POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Statistikfest: Zlatan vs CR7 vs Messi

Statistikgurun Carl-Johan Eelde matar min mejlbox med olika sammanställningar och i den senaste som inkluderar veckans matcher är det så att Zlatan och Ronaldo som är poängkungar med 42 var och där Zlatan har en assist mer och ett mål mindre.

Däremot är Ronaldo effektivast när det gäller poäng per match och är en bra bit före Zlatan som har ett försprång till Barcelonas storstjärna.

För Lionel Messi har det varit en tyngre säsong eftersom han varit skadad och därför inte kunnat bidra till fullo, samtidigt är det en del av spelet med avstängningar och skador.

La Liga håller givetvis högre klass som liga än vad Ligue 1 gör och det innebär att det antagligen är enklare för Zlatan. Samtidigt undrar jag om det finns någon liga som har sådana fysiska och stora backar som i Frankrike?

Själv gillar jag statistik men den säger naturligtvis inte allt om en sport och vad olika spelare bidrar med. Det vore omöjligt att ta fram det även om det säkert varit uppskattat av olika klubbledningar som velat mäta spelare mot varandra.

Kan bara konstatera att Messi, Ronaldo och Zlatan alla uppbär enorma ersättningar för att representera sina klubbar och att det trots allt gör skäl för stålarna om man ställer dem mot andra i lagen och runt om i Europa. Att sedan ställa deras löner mot resten av samhället är helt meningslöst.

Lägg sedan till att fotboll är ett lagspel och att det handlar om att ta hem bucklor och vi vet i maj om det gett rejäl utväxling för stjärnorna och deras klubbar. De har i varje fall möjligheten att stå med mer än titel när slutsignalen går.

***

Stod för en klassisk insats när vi på TV4 hade en av många workshops om värdegrunden häromdagen. Kunde inte hålla mig efter ett tag i starten och ventilerade min skepsis inför det hela i den grupp jag var med i, och spann på lite om att jag ändå tror att ledningen redan satt det mesta.

Drog paralleller från min tid på Expressen Joachim Berner ledde oss likt en Maranata-präst…det var inte så att vi talade i tungor men nästan. Vi satt i ring och jag eldade på och utan att jag märkte det stod tydligen TV4:s vd Casten Almqvist bakom mig – han skulle hålla i en dragning.

När jag fattade det fick jag en förklaring till en del glada miner hos alla andra som kunde se att han glidit in. Ja, inte så att jag inte står för åsikten, men det var ändå humor. Gäller att ha ögon i nacken framöver och om jag slutar inom några månader för nya utmaningar så vet ni varför.

Hur jobbet gick? Jo då, vi kämpade på och jag deltog trots min medfödda skepsis till dylika aktiviteter. Har alltid haft svårt med att sätta på mig en namnlapp. Varför? Jag får ta det med min terapeut och återkomma. Det är något som är djupt rotat, men jag vände inte i dörren när jag såg namnlapparna som en kollega. Hen klarade inte av den åsynen.

***

Supervalår? Vem gav dem tillstånd att köra SUPER?

***

Blev intervjuad av Mattias Ewer som gör en podcast i veckan och om du vill höra finns den HÄR. Den gav eko i Resumé.

***

Den tidigare TV4-chefen Janne Scherman går loss som tv-krönikör i Sportbladet och det är kul värvning. Här är hans första alster om MTG och OS. Hade jag varit redaktör så hade jag strukit ner texten rejält och behållit de riktigt intressanta delarna och bett honom utveckla dem, men man kanske inte gör så med tidigare TV4-chefer?

För jag fattar inte riktigt poängen med krönikan, jag är skeptisk till helheten, för inte har väl någon missat att OS ska gå i en rad olika tv-kanaler och på viaplay. Ja, förutom dem som tror att SVT äger allt och att det ska så förbli. Och att vi måste pröjsa abonnemang och bindas upp för att slippa reklam, ja, det var ju så Janne brukade förklara köpet av Cmore för oss, gungor och karuseller, och att betal-tv är viktigt.

För tyvärr är det emellanåt enklare att förstå hur ett kärnkraftsverk är konstruerat än vilken sportkanal som sänder vilken match och exakt vilket abonnemang man behöver för att se dem. Där har ALLA i tv-branschen ett ansvar och jag har fortfarande inte förstått varför det är så svårt att få till det enklare och rakare.

Att BBC sände 5000 timmar från London-OS – ett eget OS – betyder knappast att SVT gjort något liknande och precis som Viasat/MTG så fick BBC sprida det på ett batteri kanaler. Fakta är att OS är oerhört tillgängligt om man orkar sätta sig in i det och visst kommer säkert folk att rasa mot än det ena och än det andra.

Tolka mig nu rätt, det stora hela om spelet bakom OS-köpet och annat gör att Janne Schermans krönika var oerhört intressant men jag har högre krav än så på en av TV-Sveriges giganter och där hade en skicklig redaktörshand kunnat vässa det första bidraget ännu, ännu mer.

 

Publicerad 2014-02-06 kl 12:02

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto