och på något sätt involvera Zlatan ännu mer. Det handlar mer om tålamod från Sverige.

Anders Svensson från start? Ja, i min värld är det ett givet skifte och då mot Rasmus Elm. Sedan måste Sverige ändra på vänsterkanten och där kan både Martin Olsson och Jimmy Durmaz vara alternativ till Alexander Kacaniklic.

Om man går på spåret med Olsson får Pierre Bengtsson agera vänsterback.Det måste hända mer på den kanten och sett till hur mycket Portugal anfaller där så finns det ytor bakom Nani. Det går att såra dem där och det gick för få gånger.

Även om Portugal säkert kommer att vilja ta kommandot även på Friends Arena så måste Sverige vilja det ännu mer och uppbackade av 50 000 så borde man klara av att lyfta sig. Det är trots allt sista VM-chansen för ett helt gäng spelare.

***

Vilken greksmäll som U21-landslaget gick på.

***

Portugal är redan i Brasilien. Det är en svensk fördel.

***

De som kritiserar Zlatan efter en sådan här match kan ju inte greppa fotboll. Vet att det följer med statusen som en av de bästa i världen, men det var ingen avundsvärd matchbild för anfallaren. Sedan är det tydligt att han inte funkar som ensam spets i landslaget då han blir lämnad ensam på topp.

***

Går inte att komma i från att vid midnatt på tisdag kan Anders Svenssons landslagskarriär vara över. Dessutom står Erik Hamrén utan jobb om det inte blir en plats i VM. Då går hans kontrakt ut någon månad senare och även om jag inte tror att SvFF byter ut honom sett till resultaten så undrar jag om förbundskaptenen orkar köra vidare.

Det är så uppenbart att han har oerhört svårt att hantera de negativa delarna som följer med jobbet. Lars Lagerbäck hade lättare att avskärma sig från medierna och höll det på avstånd, men för Hamrén kryper det in under kostymen och alla som har koll vet att han läser i princip allt och att kritiken tar hårt på honom.

Där saknar han tyvärr shining och attityd och blir bara gnällig. Att leda landslaget kommer alltid att engagera och ge kritik, och det är en del av tjusningen med jobbet att alla bryr sig. Sverige är knappast det land som är värst när det handlar om att rubrikerna blåser till, och om man inte överlever det så är det nog fel jobb.

En intressantare frågeställning är om han utvecklat svensk landslagsfotboll? Utan tvekan har han på ett eller annat sätt fått Zlatan Ibrahimovic att höja sitt målande i landslaget rejält och Hamrén har gjort godkända resultat. Att ta Sverige till EM, även om det blev flopp där, och nära VM efter en andraplats är givetvis grund till att fortsätta.

Samtidigt har försvarsspelet fallit i kvalitet och några gånger har man klappat ihop. Dessutom har han haft svårt att få en del av de nya spelarna att växa i landslaget, men han har gett Rasmus Elm, Pontus Wernbloom, Emir Bajrami, Alexander Kacaniklic möjligheterna att ta en plats i elvan.

Han har dessutom fått till en offensiv som emellanåt varit sprakande och det är något positivt. Tyvärr har han inte fått ihop försvarsspelet med anfallsspelet och om det nu handlar om att Sverige är ett land med begränsat med spelare så får man kanske anpassa spelet efter vilka lirare man har. Det har inte Hamrén gjort, utan istället hemfallit att peka på att Sverige är ett litet fotbollsland.

***

Hela TV4-gänget avrundade matchen i baren på hotellet som egentligen var stängd, men killen bakom disken serverade oss mer än gärna. Han var lycklig över Ronaldos mål och segern. Det var väldiga skillnader i tron på att Sveriges landslag har en chans att vända på det här tisdag kväll eller inte.

***

Något udda hemväg från Lissabon. Hamnade på ett minimalt propellerflyg för 20 personer till Malaga. Satt på 1A och kunde inte sträcka ut benen för då hade jag sparkat piloten i ryggen. Gillade dock boxen man ficK: en vatten, en bit bröd och öronproppar. Sedan blev det SAS-kärran till Stockholm och hemma elva timmar efter att vi lämnade Avenida Palace.

***

O’Leary’s är en briljant idé. Synd bara att maten är allt annat än god.

***

Landslagets program fram till ödesmatchen för Erik Hamrén är två stängda träningar och några pressaktiviteter.

17 November

  • 10.15 Press entrance (gate 2) at Friends Arena opens
  • 10.45-11.05 Mixed zone, Friends Arena, Solna
  • 11.30-13.00 Training session, Friends Arena, Solna (open to media first 15 minutes)

18 November

  • 10.30 Press entrance (gate 2) at Friends Arena opens
  • 11.10 Mixed zone, Friends Arena, Solna
  • 11.30-13.00 Training session, Friends Arena, Solna
    (open to media first 15 minutes)
  • 13.15 Press conference with Erik Hamrén, Friends Arena, Solna

Portugal anländer till Sverige på måndag och tränar vid 17-tiden på Friends Arena. Jag vet inte var laget bor men det är väl antingen Sheraton eller Grand Hotell skulle jag tro.

Publicerad 2013-11-16 kl 21:13

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons