Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Lars-Christers Olssons attack är otidsenlig och snacket om solidaritet ekar ihåligt

Sef-basen och den tidigare Uefa-vd:n Lars-Christer Olsson överraskade på den allsvenska upptaktsträffen genom att gå till attack mot spelare och agenter. Han gick så långt att tala om att han vill porta spelarna inte bara från spel i klubblaget utan även i landslaget om de inte skriver långa kontrakt.

Skälet är att många spelare nu försvinner från allsvenskan som Bosman-fall eller med bara ett halvår kvar på kontraktet och då går svensk fotboll miste om intäkter. Det är upp till klubbarna att se till att få spelarna att känna ansvar och även spelarna har ett ansvar för att se till att ge tillbaka till klubbarna som utbildat dem.

En vacker tanke, men samtidigt är det komplicerat att avgöra vilken klubb som utbildat en spelare. Är det Värnamo, HIF eller Malmö FF som ska stålar för Simon Thern? Det finns naturligtvis fler exempel på spelare där det är svårt att peka på vem eller vilka som utbildat en spelare och gjort dem till stjärnor.

En motfråga är: ska klubbarna då inte värva Bosman-fall? Nej, så blir det inte. Eller kan spelare kräva att klubben ska förlänga kontraktet när klubben inte vill förlänga? Nej, det funkar naturligtvis inte att kräva det utan man tecknar kontrakt en gång när bägge parter är nöjda vid underskriften och ingen kan tvingas till något.

Lars-Christer Olssons uppfattning är helt enkelt otidsenligt i dagens globaliserade värld och EU-värld där det handlar om frihet för tjänster. Dessutom känns det fel att just han som bytte SvFF:s kansli för att jobba för Uefa i Schweiz och ingen stoppade honom. Apropå solidaritet så var det så att Olsson fortsatte vara skriven i Schweiz efter att ha fått sparken från Uefa och det var skatteskäl, givetvis.

Just den här uppfattningen som Olsson för fram tar svensk fotboll bakåt och inte framåt. Det handlar om att anpassa sig till verkligheten och hur den ser ut och inte jobba med hot om att stoppa spelare från landslag och klubblag. Klubbar måste jobba proaktivt likt Elfsborg som inte tappar spelare som Bosman för att man ser till att jobba med kontrakten.

Ett problem är att fotboll i flera länder i Europa mist intäkter och därmed inte har resurser att köpa loss spelare på samma sätt och sedan är samhället i dag med individualistiskt inriktat. Då hjälper det inte att hota spelare utan snarare ska man försöka jobba ihop med spelarna och dess representanter och se till att hjälpa dem att komma vidare i karriären.

***

Varje år är det likadant att tränarna inte säljer in sin klubb tillräckligt.

***

Johan Orrenius och Jens Fjellström hade de bästa idéerna och tankarna när det handlar om att utveckla allsvenskan och vad som är viktigt för att den ska kunna ta kliv.

Publicerad 2014-03-25 kl 14:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons