POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Här är VM-tipset - från premiären till finalen

VM i Brasilien är äntligen här och det hör till traditionerna att tippa hela rasket från premiär till VM-final. Minns hur vi höll på och stencilerade tips för Mexiko 1986 och Italien 1990 och samlade in stålar och såg till att hela bekrantskretsen tippade.

Har för mig att jag vann en bra summa 1990, och någon polare vann stålar på sitt jobb något mästerskap (han bjöd mig på käk och bira som tack). Senaste VM trodde jag på Holland som segrare och därför sved det lite när Spanien vann, och sedan har jag alltid varit mer för cynisk och resultatinriktad fotboll än tiki-taka.

Viktigt att komma ihåg att Fifa kör på målskillnad före inbördes möten till skillnad från Uefa och så här skiljer man lagen åt i gruppspelet och vi får hoppas att vi slipper en lottdragning med Sepp Blatter vid urnorna.

(a) greatest number of points obtained in all group matches

(b) goal difference in all group matches

(c) greatest number of goals scored in all group matches

If two or more teams are equal on the basis of the above three criteria, their rankings shall be determined as follows:

(d) greatest number of points obtained in the group matches between the teams concerned

(e) goal difference resulting from the group matches between the teams concerned

(f) greater number of goals scored in all group matches between the teams concerned

(g) drawing of lots by the FIFA Organising Committee

Jepp, här kör vi från Brasilien-Kroatien till finalen:

Grupp A

Datum Match Resultat
12-jun
        Brasilien
        Kroatien
 1  1
13-jun         Mexiko         Kamerun  1  1
17-jun         Brasilien         Mexiko  3  0
18-jun         Kamerun         Kroatien  1  2
23-jun         Kamerun         Brasilien  1  3
23-jun         Kroatien         Mexiko  2  2

 

Kommentar: Efter en svag premiär mot starkt motstånd får Brasilien upp farten och plockar ganska enkla segrar och förstaplatsen. Ett Kamerun som skiftar tränare i parti och minut och ett Mexiko som är starkt på hemmaplan får svårt mot kroaterna som har ett mittfält i yppersta världsklass och även ett vasst anfall och stor mästerskapsvana.

Grupp B

Datum
Match
Resultat
13-jun
        Spanien
        Holland  2 – 1
13-jun         Chile
        Australien  4 – 0
18-jun
        Spanien
        Chile  1 – 1
18-jun         Australien         Holland  0 – 2
23-jun         Australien         Spanien  0 – 3
23-jun         Holland         Chile  1 – 2

 

Kommentar: Repris på senaste VM-finalen är en rivstart på gruppen och ett svagt Australien kommer inte ha något att hämta i denna grupp. Spanien har kvalitet nog för att gå vidare även om man kan fråga sig om hunger och ålder och även om det blir tuffa matcher så klarar man det. Kamp om att gå vidare mellan Holland som floppade i EM och är på nergång och Chile och här tar chilenarna hem det, och med det hela gruppen.

Grupp C

Datum Match Resultat
14-jun
        Colombia
        Grekland  2  0
15-jun         Elfenbensk         Japan  1  0
19-jun         Colombia         Elfenbensk  1  1
19-jun         Japan         Grekland  0  0
24-jun         Japan         Colombia  1  2
24-jun         Grekland         Elfenbensk  0  1

 

Kommentar: Bistert för Colombia att mista Radamel Falcao men man har offensiv slagkraft ändå och i tränaren José Perkerman finns rutin och man var stark i kvalet. En baksida att laget inte har spelat VM på länge. Inte övertygad om defensiva Grekland som gick till VM via playoff. Japans starkaste kort i Kagawa har inte spelat mycket och man väger lätt. Elfenbenskusten har stjärnstarkt lag med Drogba och bröderna Touré men det är gamla stjärnor. Oviss grupp som blir jämn efter Colombia och där Elfenbenskusten ger Afrika hopp.

Grupp D

Datum Match Resultat
14-jun
        Uruguay
        Costa Rica
 2  1
14-jun         England         Italien  1  1
19-jun         Uruguay         England  0  0
20-jun         Italien         Costa Rica  2  0
24-jun         Italien         Uruguay  1  0
24-jun         Costa Rica         England  0  1

 

Kommentar: Även om Costa Ricas Celso Borges sa att han ser fram emot gruppen så är det bara att konstatera att det blir respass. Däremot är det inte säkert att Roy Hodgsons landslag måste vika ner sig. En del lovande unga spelare och inget tryck är en bra start, och Italien i första matchen talar för England. Uruguays stjärna Luis Suarez har hunnit operera sig och bakom offensiven finns ett lag som hade problem i kvalet. Italien har en makalös förmåga att vara som bäst till mästerskap och så även här.

Grupp E

Datum
Match
Resultat
15-jun
        Schweiz
        Ecuador  3  1
15-jun         Frankrike         Honduras  4  0
20-jun         Schweiz         Frankrike  1  1
20-jun         Honduras         Ecuador  0  2
25-jun         Honduras         Schweiz  1  3
25-jun         Ecuador         Frankrike  1  2

 

Kommentar: Fransmännen störs av skador och Franck Ribéry är saknad. Samtidigt verkar Didier Deschamps fått ordning på gruppen och avstod Nasri exempelvis och man har inte stora förväntningar att slåss mot. Kvalitet finns för att gå riktigt långt. Ett talangfullt Schweiz utmanar Frankrike i toppen av gruppen och det är ett spännande landslag. Honduras lär får åka hem utan seger återigen och Ecuador höll Uruguay bakom sig i kvalspelet men Antonio Valencia är för ensam.

Grupp F

Datum Match Resultat
15-jun
        Argentina
        Bosnien  2  0
16-jun         Iran         Nigeria  0  1
21-jun         Argentina         Iran  6  0
21-jun         Nigeria         Bosnien  1  3
25-jun         Nigeria         Argentina  0  2
25-jun         Bosnien         Iran  3  0

 

Kommentar: Kan Lionel Messi göra avtryck i VM? Argentina är förvisso ett starkt landslag även utan honom men man får inte glömma att det är 24 år sedan man tog den senaste VM-medaljen och att laget sällan klarar trycket. Gruppen fixar man och Nigeria är hotet mot VM-debutanten Bosniens dröm om avancemang. Iran har erfarne Carlos Queiroz som förbundskapten men kvaliteten är för svag. Bosnierna är starkare än Nigeria och tar andraplatsen.

Grupp G

Datum Match Resultat
16-jun
        Tyskland
        Portugal  2  1
16-jun         Ghana         USA  1  0
21-jun         Tyskland         Ghana  2  0
22-jun         USA         Portugal  0  2
26-jun         USA         Tyskland  1  3
26-jun         Portugal         Ghana  2  1

 

Kommentar: Tuff lottning för USA och Jürgen Klinsmann som skapat rubriker genom att peta Landon Donovan. Har ett starkt landslag men det räcker inte i den här gruppen. Tyskland under Jogi Löw tar den här gruppen trots en del störningar under uppladdningen. Portugal och Ghana möts i sista matchen och slåss om att knipa andraplatsen och Cristiano Ronaldo visade mot Sverige att han avgör sådana matcher.

Grupp H

Datum Match Resultat
17-jun
        Belgien
        Algeriet  2  0
17-jun         Ryssland         Sydkorea  1  1
22-jun         Belgien         Ryssland  3  1
22-jun         Sydkorea         Algeriet  0  1
26-jun         Sydkorea         Belgien  1  3
26-jun         Algeriet         Ryssland  1  1

 

Kommentar: Algeriet kan överraska i VM efter ett starkt kvalspel och under rutinerade Vahid Halilhodzic ledning och med spelare som vill ta kliv vidare i karriären. Ryssland tog sig till VM efter att ha hållit Portugal på avstånd men det är ett svårbedömt landslag och uppträder sällan som ett lag och Capellos mannar har inte övertygat. Sydkorea är ofta med i VM men det blir inget avancemang här för landslaget har inte utvecklats. Belgarna är klart bäst och gruppspelet tar man och Algeriet chockar.

Åttondelsfinaler

Datum

Resultat

28-jun Brasilien Spanien  3

 2
28-jun Colombia England  0

 1
29-jun Chile Kroatien  2

 0
29-jun Italien Elfenbenskusten  2

 0
30-jun Frankrike Bosnien  2

 1
30-jun Tyskland Algeriet  4

 0
01-jul Argentina Schweiz  2

 0
01-jul Belgien Portugal  0

 1

 

Kommentar: Brasilien har fördelen av segern i för-VM och det blir tajt men man slår ut Spanien. England vs Colombia blir också en jämn match där Rooney avgör. Chile gör processen kort med Kroatien. Italien är för skickligt för Drogba o Co. Rysare för Bosnien som faller i förlängning efter att ha pressat Frankrike. Tyskland får en enkel resa precis som Argentina och Portugal sätter stopp för allas poplag.

Kvartsfinaler

Datum

Resultat

04-jul Brasilien England  2

 0
04-jul Frankrike Tyskland  1

 2
05-jul Chile Italien  3

 1
05-jul Argentina Portugal  2

 0

 

Kommentar: Felipe Scolari har stoppat England många gånger (2002, 2004, 2006) och så även här när han tar hemlandet till semifinal. Tyskland infriar trycket när man slår ut fransmännen. Chile skräller och skickar hem Balotelli o Co. I kampen mellan Messi och Ronaldo så vinner Argentinas äss.

Semifinaler

Datum

Resultat

08-jul Brasilien Tyskland  3

 2
09-jul Chile Argentina  0

 1

 

Kommentar: Brassarna surfar på framgångarna och Tyskland kan inte stå emot ett hemmalag med en nation bakom sig. Argentina gör det förväntade, men det sitter långt inne i ett tufft och hårt derby.

Bronsmatch

Datum

Resultat

12-jul Tyskland Chile  3

 1

 

Kommentar: “Bara” ett brons för Jogi Löw igen, men tyskarna reser sig och fixar en VM-medalj mot VM:s skrällag.

Final

Datum

Resultat

13-jul Brasilien Argentina  1

 2

 

Kommentar: Drömfinalen blir verklighet men däremot blir inte hemmantionen frälst av Neymar utan istället är det Messi som tar klivet upp till de största.

 

Publicerad 2014-06-12 kl 17:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå