Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

I dag håller jag på Sunderland

Fotbollskanalen Europa är redan 23:10 i TV4 i kväll. Och på fotbollskanalen.se givetvis.

***

David Moberg-Karlsson fick äntligen debutera för Kilmarnock i helgen. Ett inhopp på 15 minuter då “Killie” jagade mål borta mot St Mirren, men istället gjorde motståndarlaget 1-0 och 2-0 under tiden.

***

[youtubeplay id=”KIFud3OO3C0″ size=”large”]

Även om Sunderland har stått för en av de tyngsta upplevelserna för de flesta Leeds-fans (se bilder från FA-cupfinalen 1973 ovan) så är det ingen tvekan om att jag gärna ser klubben som vinnare i Ligacupen i eftermiddag. Inte för att jag ogillar Manchester City, utan för att det är lätt att sympatisera med en mindre klubb som har svårt att utmana om titlar.

Klubbens amerikanske ägaren Ellis Short må vara både rik och inkompetent men Sunderlands fans har lidit mycket genom åren, vilket de delar med de flesta fans. Så det är fullt förståeligt att de ser fram emot ett besök på Wembley och en final, även om Ligacupens glans mattats rejält med åren.

Minns hur jag själv köpte biljett till Leeds-Aston Villa våren 1996 och med stora förväntningar åkte till Wembley. Äntligen skulle jag på plats få uppleva hur min klubb tog hem en titel, men Howard Wilkinson hade då börjat tappa laget och fick sparken ett halvår senare och det är klart att 0-3 på Wembley inte hjälpte honom.

[youtubeplay id=”drDPciXEzJc” size=”large”]

Sunderland är naturligtvis nederlagstippat mot City som har spelare som är klasser bättre på de flesta positioner, bara det att Gus Poyets viktigaste pjäs Adam Johnson kommer från Citys överskottslager säger en hel del om skillnaderna inom fotbollen. Extra dåligt för det nederlagstippade gänget är att Sergio Agüero.

Samtidigt kan Sunderland hämta inspiration från FA-cupen 1973. Då var Leeds United en stormakt inte bara i England utan i Europa (spelade final i Cupvinnarcupen mot Milan samma vår) och laget var fullspäckat med landslagsmän. Sunderland hade inga landslagsmän och spelade i division 2 som det hette då.

Det skulle vara en smal sak för Leeds att ta andra raka cuptriumfen (slog Arsenal med 1-0 1972) men Sunderland försvarade sig frenetiskt och efter Ian Porterfields ledningsmål så var det Jimmy Montgomery som såg till att rädda hem bucklan efter en rad av osannolika räddningar där den värsta var en dubbelparad där han styrde Peter Lorimers stenhårda skott upp i ribban.

[youtubeplay id=”PZmFoo4payA” size=”large”]

Sett till att Poyet fått styr på Sunderland så måste möjligheterna vara stora att man kan undvika en Birmingham eller en Wigan, det vill säga vinna en cup men åka ut.

***

Ryssland vs Ukraina är framför allt skrämmande och tanken på krig gör väl att ingen på allvar vågar utmana Putin. Sedan är det komplicerat med just Krim som har täta kopplingar till Ryssland och sett till hur gränser flyttats fram och tillbaka genom åren och att den orange revolutionen inte bara innehöll renhåriga hjältar.

Tyvärr kan man inte lita på någon och USA:s klagande klingar rätt ihåligt sett till hur man historiskt agerat på liknande sätt. Ukraina är viktigt för många länder sett till landets tillgångar, då kan man åtminstone snacka, men det är tyst om Moldavien där ryssarna backat upp utbrytarrepubliken Transnistrien och även i Georgien finns liknande utbrytarrepubliker.

Undrar hur IOK och Fifa känner efter det här? OS har precis packat ihop i Sotji och då kunde Putin få skön propaganda och om fyra år väntar fotbolls-VM i Ryssland. Ja, herregud, men det är väl knappast något Blatter o Co hetsar upp sig över.

***

Stort för Patrick Ekwall att ta över Mats Olssons söndagsuppslag på halvtid. Gratulerar till det hedersuppdraget.

***

Kan inte säga att Erik Hamrén haft flyt med sina landslagsmän. Johan Dahlin och Per Nilsson spelar inte då mittbacken var avstängd precis som Albin Ekdal. Dahlin, då? Skadad? Petad? Muamer Tankovic och Alexander Kacaniklic verkar inte heller falla Felix Magath i smaken.

***

För tretton år sedan möttes vi hemma hos dåvarande sportchefen Lars Näslund över en sushi och planerna att starta en sportbilaga i Expressen som vi skulle vara en del av.

Malin Roos var vass redan då och vi kamperade ihop på några mästerskap och hade väldigt kul och hon har verkligen fortsatt att utvecklas och i dag är hon en av tidningens starkaste tillgångar.

På senare år har hon klivit över till nöje och nyheter och varvar intressanta intervjuer med olika profiler med briljanta krönikor, som den här starka och sorgliga berättelsen från lördagens Expressen.

***

Avstår tyvärr från Turkiet-Sverige i Ankara då jag ska jobba i studion hemma i Stockholm. Älskar jobbet ute på fältet men det blir till att följa uppbådet från distans.

Publicerad 2014-03-02 kl 12:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons