Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Om nu någon tvivlade, Zlatan styr även SvFF

Lundhs blogg

En hypotetisk fråga, svarade Erik Hamrén när jag undrade hur han hanterat en omotiverad Zlatan Ibrahimovic som tänkte sluta ii landslaget. I efterhand är den hypotetisk, men att förbundskaptenen enbart ringde Zlatan för att höra om hans motivation skvallrar om att beskedet var viktigt för Hamrén.

Förbundet satt och bara väntade på Erik Hamrén utan att kolla alternativ. Viktigast för Karl-Erik Nilsson och de andra i SvFF-styrelsen är givetvis inte vilken förbundskapten som basar utan att Zlatan kör vidare. Tyngt av en svår ekonomisk press som följd av Friends Arena, dippande konjunktur i sponsorbranschen och VM-miss är det givetvis så att Sveriges enda superstjärna är avgörande för att möjligen kunna andas lugnare i två år till.

Karl-Erik Nilsson hymlade i varje fall inte om att Hamréns goda kontakt med Zlatan var oerhört viktig. Så därför var det givet att köra vidare med en förbundskapten som får storstjärnan att både trivas och prestera, ta bara hans målexplosion under Hamrén. Det är Zlatans väl och ve som är viktigare än något annat för alla inblandade i svensk fotbolls framtid.

ANNONS

Om nu någon tvivlade så var det på presskonferensen uppenbart att Zlatan indirekt såg till att Erik Hamrén kan fortsätta. Stärkt av att ha det triumfkortet i västen så kunde Erik Hamrén spela “hardball” med förbundet och tydligt slå fast på presskonferensen om att det är han och ingen annan som bestämmer hur organisationen runt om honom ska se ut.

Trots att Sverige missar VM så verkar det inte ske några direkta förändringar i upplägget, utan snarare handlar det om att Hamrén kunnat ställa krav på förbundet. Ja, det är tur att han har Zlatan bakom sig, för annars hade SvFF garanterat letat efter en annan förbundskapten. Även om Hamrén hade några förfrågningar var det rätt givet att han inte hade många alternativ.

Istället kan Hamrén se fram emot tidernas lättaste EM-kval, där 54 lag gör upp om 23 platser i Frankrike 2016, och där Sverige var nära att nå första seedningsgruppen. Förlusterna mot Portugal ledde inte bara till att man missade VM utan även att man blev kvar i den andra seedningsgruppen inför EM-lottningen 2013. ALLA FAKTA OM DEN FINNS HÄR.

ANNONS

Det går naturligtvis inte att klandra förbundet som låter den enda superstjärnan vara med och påverka valet av tränare, men det är klart att man emellanåt blir beklämd av att se äldre herrar bli tilltryckta av ässet som vill göra saker och ting på sitt sätt, och inte lyssnar på andra. Eller att lagmoralen inte alltid är på topp när det Orwellskt är så att en person är mer jämlik än de andra.

***

VM-lottningen 17:00 och den ser ni i TV4 och på fotbollskanalen.se. Här är min krönika inför lottningen och varför det blir ett politiskt laddat VM.

***

En del av Sveriges största medier trodde på allvar att Erik Hamrén skulle avgå.

***

Abu Dhabi med Polen och Norge. Det lutar åt ett av de många emiraten i Förenade Arabemiraten för landslagets omstart i januari. Till just Abu Dhabi gick en av de mest klassiska turnéerna, där Sverige mötte Jordanien i en av tidernas sämsta landskamper. Det mest omskrivna var dock när Lasse Lagerbäck inför pressuppbådet på tre skrivande och en tv-reporter läste upp Roland Anderssons öppna brev om turbulensen kring kvinnor på läktaren i Saudiarabien.

ANNONS

***

Karl-Erik Nilsson vidhåller att ett stort mästerskap handlar om 25-30 miljoner kronor på nedersta raden. Tror han är försiktig sett till att Fifa ökat på prispengarna i VM och bara en plats är värd 9,5 miljoner dollar, och att SvFF tidigare visat bra resultat, och han ignorerar helt den effekt ett VM-deltagande haft på sponsoravtal, tröjförsäljning, nya medlemmar och så vidare.

***

Erik Hamrén anser att han har en bra relation med medierna, men det är bara med några enstaka journalister som han har problem. Dessutom har han lärt sig att leva med kritiken. Ja, ja, det lär vi få se. Jag är inte ensam om att ha blivit uppringd av förbundskaptenen om olika frågor.

Publicerad 2013-12-06 09:37

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto