Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Att just italienarna gnäller så förbannat

Lundhs blogg

Ilskan i Italien efter att Frankrike övertygat Fifa att ändra på lottningsupplägget går inte att undvika. De italienska tidningarna rasar efter att Italien hamnat i gruppen med Uruguay, England och Costa Rica. Egentligen inte så svårt, men det är klart fransmännens motstånd med Schweiz, Ecuador och Honduras är lättare.

Bakgrunden är att det var nio oseedade lag från Europa i VM-lottningen och sett till att Fifa seedar de åtta bästa och sedan vill ha geografisk uppdelning på de resterande 24 lagen så var man tvungen att skicka ett lag från Uefa vidare till en annan geografisk grupp och därmed garanterat mot seedat sydamerikanskt lag.

Senast ett liknande läge uppstod var inför VM 2006 och då fick Serbien-Montenegro som sämst rankat av de nio oseedade europeiska lagen ta platsen. Om det varit likadant i år så skulle fransmännen ha hamnat i Italiens grupp, men framgångsrikt lobbyarbete i Fifa:s korridorer gjorde att man ändrade upplägg till Frankrikes fördel och istället lottade fritt bland de nio europeiska lagen.

ANNONS

Där är Fifa lika smart som SvFF när det gäller dömda spelare, man fäster inget på pränt så kan man ändra efter hand. Sagt och gjort, tre dagar före lottningen fick de andra europeiska lagen reda på att man ändrat upplägg. Ingen kan egentligen säga något eftersom det inte finns några nerskrivna regler.

I förväg var det svårt att göra något, men när Italien nu fick nitlotten så är ilskan enorm. Gazzettan och de andra blaskorna drar på om att Blatter och Frankrike blåst Italien. Jo, så är det, men det är bara lite “furbo” som ju så ofta hyllas i Italien. Här föll Italien på eget grepp, för de borde kunna sitt furbo.

Furbo är en lurig, fräck person som ser till att äta istället för att ätas, eller ett uttryck för att man skär kurvorna. Ja, ni fattar, och det är något som ofta förekommer inom fotbollens värld i Italien och även i det italienska samhället och naturligtvis på många andra ställen i världen, men det är få andra länder som har lika många uttryck för det.

ANNONS

Är det rätt? Nej, men det är att anpassa sig efter det rådande systemet och ibland kräver målet vissa medel. Det borde italienarna om några inse. Naturligtvis hade det bästa varit ett helt transparent och rättvist system men det är sådant som bara existerar i sagornas värld. En av sakerna jag försöker inpränta i mina barn är att livet är orättvist, och det bara är att kämpa på.

Fifa är en illa skött organisation, men tyvärr är det ofta så i internationella sammanslutningar som FN, EU, IOK och så vidare. Makten berusar, insynen begränsas och det gäller att dra i rätt trådar. Även svenskar kan det, Lennart Johansson blev inte Uefa-bas bara för att han var en härlig människa. Det är ingen slump att man når toppen.

På ett sätt fattar jag det italienska gnället, men samtidigt borde de kunna se ett vasst och fult trick på håll och antingen sätta stopp för det eller kanske lite beundra det. Vad hade Italien gjort i Frankrikes läge? Ja, just det, de hade gjort exakt likadant och nu blir det ett jävla liv när de får känna av egen medicin.

ANNONS

Sedan är det så att förbundskapten Cesare Prandelli – som inte är en furbo-typ – var helt lugn, och jag kan inte se att Italien inte tar sig vidare. Tror till och med att man har stor chans att vinna gruppen och då kan det förvisso bli Spanien i en kvartsfinal men det är inte samma spanska landslag längre.

När man kollar upp ordet furbo så visar det sig att det kommer från det franska “fourbe” så det visade sig att Michel Platini och hans killar hade historien på sin sida, och det finns ingen som kan trolla så i maktens korridorer som fransoserna. För jävligt, men beundransvärt på samma gång.

Bäst är ändå konspirationsteorin som nu valsar omkring, att Fifa-basen Sepp Blatter låg bakom Frankrikes undanmanöver för att misskreditera Michel Platini som sägs utmana Blatter om presidentposten i Fifa. Allt för att sänka Platini i Europa. Ja, det är härligt hur killarna håller på för att få den finaste kavajen.

ANNONS

Utan överdrift kan vi säga att Sepp Blatter ÄR furbo, och skulle egentligen kunna sitta på bild när man slår upp ordet i en ordbok. Schweizaren är en av världens bästa fuskare och är helt skamlös, och att se honom hylla Nelson Mandela är själva essensen av det hela.

Publicerad 2013-12-07 11:18

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto