POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

För två dagar sedan intog polisen Copacabana

Måndagens podd är med en stor tränare, kanske Sveriges största genom tiderna? Sven-Göran Eriksson var i Stockholm och lanserade sitt vin och då blev det en timme framför mikrofonen. Svennis berättade om livet i Kina, sitt livslånga sponsoravtal med Volvo, tjafset med Lagrell, lögnerna från News of the World, svensk fotbolls framtid och avlyssningen som fick honom att misstänka sin egen bror och sparka ut en flickvän.

Svennis, vinet och poddaren.

Svennis, vinet och poddaren.

***

Landade i ett ljummet Rio de Janeiro sent söndag kväll efter att Air France fraktat mig från Stockholm via Paris. Fransmännens flygbolag är inte min tekopp men ett halvfullt flyg gjorde att jag kunde sova några partier och där emellan plöja igenom två pappkassar med dagstidningar från den senaste tiden.

Väl på plats gick det snabbt att komma genom flyplatsens olika kontroller då det fanns gräddfiler för alla som ska jobba under VM och hade Fifa-ackreditering och i sådana lägen gäller alltid: “We’re with Fifa”. Den enda kändisen var tidigare Liverpool-manager Gerard Houllier som högg på en dam som kunde varit hans dotter.

En transport till Copacabana och Hotel Astoria Palace som har en makalöst skön utsikt gällde därefter. Fick rum med fönster mot den legendariska stranden. Det här blir bra under fem veckor.

Två kilometer bort ligger tv-studion där TV4 delar på ett bås med norska NRK och TV2, och på samma ställer har SVT en annan studio som man delar med något bolag. Studiobygget har fått kritik för att arbetare pressas hårt.

Det är naturligtvis för jävligt, men jag är rädd att det likadant oavsett vilka VM-relaterade byggnader vi talar om. Att SVT agerar och ligger på Fifa är givetvis bra men det är lite för sent och lite för lite och är knappast enbart SVT:s ansvar. Det här är verkligheten och som alltid kan vi göra ännu mer genom att agera via handel och hela året.

Sjysst utsikt över Copacaban

Sjysst utsikt över Copacabana

Var upp på våning 14 och kollade utsikten och träffade ett australienskt par. De hade aldrig sett så många poliser som på Copacabana, vilket en del av TV4-gänget på plats bekräftade. Fick höra att för två dagar sedan intog polisen Copacabana och inget ska få hända under VM som kan ge dålig publicitet.

Det talas om att brasilianska myndigheter har kommenderat ut 170 000 poliser, militärer och säkerhetspersonal i de tolv värdstäderna för att undvika kravaller och försöka stävja brottsligheten som riskerar att ge VM i Brasilien dålig PR.

Bara i Rio de Janiero ska man ha 20 000 man ute på gatorna när det är matcher i staden. Dessutom ska man se till att det är säkert där VM-turisterna håller till, vilket betyder att det är oerhört gott om poliser vid stranden.

Gissar att det blir som i Sydafrika, där brottsligheten gick ner rejält under VM 2010 men drog i höjden efter att fotbollen tagit slut och man inte hade resurser att se till att medborgarna har det säkert 365 dagar om året. Bisarrt, givetvis.

***

Krönikerade om SvFF:s nya generalsekreterare och radade upp en rad punkter han borde ta tag i. Fick genast reaktioner och man kan konstatera att det finns olika uppfattningar:

Hej! Bra punkter du tar upp. Jag hoppas att du har möjlighet att i en kanal få till ett samtal med Håkan Sjöstrand. Tyvärr går jag inte i dag på fotboll men skulle gärna vilja detta. Då jag för det första inte tycker om det våld som förekommer på och utanför arenan. De är spelare med höga löner som inte gör rätt för sig, ett spel som inte har några idéer och är tråkigt. Lycka till! Hälsningar Börje
——
Hej Olof-Besserwisser,

 
Jag är inte aktiv inom Fotbollsförbundet utan en vanlig läsare. Jag ser att du tagit dig ton, icke-folkvald som du är.
 
Öka mångfalden? Börja med att sopa rent framför egen matta grabben. Hur mycket mångkultur har ni på fotbollskanalen.se exempelvis? Varför bor och arbetar de flesta s.k. etablissemangsjournalister etniskt svenskt? Granska din egen kår, journalistkåren, och börja ställ krav på att de blir mer mångkulturella, både hur de bor och hur de arbetar.
 
Här Aftonbladet exempelvis (eller SD:s partistyrelse?) svårt att säga ur ett etniskt perspektiv:
 
Vad jag förstår har damfotbollen ca 10 % av herrfotbollens publik (eller något liknande). Alltså bör det kunna vägas in vid gåvor. Män och kvinnor är lika mycket värda men det finns tyvärr något så tråkigt som kommersiell verksamhet också. Skall inte de bästa fotbollsbarnen också få en bil Olof? Skall inte Sveriges bästa boulespelare få en bil? Varför inte? Driv frågan eller tänk rationellt. Damfotbollen kan väl något som står i förhållande till det kommersiella värdet. Om herrfotbollen hade 10 % av damfotbollens publik vore det tvärtom, och det skulle vara rationellt med mindre gåvor till herrfotbollen.
 
// Carl
—–
Hej Olof!Du är så rätt ute!

Nu har fraktioner i SvFF och SEF lagt ut ett förslag till den nya “utvecklingsmodellen” för Svensk fotboll till ordförandekonferensen… Som vanligt i samma anda. Dvs. Tätt inpå så att förslaget inte ska hinnas förankras i rörelsen, utan att nya inriktningsbeslut ska tas under festliga former med ordföranden som inte har en aning. Man ber tom om att inte distrikten inte ska ifrågasätta finansiering utan bara tycka till om det låter bra…

När SvFF (samma fraktion låg bakom) tog beslutet att lägga ner flera av sina egna fotbollsgymnasier förra året gick det till på samma sätt. Man lutade sig mot ett inriktningsbeslut taget på ordförandekonferensen. Flera ordföranden visste inte ens att frågan varit uppe…

SvFF har över 40 anställda som jobbar med utvecklingsfrågor, men den som styr allt är Stefan Lundin på SEF… Han sitter även med i fotbollsutvecklingskommitten där han är ensam om att ha någon form av fotbollskompetens, övriga är förtroendevalda som har helt andra intressen än svensk fotbolls utveckling. För de är det bara ev. överledaruppdrag som gäller och då driver man inga frågor utan sitter stilla i båten.

Hela SvFF med distrikt håller på att krackelera. Taket har hamnat under golvet, allt engagemang har kvävts.

SEF har ingen verklighetsförankring. Även om de är en intresseorganisation för elitfotboll så kan man inte blunda för att de flesta spelare är sprungna ur myllan. SEF tror att tidig specialisering och regionala utvecklingscentrum är lösningen. Att det i själva verket råder idag en existensiell kris i svensk ungdomsfotboll har dom ingen aning om, eller rättare sagt, skiter i det. Man svänger sig med några politiskt korrekta mantra men menar inget med det.

SvFF och SEF har så svårt att förstå att elit och bredd inte ska slå ut varandra, utan ska gå hand i hand. Av alla som jobbar på SvFF idag är det två (!) personer som jobbar med barn- och ungdomsfotboll. Det som inte är direkt elitinriktat är inte sexigt nog utan hamnar i slasktratten.

Du gör Svensk fotboll en riktig tjänst. Bland “etablissemanget” är det skottpengar på dig, hos oss fotbollsarbetare är du en hjälte!

Önskar dig en glad sommar!

***

Av misstag taggade jag mig själv på Instagram i en First Class LoungeCharles de Gaulle och både Johanna Frändén och kollegan Robert Perlskog var på hugget och noterade att jag satt där. Svaret är att jag inte ens var nära första klass, utan då kämpade för att komma med en buss ihop med DN:s Johan Esk för att hinna med ett anslutande flyg. Aldrig ens varit i en lounge för första klass, än mindre flugit i första klass.

***

Frankrike är en outsider sett till målfyrverkeriet. Klart det är ett avbräck att mista Franck Ribéry men det finns kvalitet i spelarna. Frågan är bara om man är ett lag?

Publicerad 2014-06-09 kl 03:06

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå