POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Turkisk ilska bakom mejlbombande

Fotbollskanalen Europa drar i gång 23:25 i kväll.

***

Intervjuad av LandskronaDirekt om smeknamnet Boismannen, vilken OS-gren jag vill delta i, om jag fuskar i spel och ett gammalt minne från när journalister inte tog några fångar i baren, och sedan tog jag ut en spellista.

***

Är inte ensam journalist i Europa som mejlbombas från Turkiet. Det kan jag utläsa av adresserna till alla som får liknande mejl och problemet med en sådan kampanj blir att man snarare raderar än sätter sig in i det hela. Det hela rör sig om en härva av uppgjorda matcher i turkiska ligan och där Besiktas och Fenerbahce är i centrum.

Avsändare är “A member of the Turkish Anti Corruption Platform” och man har även annonserat i en schweizisk tidning och budskapet är kritik mot att Uefa och Fifa dömt Besiktas och Fenerbahce för uppgjorda matcher – men att det turkiska förbundet inte straffar någon och det utan reaktion från Uefa och Fifa.

FAO; UEFA and FIFA Officers,

The Turkish Supreme Criminal Court of Appeal upheld a match fixing sentence for Fenerbahçe SK chairman Aziz Yıldırım alongside vice-presidents İlhan Ekşioğlu and Şekip Mosturoğlu. Some other board members of Fenerbahçe SK, Beşiktaş JK and Sivasspor were also sentenced on Friday the 17th of January 2014.

Previously;

• On 02.07.2012 Turkish Court found Fenerbahçe SK and Beşiktaş JK guilty of match fixing.
• On 10.06.2013 UEFA found Fenerbahçe SK and Beşiktaş JK guilty of match fixing.
• On 22.06.2013 UEFA Disciplinary Body found Fenerbahçe SK and Beşiktaş JK guilty of match fixing.
• On 15.07.2013 UEFA Appeals Body found Fenerbahçe SK and Beşiktaş JK guilty of match fixing.
• On 28.08 2013 CAS found Fenerbahçe SK and Beşiktaş JK guilty of match fixing.

You must also be familiar with the following regulation and disciplinary codes :

According to the Turkish Football Federation Status Article 2/f ;
Turkish Football Federation has to obey the verdicts of UEFA and FIFA and make sure all parties, such as; clubs, players, managers, etc, obey these verdicts too

According to the Turkish Football Federation Disciplinary Code 55/1(b) ;
Teams, whose board members are involved in match fixing or bribery, must be relegated to a lower division

According to the UEFA Statutes (Edition 2012) ;
Article 7:

(1) [Fair Play, Statutes, Laws of the Game]: 
Member Associations shall have the following obligations: 
a) to observe the principles of loyalty, integrity and sportsmanship in accordance with the principles of fair play; 
Member Associations shall include these obligations in their statutes, as well as a provision that leagues, clubs, players and officials shall observe these obligations.

According to the FIFA Disciplinary Code 70 / 2 ;
The judicial bodies of FIFA reserve the right to sanction serious infringements of the statutory objectives of FIFA (cf. final part of art. 2) if associations, confederations and other sports organisations fail to prosecute serious infringements or fail to prosecute in compliance with the fundamental principles of law.

Therefore; As stated on Le Temps Newspaper we request the followings;

DEAR UEFA OFFICERS, DEAR FIFA OFFICERS, 
CAS STATES AS FOLLOWS:
“UEFA EXCLUDED FENERBAHCE SK OF THE UEFA CLUB COMPETITIONS FOR TWO SEASONS BECAUSE OF MATCH-FIXING.” 
HOWEVER, TURKISH FOOTBALL ASSOCIATION HAS NOT APPLIED ANY SANCTION DESPITE SUPREME CRIMINAL COURT AND UEFA SANCTIONS AND FURTHER CAS CONFIRMATION.

THE FOOTBALL FAMILY IS EXPECTING BOTH UEFA AND FIFA TO APPLY THE REQUIREMENTS OF THEIR STATUTES, DISCIPLINARY REGULATIONS
AND “ZERO TOLERANCE POLICY AGAINST MATCH-FIXING”

Regards, A member of Turkish Anti Corruption Platform

Naturligtvis är det illa att Turkiets förbund inte agerar mot klubbar och ledare som uppenbarligen gjort fel och det är illavarslande att Fifa och Uefa inte heller agerar tydligare. Ska man komma tillrätta med problematiken med uppgjorda matcher så måste man åtminstone agera i de givna fallen.

Turkiska förbundet erkänner att det förekom försök att manipulera matcher säsongen 2010-11 men att det inte speglades av händelser på planen och därför har man inte velat straffa någon av de ansvariga ledarna. Några av ledarna har blivit dömda i domstol och varken Besiktas eller Fenerbahce fick delta i Europa League i höstas och Fener är även avstängd från Europa-spel 2014-15.

Turerna är minst sagt komplicerade, och ni kan läsa mer här, det finns politiska kopplingar och Fenerbahce-basen Aziz Yildirim har suttit inne men släppts och nu dömts igen. Han hävdar att det är en politisk dom med kopplingar till den korruptionsskandal som skakar den turkiska regeringen och premiärminister Tayyip Erdogan ansåg efter domen att Yildirim också var utsatt för en komplott.

Kanske är Fifa och Uefa för fega för att vada in i en skandal som når långt upp i den turkiska staten? För det är underligt att man accepterar att det turkiska förbundet är så passivt. Att förbundet har svårt att agera är sin sak, men Uefa och Fifa borde sätta tryck för att få ordning på det hela och sända signaler om att man tar det på allvar hela vägen.

Efter mitt blogginlägg fick jag ett klarläggande från Aykutturkiskfotboll.com som skriver följande:

Det där stämmer inte riktigt. Det är riktigt att det turkiska fotbollsförbundet menar på att försöken att manipulera matcher inte påverkade matcherna på planen men tio personer kopplade till muthärvan fick faktiskt straff av förbundets disciplinnämnd däribland både ledare och spelare men många röster i Turkiet tycker inte att det är tillräckligt och kräver hårdare tag.

Förbundet har flera gånger sagt att mutskandalen är ett avslutat kapitel för deras del.

https://turkiskfotboll.com/2012/05/sike-operasyonu-pfdk-delade-ut-straff/

https://turkiskfotboll.com/2012/06/sike-operasyonu-tahkim-kurulu-faststallde-pfdks-beslut-men-ibrahim-akin-och-serdar-kubilge-fick-nedsankt-straff/

UEFA delade ju ut straff till Fenerbahce och Besiktas utifrån den första domstolens straff men väntade med att dela ut straff till individerna men nu har den största domstolen delat ut dom slutgiltiga straffen och då har UEFA velat ha in dom handlingarna. Det återstår att se hur dom straffar individerna.

https://turkiskfotboll.com/2014/01/sike-operasyonu/

https://turkiskfotboll.com/2013/06/uefa/

Återstår att se om Uefa följer upp domarna ytterligare och straffar än mer.

***

Massimo Cellino är på väg att ta över Leeds. Återstår att se om Football League godkänner Cagliari-ägaren och om han håller löftet att köpa tillbaka Elland Road redan på torsdag.

***

Det jag sett av Viasats OS-sändningar håller klassen. Sett till tittarsiffrorna har folk förstått att TV3 är OS-kanalen och dessutom ser nog MTG att man gjort rätt som skickat in en kvarts miljard kronor på OS i Sotji och sommar-OS i Rio de Janeiro 2016. Även IOK njuter nog för det gör knappast MTG mindre suget på att satsa vidare, och kanske även TV4-Gruppen och SVT är med i matchen om OS 2018 och 2020?

***

Erik Hamrén kollar in nya spelare som Joel Ekstrand och Muamer Tankovic på plats. Blir spännande att se vilka namn som förbundskaptenen presenterar inför matchen mot Turkiet i Ankara. Truppen tar Hamrén ut torsdagen 20 februari 14:00.

Publicerad 2014-02-09 kl 14:20

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto