POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Inga domarhjälpmedel i världen kan lösa brist på kompetens

Nya Zeelands Peter O’Leary hade ingen rolig kväll på jobbet när han ihop med landsmännen Jan Hendrik Hintz och Mark Rule tog ansvaret för att döma Bosnien-Nigeria. Inte nog med att teamet dömde bort 1-0 till Bosnien felaktigt så brände man även frispark inför Nigerias 1-0.

Dessutom var det en rad tveksamma domslut för kapningar från främst frusterat bosniskt håll och att det inte blev fler varningar är en gåta. Det var så tydligt att O’Leary i sin VM-debut som domare hoppat i på det djupa och drog i sig kallsup på kallsup.

Vanligtvis dömer han A League i Australien och kör även Asiens Champions League och har även varit domare i klubblags-VM och en del andra Fifa-turneringar. Så han saknar inte erfarenhet men det är uppenbart att Oceaniens respresentant inte varit med om man gått på världens bästa domare.

I efterhand kan man bara tycka synd om honom. Vi har väl alla tagit ett kliv som vi ångrat i efterhand. Samtidigt är det knappast något som ska ske i ett VM i fotboll med allt vad det innebär. Känslan för Bosnien att i sin VM-debut åka ut efter de missarna…ja, det saknas ord.

Det finns givetvis något vackert i att alla ska få vara med på ett hörn, trots allt får ju konfederationer x antal platser i VM och man går inte efter världsrankning när de 32 lagen får platser. På ett liknande vis låter Fifa dess konfederationer att ut se domare som sedan testas och provas på olika sätt.

Så det är inte så att Peter O’Leary bara halkade in i VM. Han var reserv under VM 2010 och fick nu debutera och stolta vänner pratade om han lagt ner månader på att vara i toppstöt. Det slutade i ett domarhaveri som sätter ljuset på Fifa som är ansvarigt.

Självklart ska Fifa jobba för att alla delar av fotbollen ska utvecklas över hela världen, men det måste finnas andra vägar än att låta en lärare från Nya Zeeland bli en symbol på en av många saker som är fel med Fifa:s styre. Sluta med politiska uttagningar, ta bara ut de bästa domarna.

Publicerad 2014-06-22 kl 18:59

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå