Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Zlatan blåst, Svensson blåst och TV4-blåst

Lundhs blogg

Zlatan Ibrahimovic kom inte ens topp tre i kampen om Ballon d’Or. Istället blev det Lionel Messi, Cristano Ronaldo och Franck Ribéry som fick flest röster och vinnaren presenteras på Fifa:s gala i januari. Skulle tro att Ronaldo vinner, särskilt sett till att Fifa såg till att förlänga röstningen till efter uppvisningen mot Sverige.

Förvånar mig att Zlatan inte slagit sig in på topp tre även om en seger inte varit trolig, men sett till den otroliga målformen han visat upp och det samtidigt när en sådan som Messi varit mer mänsklig och där en stark Ribéry inte heller haft det mediala genomslaget sett till att det är många i Bayern som är starka.

När Fifa presenterade de tre finalisterna så avslöjade man även att långt i från alla röstat. Av 209 inbjudna förbundskaptener, lagkaptener och journalister, totalt 627, så har 564 röstat och bland annat har Jogi Löw sagt att han avstått för att han inte vill välja bland sina spelare. Bland tränare och spelare är det 88 procent och bland journalister är det 94 procent.

ANNONS

Rent generellt tror jag att Messi får många röster för allt han gjort under åren och jag är inte övertygad om att alla olika förbundskaptener och lagkaptener inser att det är prestationerna under 2013 som ska vara grunden för när man bestämmer sig för spelare att rösta på. Det gör att det blir trängre för Zlatan.

Ronaldo har han ingen chans mot, och då framför allt inte efter Portugal-Sverige och då återstår Ribéry vs Ibrahimovic. Sett till Bayerns starka vår där man vann trippeln och där fransmannen var en viktig pjäs och där tunga tyska Bayern-profiler lyft fransmannen så kanske det blev för mycket.

Zlatan har som bäst varit sjua i omröstningen, och det var år 2009. På den tiden var det enbart France Football som höll i priset och enbart journalister världen över som röstade. Från och med 2010 gick tidningen ihop med Fifa och delade ut priset ihop och då har Zlatan bara kommit med bland de 23 och det var i fjol då han blev tia.

ANNONS

Att han inte varit en favorit varken 2010 eller 2011 är kanske ett tecken på flytten till Barcelona inte var så lyckad och att Sverige inte nådde VM 2010 så han kunde göra avtryck. Sedan är det väl så att han kanske inte gått hem i alla länder.

Fler än engelsmännen har kanske upplevt honom som arrogant och en spelare som inte avgjort de stora matcherna och vunnit de största titlarna. Eller kan det vara något annat? Trots allt förvånande att han inte varit högre upp tidigare.

Extra bittert att Zlatan inte kom med topp tre efter kanske det starkaste året målmässigt. Har svårt att se att han kan överträffa det. Enda som skulle kunna ge honom Ballon d’Or vore att ta PSG till Champions League-titeln.

***

Är 38 000 mil max för en Volvo 855 GLT från 1996? Om ja, vad ska man ha istället? Måste ha ett komplement till min cykel och ogillar bilar och bilaffärer. Där blir man alltid bränd.

ANNONS

***

Tydligen var det 205 000 som kollade in Fotbollskanalen Europa i söndags. Stark siffra klockan 23:15. Missade du programmet så ser du det och “Fergie Time” nedan.

***

Gillar att Expressen ser till att ta fram de anonyma nättroll som gömmer sig och sedan vräker ut sitt hat mot olika saker och dessutom sprider rena lögner och historieförfalskningar. Det är en viktig journalistik som tidningen lägger stor kraft på och det är något alla samhällen behöver.

***

TV4 omorganiserar för fullt och det betyder att det blåser på jobbet och att folk försvinner till andra avdelningar och en del helt från företaget. Först ut på sporten var chefen Hans Pekkari som tar över ansvaret för nya TV12 (gamla TV4-Sport) och nya TV4-Sport (gamla TV4-Sport Xtra). Den Expressen-formade Pekkari har alltid uppskattat journalistik, nyheter och fotbollskanalen.se och därför har det varit kul att jobba under honom, och han var med och gav mig chansen hösten 2006 vilket jag är tacksam över.

ANNONS

Häromdagen kom även Emir Osmanbegovic med beskedet att han kliver av jobbet som Fotbollschef och lämnar TV4, och varför han gör det motiverar han själv i sin blogg. Vi har jobbat tätt ihop i fem år och det har varit givande och utvecklande och därför kommer jag att sakna Emir som var den som ville att jag skulle skippa datorn i sändningarna från hösten 2008 och istället vara journalist och krönikör.

Ofta har han haft idéer som blivit bra grejer som SUPERLIVE, en utveckling av Zlatan-CAM ihop med oss på fotbollskanalen.se, hans blogg och satsningar på olika personer som lyft Fyrans sändningar. Då och då har vi haft våra duster, men det har varit rakt och öppet, och det är något jag alltid uppskattar. Blir spännande att se vad Emir hittar på härnäst.

***

Anders Svensson säger nu i Bladet att det blir ingen bil. Han är inte sugen på att betala 200 000 kronor i skatt för att ta emot gåvan från SvFF. Vilket är förståeligt, en gåva ska vara en gåva och inget annat. Han ska naturligtvis inte pröjsa för att få den present som förbundet ville ge honom på Fotbollsgalan.

ANNONS

Pinsamt att förbundet inte kan ta det här haveriet i mål. Om man nu kört på den här idén så får man se till att han får bilen och det utan att det kostar honom något. Att det sedan lett till ilska och frustration på SvFF och ett hett personalmöte är en helt annan sak, precis som att SvFF även ska uppvakta Therese Sjögran.

Självklart kan Svensson ha åsikten att man inte ska jämföra damer och herrar och att när herrlandslaget drar in pengar till SvFF så är det annat med damlandslaget, för sådan är verkligheten i stort. Sedan kan man tycka att det är trist att han inte drar en lans för något annat, men det är upp till honom.

Däremot kan inte SvFF stå för den, särskilt inte sett till att man ska verka för jämlikhet och att man ska jobba mot dem. Det är där feltänket finns och det är där man kan göra insatser som får effekt på lång sikt. Det handlar om lång sikt, tyvärr, för sådan är världen. Det betyder inte att man inte ska jobba för förändring, men det är viktigt att veta hur det ser ut.

ANNONS
Publicerad 2013-12-10 12:09

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto